Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε δίκη για την Folli παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς - Τι απαντά ο Χ. Γκότσης

Σε δίκη για την Folli παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς - Τι απαντά ο Χ. Γκότσης
Σε δίκη παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie
Σχετικά Άρθρα
(Upd 1)Την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, απήγγειλε ο αρμόδιος εισαγγελέας στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση, για την ολιγωρία να λάβει δραστικά μέτρα προστασίας των μετόχων της εταιρίας Folli Follie τον Μάιο του 2018, οπότε ήρθε στην δημοσιότητα έκθεση που αμφισβητούσε την ευρωστία που παρουσίαζε ο Όμιλος.
Παράλληλα, αποδίδει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος στον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και στον διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι προκύπτουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κ. Γκότση αλλά και στοιχεία για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτών από τους άλλους δυο συγκατηγορούμενούς του.
Η εν λόγω δικογραφία αποτελεί μέρος αυτής που αρχειοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο αλλά ανασύρθηκε τον Δεκέμβρη, μετά την αποκάλυψη των email.
Με κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά , οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση που ερεύνησε ο εισαγγελικός λειτουργός σε δύο φάσεις.

Γκότσης: Τηρήθηκε η νομιμότητα

Με αφορμή την απαγγελία της κατηγορίας για παράβασης καθήκοντος, ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Όλες οι αποφάσεις που έλαβαν τα αρμόδια όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή όσο και το Διοικητικό της Συμβούλιο, στην υπόθεση της Folli Follie εμφορούνται από την πιστή τήρηση των νόμων και τις μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις!
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ουδέποτε δέχθηκε ούτε και θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα ή από επιχειρηματικούς φορείς κατά ην εκτέλεση των καθηκόντων του.
Υπενθύμιζε ότι η υπόθεση της δήθεν καθυστέρησης της αναστολής διαπραγμάτευσης τής μετοχής της εν λόγω εταιρείας είχε τεθεί στο αρχείο από την ελληνική Δικαιοσύνη και ανασύρθηκε όταν ήρθαν στο φως μερικά ηλεκτρονικά μηνύματα ενός υπαλλήλου της εταιρείας προς τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Το πρόσωπο αυτό μου είναι παντελώς άγνωστο, το δε περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι ψευδέστατο, κάτι που άλλωστε και ο ίδιος έχει ήδη ανακαλέσει!», κατέληξε.

Σκέλος της δικογραφίας η παραμπομπή

Η υπόθεση αποτελεί σκέλος της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί μετά από καταγγελίες αλλά και μήνυση επενδυτών του Ομίλου, οι οποίοι καταλόγιζαν αδράνεια των εποπτικών αρχών στον έλεγχο των οικονομικών της εταιρίας τόσο πριν όσο και αμέσως μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για την πραγματική οικονομική θέσης της Folli Follie.
Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς κρίθηκε πως δεν είχαν προκύψει στοιχεία που να καταδεικνύουν παράλειψη ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σκέλος της δικογραφίας που αρχειοθετήθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών και του εισαγγελέα Εφετών, αφορούσε τη μήνυση επενδυτών για τη μη έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής, με μέτρα αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχής κ.α, τον Μάιο του 2018, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφερόταν πως κάποια οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group δεν είναι ακριβή και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική θέση του Ομίλου η οποία δεν ήταν τόσο καλή όσο εμφανιζόταν.
Ωστόσο, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών αρχείων που συνέλλεξε η ελεγκτική εταιρία PriceWaterhouseCoopers, στα οποία ο κατηγορούμενος πλέον διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie εμφανίζεται μετά την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου να ενημερώνει τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε η εταιρία να κερδίσει χρόνο και να "λήξει ομαλά" η διαδικασία ελέγχων για τα οικονομικά της εταιρίας.
Μετά τη νέα έρευνα, ο εισαγγελέας φαίνεται να κρίνει ότι από το υλικό που μελέτησε φέρεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδράνησε να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην προκληθεί ζημιά στους μετόχους της εταιρίας.
Οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν δικαίωμα αφού παραλάβουν το κλητήριο θέσπισμα και εντός 15 ημερών να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών.

Τι ανέφερε για τα email το bankingnews.gr από τον Δεκέμβριο του 2020

Ένα e-mail και μια εκταμίευση 80.000 ευρώ ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ξετυλίγουν το κουβάρι αποκαλύψεων για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον δικανικό έλεγχο που πραγματοποίησε η PwC, στη Folli Follie.
Αποκαλύψεις που είναι προφανές ότι θα έχουν συνέχεια στη δικαιοσύνη καθώς η PwC προβαίνει σε διαπιστώσεις πραγματικών περιστατικών τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούν οι δικαστικές αρχές.
Περιστατικά τα οποία φαίνεται καταδεικνύουν προσπάθεια… καθυστέρησης από την πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του bankingnews αναφέρεται ότι σε ατζέντα που ανευρέθηκε στα γραφεία της εταιρίας και πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία Β Κατσαμπή εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή «Ν ΣΑΚΟΣ Υπουργείο Κεφαλαιαγορά» για ποσό 80.000 ευρώ με ημερομηνία 14/5/2018 (Κατσαμπής Ατζέντα Ταμείου Οικογένειας 2018).
Επίσης σημειώνεται ότι στο σκληρό δίσκο που ανευρέθη στο γραφείο του κου Κατσαμπή εντοπίστηκε αρχείο exel με τον τίτλο ΔΣ, ΓΚ και ΚΚ (σ.σ. προφανώς τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου) το οποίο φαίνεται να απεικονίζει δαπάνες ανα μήνα για τα μέλη της οικογένειας Κουστολιούτσου από το 2014 έως και το 2-019. Στις 14/5 υπάρχει η εξής εγγραφή ΓΚ 80.000 (appendix 4.51.)

Το email και η εκταμίευση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο εντοπισμός του e-mail από τους ελεγκτές της PwC στο οποίο αναφέρεται επί λέξη «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική.
Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία.
Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση.
Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους.
Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή.
Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση.
Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80)
Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά.
Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.
Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές.
Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά.
Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση.
Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος.
Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση.
Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα» είχε ως συνέχεια τον έλεγχο των ταμειακών κινήσεων.
Από τον έλεγχο προέκυψε ότι την επόμενη έγινε ανάληψη 80.000 ευρώ από την εταιρία.
Οι ελεγκτές της PwC κατά πληροφορίες έχουν υποβάλλει ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα στο στενό συνεργάτη του κ. Κουτσολιούτσου με το οποίο ανταλλάχθηκε το επίμαχο e-mail και ο οποίος φαίνεται να δίνει τη δική του διάσταση για το που κατέληξαν τα 80.000 ευρώ.

Επτά μήνες για να ξεκινήσει ο έλεγχος

Γεγονός είναι πάντως ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  όταν ξέσπασε το σκάνδαλο επέδειξε σημαντική καθυστέρηση στο να προχωρήσει σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie ενώ στη συνέχεια οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ελέγχου της εταιρίας αποτελούσαν καθημερινότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαχειριστικός έλεγχος της Folli Follie ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του 2019 ενώ η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο η ίδια προσέφυγε πάλι με καθυστέρηση είχε εκδοθεί από τα τέλη του 2018. Επισημαίνεται δε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως οι ελεγκτές οφείλουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να περατώσουν το έργο που τους ανατέθηκε και να υποβάλουν την έκθεσή τους στην ελεγχόμενη εταιρεία και στο πρόσωπο που ζήτησε τον έλεγχο, εν προκειμένω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι άγνωστο τι ακριβώς έκανε επί επτά μήνες για να προχωρήσει ο έλεγχος.

Η ημιτελής έκθεση

Νωρίτερα είχε παραλάβει αβρόχοις ποσί την έκθεση της Alvarez and Marshal η οποία ήταν ημιτελής (για την ημιτελή έκθεση καταβλήθηκαν 4 εκ ευρώ αμοιβή) γεγονός που είχε ως συνέπεια να αναγραφεί στην οικονομική έκθεση του 2017 της FF ότι «Στο βαθμό που ολοκληρώθηκε η έρευνα της Alvarez & Marsal, δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας»!!!

Αυτοεπιβεβαίωση…

Βέβαια το Φεβρουάριο του 2019 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμα για χειραγώγηση σε εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο γεγονός που είχε οδηγήσει τον κ. Χαράλαμπο Γκότση τότε Πρόεδρο να κάνει δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου ανέφερε «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε το σημαντικότερο μέρος της έρευνάς της στην υπόθεση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις, κάτι που τεκμηριώνεται και από τη διεθνή εμπειρία»,  ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε μηνύσεις για τη… χειραγώγηση.

Καθυστερήσεις και σύγχυση

Βέβαια το πόσο αποτελεσματικά κινήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί κάποιος να το κρίνει από το γεγονός ότι έφτασε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου να ρωτά την Folli Follie για
α) το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου,
β) την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2017
ενώ η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14 Ιουνίου ισχυριζόταν σε ανακοίνωσή της ότι η FF “προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία,  διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση»  και αποφάσισε «μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG» τον οποίο τελικά υπέβαλε τον … Οκτώβριο!!! 
Σημειώνεται δε ότι στις 19 Ιουνίου του 2018 η Ernst & Young είχε ανακοινώσει  ότι «ενημέρωσε έγκαιρα τόσο την εταιρεία, όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έλεγχος»!!!

Πρώτη ενημέρωση 2021-06-11 10:42:01
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης