Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε πτωτική τροχιά η πανδημία, με ταυτόχρονη αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Στους 12.024 οι νεκροί – Τι ανοίγει στις 31/5

Σε πτωτική τροχιά η πανδημία, με ταυτόχρονη αποσυμπίεση του ΕΣΥ  - Στους 12.024 οι νεκροί – Τι ανοίγει στις 31/5
Οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας, έσπασαν το φράγμα το 12.000 και ανέρχονται σε 12.024
Σχετικά Άρθρα

Διαρκής είναι η υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα με ταυτόχρονη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Ελπιδοφόρα ήταν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (29/5/2021), καθώς μετά από αρκετούς μήνες καταγράφηκαν 29 θάνατοι ενώ συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ με 510 διασωληνωμένους.
Δυστυχώς οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας, έσπασαν το φράγμα το 12.000 και ανέρχονται σε 12.024.
Πρώτη στα κρούσματα παραμένει η Αττική με 684 από τα 1.497 που ανακοινώθηκαν και η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 140
Οι ειδικοί επιμένουν, πως δεν νοείται ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία που προσεγγίζει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς και η οποία αυξάνει συνεχώς ταχύτητες.
Το Σάββατο 29/5 άνοιξε η πλατφόρμα σε όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ενώ ξεπέρασαν τις 100.000 τα ραντεβού από την ομάδα 35-39 ετών.
Οι ειδικοί εντούτοις εκτιμούν, πως η δημιουργία τείχους ανοσίας δεν είναι ακόμη πολύ κοντά και συστήνουν ειδικά στους πιο ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ώστε το τείχος αυτό να κτιστεί νωρίτερα.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Κάθε εμβόλιο που έρχεται στο Πρόγραμμα «Ελευθερία» διοχετεύεται αμέσως στις εμβολιαστικές γραμμές

Το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, επισκέφθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και συνομίλησε με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα, στα νησιά μας και εδώ στη Σύρο όλα είναι εξαιρετικά», δήλωσε ο Β. Κικίλιας επισημαίνοντας πως οι υγειονομικοί με επαγγελματισμό, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες με ασφάλεια, γρήγορα, με σωστούς υγειονομικούς κανόνες και να μπορέσουν να κινηθούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα καλύτερα και πιο ελεύθερα.
«Έχουμε μπροστά μας την τουριστική περίοδο και οφείλουμε να τονώσουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, το τουριστικό μας προϊόν, με τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, πάντα, όμως, τηρώντας και τους κανόνες Δημόσιας Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Εντός καλοκαιριού θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα

Σχεδόν 2.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα και συνολικά περίπου 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Βασιλακόπουλος: Δεν είμαστε τόσο όσο θα θέλαμε στη δημιουργία τείχους ανοσίας

Δεν είμαστε τόσο κοντά όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, παρά τους επιταχυνόμενους ρυθμούς εμβολιαστικής κάλυψης, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορωνοϊό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία, επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία, συμπλήρωσε.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών

«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» σημείωσε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ( άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σταθεροποιείται το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα δείχνουν και οι τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις, κατά την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση που καταγράφηκε έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η τάση από τις 19 Μαΐου μέχρι και την πιο πρόσφατη μέτρηση της 27ης Μαΐου, είναι σταθεροποιητική, καθώς παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των ημερών.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 26/05 και της Πέμπτης 27/05 είναι:
• Μειωμένη οριακά (-14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας, 24/05 και της Τρίτης, 25/05.
• Μειωμένη κατά 29% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης, 19/05 και Πέμπτης, 20/05.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 30-34

Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr προκειμένου οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 για ραντεβού με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά και αντίστοιχα στις 21 Μαΐου για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της covid-19 προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
Κανονικά προχωρούν η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην πέμπτη θέση ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ποιες «ποινές» θα επισύρει η επιδημιολογική αύξηση

Η σταθερή μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες εξασφάλισε τα επόμενα βήματα προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου:

• επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με αλλαγές στα υφιστάμενα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αναφορικά με ασκήσεις που δεν συμβαδίζουν με χρήση μάσκας
• ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους για ερασιτέχνες αθλούμενους με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και των υγειονομικών μέτρων
• επιτρέπονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Γυμναστήρια: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα και ποιοι όχι
Τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα κάτωθι:

• Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
• Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
• Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2
Από τον Ιούνιο μειώνεται στο 25% η υποχρεωτική τηλεργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επανεκκινούν (από 1/6) οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων μέχρι 300 άτομα, με rapid ή pcr test, ηλεκτρονικές εγγραφές, χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό, χωρίς θεατές και απονομές.

Παράλληλα, η επιδημιολογική επιτήρηση περνά και «στα χέρια» των πολιτών, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας covid-19.gov.gr να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο -και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ακολούθως-, και συγκεκριμένα για:

• τον δείκτη θετικότητας (θετικά αποτελέσματα ως προς τα διενεργηθέντα τεστ)
• την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
• την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα
• τον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.
Σε περίπτωση σοβαρής επιδημιολογικής αύξησης, προβλέπονται:
• απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 π.μ.
• περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, με απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες
• αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες,
• απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
• έως ως 4 άτομα και έως 6 για οικογένειες σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης
• αναστολή των οικοδομικών εργασιών
• αναστολή των θρησκευτικών τελετών εξαιρουμένων των κηδειών, με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

ΕΟΔΥ: 1.497 κρούσματα και 29 θάνατοι στις 29/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.497 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα το Σάββατο (29/5/2021) εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 400.395 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 25 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.152 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid – 19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.024 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_30.JPG1_38.JPG
3_27.JPG
4_17.JPG
Στους 510 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 510 (61.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.417 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 203 (ημερήσια μεταβολή-12.12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 218 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
6_8.JPG5_14.JPG

7_7.JPG
8_5.JPG
9_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης