Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Lockdown τέλος και επισήμως από αύριο 14/5 – Τι αλλάζει, ποια μέτρα ισχύουν - Μέχρι 00:30 η κυκλοφορία

Lockdown τέλος και επισήμως από αύριο 14/5 – Τι αλλάζει, ποια μέτρα ισχύουν - Μέχρι 00:30 η κυκλοφορία
Πάνω από 4 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί - Τι θα γίνει με τα νησιά
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Θέμα ωρών είναι πλέον το επίσημο τέλος του lockdown, καθώς από αύριο Παρασκευή 14/5 και ύστερα από περίπου 190 ημέρες περιοριστικών μέτρων, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις ενώ περιορίζεται και ο χρόνος απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (00:30 με 05:00 το πρωί).
Παράλληλα από αύριο 14/5 ανοίγει ο τουρισμός, τα μουσεία ενώ και το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά χωρίς τις μεθόδους του click away και του click inside.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κάθε δύο εβδομάδες θα αξιολογείται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και εφόσον οι αριθμοί και οι ειδικοί το επιτρέπουν, θα υπάρξουν και νέες άρσεις περιορισμών, όπως π.χ. για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, για το πότε θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση ή το πότε θα ανοίξει ο κλάδος των δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων.
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο, πως αν και η επιδημία επιμένει, καθώς είναι εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων - οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως κάπου στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου -, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι μην υπάρξει άλλο πισωγύρισμα και να προχωρήσει κανονικά η σταδιακή άρση των μέτρων.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα στους εμβολιασμούς που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν και εκτιμάται πως θα έχει διαμορφωθεί ένα τείχος ανοσίας στο 50% του πληθυσμού καθώς και στο εργαλείο των self test προκειμένου να προχωρά σε πιο ασφαλή «ανοίγματα» και άρση μέτρων.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Βάσει των όσων αποφασίστηκαν, οι μετακινήσεις από αύριο 14/5 θα είναι ελεύθερες σε όλη την χώρα.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.
Αντιθέτως, οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα γίνονται εφόσον υπάρχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα Πέμπτη 13/5, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ ανοίγουν και τα μουσεία.
το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς click-in-a shop ή click away
Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Μόνο ένα self test από τη Δευτέρα (17/5) για τα σχολεία

Σε... χαλάρωση των μέτρων και για τη λειτουργία των σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, περιορίζοντας τον αριθμό των self test που είναι απαραίτητα για τα δια ζώσης μαθήματα.
Ειδικότερα, από την προσεχή Δευτέρα (17/5/2021) θα απαιτείται η διεξαγωγή μόνο ενός self test για την προσέλευση των μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.
"Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σαρηγιάννης: Δεν θα έπρεπε να έχουμε καν ανοίγματα

Την ανησυχία του για τα ανοίγματα της κοινωνίας και της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
«Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία.
Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο.
Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ.
Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-test.
Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν να δείχνουν την ισχύ τους σαν μέτρο» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως «στην κατάσταση που είμαστε, δεν θα έπρεπε να έχουμε καν ανοίγματα».
«Ο λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, που θα δείξει τα ουσιαστικά του αποτελέσματα από τον Ιούνιο και πέρα.
Η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς» επεσήμανε ο κ.Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι «για να χαρούμε, και να γίνει το άνοιγμα όπως πρέπει, θα πρέπει να δείξουμε εξαιρετική σύνεση».
«Κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται.
Η λύση είναι σύνεση, προσωπική.
Ο κίνδυνος είναι εδώ και φαίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία.
Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τον κόσμο να κρατήσουν και εκείνοι τα μέτρα, και να προφυλάξουν τους πελάτες τους υγειονομικά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μέτρα για την εστίαση πρέπει να εντάξει τις συσκευές απολύμανσης του αέρα.
Τώρα κάνουμε διάκριση στους επαγγελματίες που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.
Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων χωρίς συσκευές απολύμανσης του αέρα.
Βασική οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι σταγονίδια από κοντινή απόσταση, και αερογενώς σε κλειστούς χώρους», είπε ο κ. Σαρηγιάννης αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα κρούσματα.

Γαλάζια Ελευθερία: Επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα για τον μαζικό εμβολιασμό στα νησιά

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε ότι από σήμερα 13/5 αίρεται η αναστολή χορήγησης των κανονικών αδειών στο υγειονομικό προσωπικό.
Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα φτάνουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά, ανακοινώνοντας ότι σε 19 νησιά ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, για όλους τους κατοίκους άνω των 18.
Όπως είπε χθες ο κ.Κικίλιας, έχουν ήδη γίνει 3.915.568 εμβολιασμοί ενώ αναμενόταν έως το τέλος της ημέρας οι εμβολιασμοί να φτάσουν τα 4 εκατομμύρία.
Τα 2,6 εκατ. με μία δόση και πάνω από 1,3 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%.
Το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, παράλληλα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», τρέχει και το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», με τον καθολικό εμβολιασμό των νησιωτών, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν.
Το πρόγραμμα αφορά τον καθολικό εμβολιασμό για όλους των άνω 18, με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.
Τα νησιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι τα εξής:
Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Σάμος, Νάξος, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα».
Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» - αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός έως τα τέλη Μαΐου.
Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Self test: Από σήμερα 13/5 στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα


Από σήμερα 13/5 έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test

Παράλληλα, από τις 10/5 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Στους 11.211 οι νεκροί

Στους 11.211 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 12/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.489, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 369.554, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.616 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
1_10_1.jpg
Το τελευταίου 24ωρο έγιναν 63.107 τεστ, τα 18.499 μοριακά και τα 44.608 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,94% ελαφρά υψηλότερα από το χθεσινό 3,73%.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86 (95%Crl: 0,19 - 1,54).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.211 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_11_1.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (χθες 732).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.226 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +8,16%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 357 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis12.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης