Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 - 44 από τέλη Μαΐου - Στοίχημα η επιστροφή στην κανονικότητα... χωρίς πισωγυρίσματα

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 - 44 από τέλη Μαΐου - Στοίχημα η επιστροφή στην κανονικότητα... χωρίς πισωγυρίσματα
Μέχρι στιγμής 2,26 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μια δόση εμβολίου, ενώ περίπου 1 εκατ. έχει ανοσοποιηθεί πλήρως
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με ένα διπλό στοίχημα πορεύονται κυβέρνηση και ειδικοί καθώς πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα αφενός στην επιτάχυνση των εμβολιασμών το επόμενο δίμηνο και αφετέρου στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς όμως να υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, όταν και η Ελλάδα ποντάρει πολλά στον τουρισμό για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να συνεχιστούν αμείωτοι οι εμβολιασμοί τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι 2,26 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, τη στιγμή που περίπου 1 εκατομμύριο έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Στόχος είναι στα τέλη Μαίου να έχουν γίνει 5,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί και να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως το 18% του πληθυσμού, ποσοστό που εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά έως τα μέσα Ιουλίου ύστερα και από τους εμβολιασμούς του Ιουνίου.
Αυτό το «τείχος ανοσίας» είναι που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί η άρση των περιοριστικών μέτρων και το κυριότερο πόσο επιτυχημένη θα είναι.

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 – 44 από τέλη Μαΐου

Τη θέση πως από τα τέλη Μαΐου θα μπορούν οι πολίτες 30 - 44 ετών να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν για να εμβολιαστούν κατά της covid διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Σημειώνεται πως έως σήμερα τα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συνεπώς από τέλη Μαίου, θα μπορούν οι άνω των 30 να κλείνουν ραντεβού και με τα άλλα εμβόλια – Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson – ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο που θα επιλέγουν.
«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως τον Ιούλιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι.
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως όταν εγκρίνει ο EMA τον εμβολιασμό και των παιδιών, τότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και για τη χώρα μας, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Το άνοιγμα

Σημειώνεται πως το ερχόμενο Σάββατο 8/5 επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες ενώ χαλαρώνουν μέτρα στη λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς προβλέπεται μείωση του ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Επιπλέον, από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5 ανοίγουν τα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να υποχρεούνται να κάνουν δύο self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Το μεγάλο βήμα πάντως θα γίνει στις 15/5 με το άνοιγμα του τουρισμού και των υπερτοπικών μετακινήσεων αλλά και την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις ενώ από τις 17/5 αναμένεται να επανεκκινήσουν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Γεωργαντάς: Τέλος τα sms από τις 15/5

Τη θέση πως βούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η χρήση του SMS από τις 15 Μαΐου διατύπωσε, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση του SMS» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ.Γεωργαντάς εκτίμησε ότι στο εξής θα γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ υποστήριξε ότι εντός του Μαΐου θα λειτουργήσουν συνολικά περί τα 1200 εμβολιαστικά κέντρα.
Επιπλέον, υπενθύμισε πως χθες άνοιξε η πλατφόρμα ενδιαφέροντος για τους ιδιωτικούς φορείς υγείας εκτιμώντας πως γύρω στις 20 Μαΐου θα μπορούν να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται όσοι εργάζονται σε αυτούς, ενώ έκανε λόγο για πάνω από 5,5 εκ εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαΐου.
«Μέσα στον Ιούνιο νομίζω πραγματικά ότι θα μπορούμε να μιλάμε για τις συνθήκες που θα επιτρέπουν να πούμε για ουσιαστικό και ισχυρό τείχος ανοσίας» υπογράμμισε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε πως ο προγραμματισμός είναι τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι πολίτες.

Οι εμβολιασμοί

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.280.000 εμβολιασμοί, με τους πλήρως εμβολιασμένους (2 δόσεις) να ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού.
Για το μείζον θέμα δημόσιας υγείας αλλά και κουλτούρας, όπως χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προσπεράσουν ένα «δώρο της επιστήμης που σώζει ζωές».
Άλλωστε, τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε συνδυασμό με το testing θα αποτελέσουν το σημαντικό πλεονέκτημα του φετινού υγειονομικού σχεδιασμού για νησιά και τουριστικές περιοχές τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό, εν αναμονή του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Οι «λαμπροί νέοι» και οι διστακτικοί ηλικιωμένοι

Με συναισθηματικά φορτισμένες φράσεις σχολίασε η κυρία Θεοδωρίδου τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών 30-39 ετών στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και την εθνική προσπάθεια για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
«Το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας», τόνισε για το χαρμόσυνο γεγονός και ζήτησε στους «λαμπρούς νέους» να δείξουν τον δρόμο προς τα εμβολιαστικά κέντρα στους διστακτικούς ηλικιωμένους.
Αισιοδοξία έρχεται και από την έναρξη χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 για ηλικίες άνω των 18 ετών από χθες 5/5, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.
Η πολυκεντρική μελέτη για το τέταρτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ένα σκεύασμα που φέρει ανθρώπινο αδενοϊό ως ιικό φορέα, διαπίστωσε αποτελεσματικότητα έως 66% για ήπια COVID-19 μετά από 28 ημέρες και 77-80% για σοβαρή-κρίσιμη νόσο.
Η δυνατότητα διατήρησης σε θερμοκρασίες οικειακού ψυγείου και οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες συνιστούν σημαντικά πλεονεκτήματα του μονοδοσικού αυτού εμβολίου.
Ευχάριστα όμως νέα ανακοινώθηκαν και για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca, τα οποία όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 50% περίπου σε διάστημα τριών εβδομάδων από την 1η δόση, σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας που επικαλέστηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πώς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία»

Για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, με στόχο το πάνω από 21,5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση σήμερα -μετά και τους τελευταίους 108.576-, να έχει ανέλθει στο 33% έως τα τέλη Μαΐου.

Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων για τον Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αναμένονται:

  • 2.150.000 δόσεις από την Pfizer
  • 350.000 δόσεις από τη Moderna
  • 220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000
  • 150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Τον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς, για τους οποίους έχει αναρτηθεί από σήμερα στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής, με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.
Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή.
«Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

Παρά τη βελτίωση, η πανδημία είναι εδώ

Αν και τα νέα κρούσματα είναι μόλις 2.093 κατόπιν 33.958 μόνο ελέγχων κορωνοϊού, το γεγονός της μέσης ηλικίας νέων κρουσμάτων στα 47 έτη, σε παραγωγική δηλαδή ηλικία, δεν επιτρέπουν ανακούφιση.
Χθες 5/5, ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 1.756 κρούσματα ανά ημέρα και στα 19.196 ανέρχονται πλέον τα ενεργά στην επικράτεια.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που από την Πρωτομαγιά σημειώνει πτωτικές τάσεις, χθες 5/5 βρέθηκε στους 765 από 783 που ήταν στις 4/5.
Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο έγιναν 413 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στους 5.254.
Τα νοσοκομεία της Αττικής, που χθες μετρούσαν 2.420 ασθενείς, θα πιέσουν ενδεχομένως οι εισαγωγές από τη μεγάλη διασπορά στην περιφέρεια, η οποία για σήμερα κατέγραψε 924 νέες λοιμώξεις με Κέντρο και Δυτικά προάστια σταθερά στο κόκκινο (279 και 171 νέα κρούσματα).
Τέλος, σταθερά στη δεύτερη θέση της έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ) παραμένει η Θεσσαλονίκη με 247 νέα κρούσματα, ενώ η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αφήνει πίσω Αχαΐα και Λάρισα, με 91 νέα κρούσματα έναντι 60 και 69 για τις άλλες δύο αντίστοιχα.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Αρχές Ιουλίου 2021 εμβόλια για όλους τους ενήλικες

Το εμβόλιο σώζει ζωές, τα πλεονεκτήματα του είναι έτη φωτός αποτελεσματικότερα σε σχέση με τον κίνδυνο της θανατηφόρου νόσου, κι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είναι εθνικό θέμα για τη χώρα ο εμβολιασμός δήλωσε δε.
Είναι εμφανές, σημείωσε, ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος έχει σταθεροποίηση και ενδεχόμενος πτώση.
Ωστόσο, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι ηλικίες 43 ετών, ηλικίες μάχιμες, ενεργές προειδοποίησε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουμε αύξηση στα κρούσματα των ηλικιακών ομάδων 45 – 54 και 35 – 44.
Πάντως, ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5 την τελευταία εβδομάδα, στο 4,6, ενώ τα ενεργά κρούσματα ήταν κάτω από 20.000, 19.166 με πτωτική τάση.
Μιλώ για ενεργές ομάδες του πληθυσμού διευκρίνισε.
Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιμέρους δείκτες η νόσος είναι ακόμα εδώ.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τον τρόπο που διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας που μας παρέχονται από την πολιτεία για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, χρειάζεται προσοχή για να διασφαλίσουμε ότι τα βήματα ελευθερίας που κάνουμε είναι μόνιμα τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ξεκινήσαμε αρχές Γενάρη με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα, σήμερα θα φτάσουμε 100.000 την ημέρα.
Ξεπεράσαμε προχθές τους 3,2 εκατ. εμβολιασμούς, και σήμερα ξεπερνάμε το 1 εκατ. εμβολιασμένους με τις δυο δόσεις.
Σήμερα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα υπογράμμισε.
Μέσα στο Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς, και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς.
Τον Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου βάσει του προγραμματισμού οδεύουμε στην παροχή εμβολίου για όλους.
Προέτρεψε για πολλοστή φορά τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν να συζητήσουν με όσους έχουν υποστεί αυτή τη δοκιμασία και τις οικογένειές τους.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές, με συγκριτικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με πέρυσι τον εμβολιασμό και το τέστινγκ δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θεοδωρίδου: Πρεμιέρα για εμβόλιο Johnson & Johnson - Τι είπε για ανοσία και έλεγχο αντισωμάτων

Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.
Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.
Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.
Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.
Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.
«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Από 5/5 τα self test στους μαθητές

Από τις 5/5 ξεκίνησε η διανομή των self test στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολείων, τα οποία επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5, υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:
- Από Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.
- Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.


Στους 10.764 οι νεκροί

Στους 10.764 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 5/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_5_5_2021_1.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96 (95%Crl: 0,37 - 1,43)
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 33.958 τεστ, τα 9.119 μοριακά και τα 24.839 rapid.
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 6,16%, ανάλογη αυτής της αμέσως προηγούμενης ημέρας (6,45%).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι.
eody_5_5_2021_2.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (χθες 783).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_5_5_2021_6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης