Κοινωνία

Νέα χαλάρωση μέτρων από σήμερα 14/6, κανονικότητα από 1η Ιουλίου – Προνόμια σε εμβολιασμένους

Νέα χαλάρωση μέτρων από σήμερα 14/6, κανονικότητα από 1η Ιουλίου – Προνόμια σε εμβολιασμένους
Προς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Νέα χαλάρωση περιοριστικών μέτρων ισχύει από σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου, ύστερα από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 01:30 τα ξημερώματα, μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 12/6.
Συγκεκριμένα, από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω άρση περιορισμών, όπως η πλήρης κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων από 100 σε 300.
Είναι προφανές πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας ολοένα και βελτιώνεται, μια και όλοι οι δείκτες – κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνωμένοι, θάνατοι – δείχνουν μια σαφή βελτίωση, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει κτιστεί ένα επαρκές «τείχος ανοσίας» που θα επιτρέψει αφενός να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» μέσα στους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού και αφετέρου να αποτρέψει το σενάριο ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας από το φθινόπωρο και μετά.
Ήδη δρομολογούνται ρυθμίσεις για «προνόμια», διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί – στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να λάβει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που θα σκιαγραφεί τη διαδικασία – ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και για ποιες επαγγελματικές ομάδες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στα «προνόμια» που εξετάζονται για τους εμβολιασμένους είναι να μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους για διασκέδαση ή εστίαση ενώ προς συζήτηση είναι και να μην φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Ποια προνόμια ξεκλειδώνουν για εμβολιασμένους

Στο θέμα των προνομίων των εμβολιασμένων αναφέρθηκε ο κ.Πιερρακάκης, ο οποίος είπε ότι έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.
«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν.
Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική.
Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του.
Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων.
Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί.
Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.
Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα.
Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει» είπε ο κ.Πιερρακάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τα μπαρ, είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία.
«Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο κ.Πιερρακάκης είπε πως οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν φτάσει τα 6,8 εκατομμύρια ενώ υποστήριξε ότι σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Βασιλακόπουλος: Ναι σε προνόμια στους εμβολιασμένους και σε περιορισμούς… στους ανεμβολίαστους

Υπέρ των προνομίων σε εμβολιασμένους αλλά και υπέρ περιορισμών σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο.
Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ.
Συμφωνώ.
Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες και έφερε ως παραδείγματα τη χρήση κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ, που απαγορεύονται με νόμο.
«Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια.
Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος.
Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του - να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια -, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγάει για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα.
Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», τόνισε ο καθηγητής.

Να μη σταματήσει η χρήση μάσκας

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με το νομικό καθεστώς για κάτι τέτοιο.
Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.

Τζανάκης: Πάμε καλά, μονοψήφιος ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στις αρχές Ιουλίου

Την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά.
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι και οι πιο ενεργές επαγγελματικά και κοινωνικά και μέσω αυτών υπήρχε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης.
Όπως τόνισε, στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα είναι μονοψήφιος αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, ο κ.Τζανάκης, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών για εμβολιασμένους

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους για Covid - 19 εντός Ιουλίου σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με τα βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους - εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας - να αφορά, ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Οι μάσκες

Οι συζητήσεις για τα προνόμια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πιθανή έναρξη εφαρμογής τους να τοποθετείται, όταν και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους συνεπάγεται την μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.
Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων.

Έως τις 21/6 οι αεροπορικές οδηγίες

Παρατείνονται έως τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 το πρωί, οι αεροπορικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού, σε νησιωτικούς προορισμούς που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στους 12.422 οι νεκροί

Στους 12.422 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (13/6/2021) 297 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid – 19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 414.933 (ημερήσια μεταβολή + 0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.370 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.422 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_44.JPG1_49.JPG


Στους 358 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (64.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.562 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 103 (ημερήσια μεταβολή -11.21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 115 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

4_25.JPG

ΕΟΔΥ: 140 μολύνσεις στην Αττική, 22 στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική διατηρεί και πάλι τα πρωτεία στα κρούσματα κορωνοϊού καθώς από τα μόλις 297, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή (13/6) στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 140.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν μόλις 22 μολύνσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τέσσερις περιφέρειες της χώρας καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στην Αττική:

• Ανατολική Αττική 22
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 12
• Δυτική Αττική 3
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 22
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 46
• Νήσων 2
• Νότιος Τομέας Αθήνας 21
• Πειραιάς 12

Τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα:
6_13.JPG

3_34.JPG
8_10.JPG7_11.JPG
kabyles_16.JPGdiaspora_16.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης