Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Αναμνηστική δόση για Covid με διαφορετικό εμβόλιο από τις δύο πρώτες

Μόσιαλος: Αναμνηστική δόση για Covid με διαφορετικό εμβόλιο από τις δύο πρώτες
«Η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 1,85 δισεκ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 14 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κατανέμονται ισόποσα ή πως όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Αυτό δεν σημαίνει, πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα παραγωγής και διανομής των εμβολίων, συμπληρώνει.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις.
Και η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει. (Αυτή είναι η πρόταση της Pfizer).
H ανάμιξη εμβολίων για κάποιους ακούγεται περίεργη.
Αλλά είναι όντως καινούριο ζήτημα η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων; Όχι», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Εξηγεί ότι η ανάμιξη διαφορετικών τύπων εμβολίων δοκιμάστηκε και με εμβόλια έναντι άλλων παθογόνων, όπως π.χ. έναντι του ιού Ebola. «Αλλά και στην περίπτωση του Covid-19, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V αποτελείται στην ουσία από 2 διαφορετικά εμβόλια».

«Ορισμένες επιλογές που τώρα εξετάζονται είναι οι εξής:

  1. 2 δόσεις AstraZeneca, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
  2. Ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna.
  3. 3 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer
  4. 2 δόσεις Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.
  5. Mια δόση με το εμβόλιο της J&J και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.
  6. 2 δόσεις Pfizer, μια δόση Moderna και το αντίστροφο.
  7. 2 δόσεις Pfizer και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.
  8. 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το εμβόλιο της Novavax. (Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Novavax δεν ανήκει στην κατηγορία mRNA ή ιικού φορέα• αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον κορωνοϊό).
μοσιαλος_1.JPG

mosialos_b_3.JPG
mosialos_d.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης