Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί - Τι ανοίγει τη Δευτέρα 31/5

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί - Τι ανοίγει τη Δευτέρα 31/5

Οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας, έσπασαν το φράγμα το 12.000 και ανέρχονται σε 12.024

Σχετικά Άρθρα

Διαρκής είναι η υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως δείχνει η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να χτιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο καλοκαίρι να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να επιτευχθεί ο στόχος του 50%, ακόμα και 70%, εμβολιασμένων στη χώρα.
Στο μεταξύ, η  σταθερή μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες εξασφάλισε τα επόμενα βήματα προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα.
Έτσι, από αύριο, Δευτέρα 31/5, επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους για ερασιτέχνες αθλούμενους με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και των υγειονομικών μέτρων, ενώ επιτρέπονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Πορεία συρρίκνωση της πανδημίας
 
Ελπιδοφόρα ήταν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (29/5/2021), καθώς μετά από αρκετούς μήνες καταγράφηκαν 29 θάνατοι ενώ συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ με 510 διασωληνωμένους.
Δυστυχώς οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας, έσπασαν το φράγμα το 12.000 και ανέρχονται σε 12.024.
Πρώτη στα κρούσματα παραμένει η Αττική με 684 από τα 1.497 που ανακοινώθηκαν και η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 140
Οι ειδικοί επιμένουν, πως δεν νοείται ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία που προσεγγίζει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς και η οποία αυξάνει συνεχώς ταχύτητες.
Το Σάββατο 29/5 άνοιξε η πλατφόρμα σε όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ενώ ξεπέρασαν τις 100.000 τα ραντεβού από την ομάδα 35-39 ετών.
Οι ειδικοί εντούτοις εκτιμούν, πως η δημιουργία τείχους ανοσίας δεν είναι ακόμη πολύ κοντά και συστήνουν ειδικά στους πιο ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ώστε το τείχος αυτό να κτιστεί νωρίτερα.

Βασιλακόπουλος: Η ανοσία στη χώρα βρίσκεται περίπου στο 30% - Θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και ακόμη απέχουμε πολύ από αυτό, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η ανοσία στη χώρα μας βρίσκεται περίπου στο 30%.
Όπως εξήγησε, ένα 10% προέρχεται από αυτούς που έχουν νοσήσει και ένα 20% από αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει μερική ανοσία καθώς ήδη έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σημείωσε ότι η Πολιτεία κατάφερε να υπάρχει επάρκεια εμβολίων τουλάχιστον για τους επόμενους 2 μήνες.
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 70%, διότι από αυτήν την ηλικιακή ομάδα προέρχονται τα περισσότερα θύματα της πανδημίας.

Ραντεβού για εμβολιασμό

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της covid-19 προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
Κανονικά προχωρούν η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και μάλιστα, αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην πέμπτη θέση ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και όπως φαίνεται, με όσα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Η επόμενη ηλικιακή ομάδα για την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα θα είναι αυτή των 18 και άνω.  
Ήδη, άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr προκειμένου οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 για ραντεβού με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά και αντίστοιχα στις 21 Μαΐου για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει τον Ιούνιο: 2.425.000 δόσεις από την Pfizer, 380.000 δόσεις από την Moderna, έως 350.000 δόσεις από AstraZeneca και από 150.000- 500.000 από την Johnson & Johnson.

Τι ανοίγει στις 31/5

Η σταθερή μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες εξασφάλισε τα επόμενα βήματα προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου:

• επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με αλλαγές στα υφιστάμενα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αναφορικά με ασκήσεις που δεν συμβαδίζουν με χρήση μάσκας
• ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους για ερασιτέχνες αθλούμενους με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και των υγειονομικών μέτρων
• επιτρέπονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Γυμναστήρια: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα και ποιοι όχι

Τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα κάτωθι:
• Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
• Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
• Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2
Από τον Ιούνιο μειώνεται στο 25% η υποχρεωτική τηλεργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επανεκκινούν (από 1/6) οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων μέχρι 300 άτομα, με rapid ή pcr test, ηλεκτρονικές εγγραφές, χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό, χωρίς θεατές και απονομές.

Ακόμα ένα νέο εργαλείο από 31/5 - Ποιες «ποινές» θα επισύρει η επιδημιολογική αύξηση

Παράλληλα, η επιδημιολογική επιτήρηση περνά και «στα χέρια» των πολιτών, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας covid-19.gov.gr να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο -και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ακολούθως-, και συγκεκριμένα για:

• τον δείκτη θετικότητας (θετικά αποτελέσματα ως προς τα διενεργηθέντα τεστ)
• την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
• την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα
• τον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.
Σε περίπτωση σοβαρής επιδημιολογικής αύξησης, προβλέπονται:
• απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 π.μ.
• περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, με απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες
• αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες,
• απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
• έως ως 4 άτομα και έως 6 για οικογένειες σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης
• αναστολή των οικοδομικών εργασιών
• αναστολή των θρησκευτικών τελετών εξαιρουμένων των κηδειών, με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

ΕΟΔΥ: 1.497 κρούσματα και 29 θάνατοι στις 29/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.497 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα το Σάββατο (29/5/2021) εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 400.395 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 25 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.152 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid – 19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.024 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_30.JPG1_38.JPG
3_27.JPG
4_17.JPG
Στους 510 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 510 (61.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.417 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 203 (ημερήσια μεταβολή-12.12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 218 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
6_8.JPG5_14.JPG

7_7.JPG
8_5.JPG
9_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης