Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος το lockdown - Τι αλλάζει από 12/6 και από 1/7 - Τείχος ανοσίας από Σεπτέμβριο - Ανεμβολίαστο το 98% των νεκρών από κορωνοϊό

Τέλος το lockdown - Τι αλλάζει από 12/6 και από 1/7 - Τείχος ανοσίας από Σεπτέμβριο - Ανεμβολίαστο το 98% των νεκρών από κορωνοϊό

Προσοχή το καλοκαίρι συστήνουν οι ειδικοί καθώς με την έλευση των τουριστών, θα έρθουν και... όλες οι παραλλάξεις του ιού

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται στην Ελλάδα και να εμφανίζει σαφή σημάδια ύφεσης, η κυβέρνηση προχωρά στην άρση ή στην χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, κάνοντας ολοένα και περισσότερα βήματα προς τους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Είναι ενδεικτικό ότι από αύριο Σάββατο 12/6 επιστρέφει η μουσική στην εστίαση και διευρύνονται οι ώρες που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα οι πολίτες – η απαγόρευση θα ισχύει από τις 01:30 έως τις 05:00 – ενώ περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από την 1η Ιουλίου, όταν και θα καταργηθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.
Με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να επιστρέφουν στην κανονικότητα, το κύριο μέλημα και βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση οι εμβολιασμοί, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος και ενός νέου κύματος της επιδημίας από το φθινόπωρο.
Ήδη άνοιξε από χθες Πέμπτη 10/6 η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 25 – 29 ετών, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και για τους 20 – 24 ετών, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι κατ’οίκον εμβολιασμοί.
Το στοίχημα είναι τον Ιούλιο να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού – έστω και με μια δόση – προκειμένου αυτό να πλησιάσει το 70% στα τέλη Αυγούστου και άρα να ανακοπεί σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του ιού.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στην Ελλάδα θα επιτευχθεί από Σεπτέμβριο και μετά και συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς με την έλευση των τουριστών αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην χώρα όλες οι παραλλάξεις του ιού που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Ποια μέτρα αλλάζουν

Η παρούσα φάση επιτρέπει να γίνουν νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου και του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια υπενθύμισε ότι:

  • Από 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από 12/6 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).
  • Από 1/7 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
  • Από 12/6 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από 12/6 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από 12/6 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
  • Από 1/7 το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Παπαευαγγέλου: Βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας - Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει

Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας.
Σταδιακά και σταθερά μειώνεται η διασπορά του ιού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%.
Η βελτίωση αποτυπώνεται και στα νούμερα.
Δηλαδή είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων.
Τόνισε, όμως, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη.
Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας.
Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
H επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων.
Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες.
Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Υφεση της επιδημίας - Πρέπει να τη διατηρήσουμε μέχρι να επιτύχουμε ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας

Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, όπως και η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 14%.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο covid-19, υποχωρεί σε λιγότερες από 150 ανά ημέρα.
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι σχεδόν 32.000.
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, ωστόσο, όπως τόνισε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.


Στους 12.381 οι νεκροί

Τα νέα 11/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 791, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.954, εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.393 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eo1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.381 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375 (χθες 376).
eo2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.549 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 119 (ημερήσια μεταβολή +16,67%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 128 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xartis11.jpg




Πάνω από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμούς στους 25 - 29

Προς την εμβολιαστική κάλυψη όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού βαδίζει ολοταχώς η επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς χθες 10/6 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson) για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών.
Η πλατφόρμα άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες 10/6 και ήδη 70.984 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, 50.188 ραντεβού έχουν κλειστεί για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, 10.724 για το Moderna και 10.072 για το J&J.
Συνολικά από αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού 135.479 πολίτες (ποσοστό 24%, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εμβολιαστεί με J&J), ενώ άλλα 15.324 ραντεβού έχουν κλειστεί από τους πολίτες 18-24 ετών για το εμβόλιο της J&J.
Με τον εμβολιασμό όλων των πολιτών 18 ετών και άνω, η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη του τείχους ανοσίας που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, η μη διενέργεια self test σε πλήρως εμβολιασμένους και αφού έχει περάσει ένα ικανό διάστημα από τη δεύτερη δόση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Με το ενδεχόμενο αυτό, και παράλληλα το κλείσιμο των σχολείων που θα βγάλει μαθητές και εκπαιδευτικούς από την υποχρέωση του self testing, αφαιρείται ικανή μερίδα του πληθυσμού από τη διαδικασία, την ώρα που η συνέχιση της διάθεσης των συσκευών αυτοδιάγνωσης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί 7/6 όσον αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η δήλωση υγείας για τα ταξίδια με πλοίο.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

• Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
• Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
• Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και
• Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Πλέον, είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας, την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Σημειώνεται ότι η υποβολή της Δήλωσης Υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έντυπη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το εν λόγω πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

Σημαντικές πληροφορίες για τη Δήλωση:

• Πρέπει να συμπληρώνεται από οποιονδήποτε ενήλικα (18+) επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο εντός Ελλάδας
• Αφορά όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και Αλλοδαπούς
• Πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο
• Όλα τα πεδία της φόρμας είναι υποχρεωτικά
• Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του
• Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων
• Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο
• Κάθε ταξιδιώτης (διεύθυνση/ λογαριασμός email) μπορεί να καταχωρήσει έως 4 Δηλώσεις ανά ημέρα ανά λιμάνι επιβίβασης, ώστε να μπορεί εκτός από την δική του δήλωση να καταχωρήσει και τις Δηλώσεις 3 ακόμα ενήλικων μελών της οικογένειάς του
• Τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) συμπεριλαμβάνονται στην δήλωση υγείας του γονέα ή συνοδού
• Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται με λατινικούς χαρακτήρες
• Τα στοιχεία στην φόρμα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα/διαβατήριο σας και στο εισιτήριο του πλοίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης