Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρωτοποριακό εμφύτευμα στον εγκέφαλο μετατρέπει τις σκέψεις σε γραπτό λόγο

Πρωτοποριακό εμφύτευμα στον εγκέφαλο μετατρέπει τις σκέψεις σε γραπτό λόγο
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν σήματα στον εγκέφαλο που συνδέονται με την γραπτή αποτύπωση των λέξεων
Μικροτσίπ τοποθετημένο στον εγκέφαλο μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο.
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν σήματα στον εγκέφαλο που συνδέονται με την γραπτή αποτύπωση των λέξεων.
Το πρωτοποριακό σύστημα, της νέας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που ανέπτυξαν οι ερευνητές, χρησιμοποιεί μικροσκοπικές συστοιχίες τετράγωνων εγκεφαλικών εμφυτευμάτων καλυμμένων με ηλεκτρόδια, περίπου στο μέγεθος χαπιού παιδικής ασπιρίνης, που εισήγαν στον εγκέφαλο.

Πως δουλεύει

Τα ηλεκτρόδια λάμβαναν τα σήματα και στη συνέχεια ένα νευρωνικό δίκτυο ανέλαβε να αποκωδικοποιήσει και μεταφράσει το νοητικό χειρόγραφο σε γραπτό κείμενο σε μια οθόνη, σε πραγματικό χρόνο.
Η νέα μελέτη, που φιλοξενείται στο περιοδικό Nature, είναι η τελευταία φάση της έρευνας «BrainGate», που πραγματοποιήθηκε με σκοπό, άτομα με παράλυση που δεν χρησιμοποιούν τα χέρια ή τα δάχτυλά τους να μπορούν πληκτρολογούν γρήγορα μηνύματα, από τον Δρ Leigh Hochberg καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown και τον Frank Willett, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Θέλουμε να βρούμε νέους τρόπους που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν γρηγορότερα», τονίζει ο Willett.
1_31.JPG
Ευεργετικό για παραπληγικούς

Όταν ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια στερεί από ένα άτομο την ικανότητα να κινείται, η νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για περπάτημα, ομιλία, γραφή κλπ. παραμένει ανέπαφη.
Αυτό το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τόσο την πλούσια νευρική δραστηριότητα που καταγράφεται από ενδοφλοιώδη ηλεκτρόδια όσο και τη δύναμη των γλωσσικών μοντέλων που, όταν αποκωδικοποιούνται σε γράμματα στους νευρώνες, μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορο και ακριβές κείμενο.»
Στην κλινική δοκιμή, ένας παράλυτος άντρας χρησιμοποίησε το BCI για να γράψει κείμενο σε οθόνη υπολογιστή μόνο με το να σκεφτεί τις κινήσεις που κάνουν τα χέρια για να γράψουν το κείμενο.
Ο άντρας μπόρεσε να αντιγράψει προτάσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις με ρυθμό παρόμοιο με εκείνο κάποιου συνομηλίκου του που πληκτρολογούσε σε smartphone.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης