Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Mπλόκα παντού ενόψει του Πάσχα – Επί ποδός πάνω από 10.000 αστυνομικοί

Mπλόκα παντού ενόψει του Πάσχα – Επί ποδός πάνω από 10.000 αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών

Σχετικά Άρθρα

Αυστηροί οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών, κυρίως Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την χώρα, έτσι ώστε να αποτραπούν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».
Οι αυστηροί έλεγχοι γίνονται στα διόδια, στους παραδρόμους των εθνικών οδών, αλλά και στις εισόδους και τις εξόδους των πόλεων, ενώ ελικόπτερα και drones μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους σε οχήματα και σε λεωφορεία ΚΤΕΛ , εξετάζοντας τα έγγραφα των μετακινήσεων τους και διασταυρώνοντας τα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής.
Επίσης, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.
Ακόμη, δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.
Σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών το πρόστιμα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.

Περί μετακινήσεων

Πάντως, οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μάζεμα ελιάς, δεν υφίσταται σαν λόγος μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα
Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.
Οι μετακινήσεις για κηδεία, καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης κηδείας.
Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.
Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας.
Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23/4 έως την ίδια ώρα το πρωϊ στις 24/4) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας.
Από τις 23/4 μέχρι στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 24/4, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, από τα διόδια της Ελευσίνας (Αθηνών-Κορίνθου) εξήλθαν 22.526 οχήματα και από τα διόδια των Αφιδνών (Αθηνών- Λαμίας) 24.371 οχήματα, ενώ 218 οχήματα έκαναν αναστροφή στα διόδια της Ελευσίνας και 62 από των Αφιδνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης