Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από 16/4 τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για 18 - 24 - Πιθανά προνόμια για εμβολιασμένους - Στοπ το Astrazeneca στους κάτω των 60 ετών

Από 16/4 τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για 18 - 24 - Πιθανά προνόμια για εμβολιασμένους - Στοπ το Astrazeneca στους κάτω των 60 ετών

Εισηγήσεις από επιτροπή Εμβολιασμού: Να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca oι κάτω των 60

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Νέα χαλάρωση περιοριστικών μέτρων ισχύει από σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου, ύστερα από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 01:30 τα ξημερώματα, μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο 12/6.
Συγκεκριμένα, από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω άρση περιορισμών, όπως η πλήρης κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων από 100 σε 300.
Είναι προφανές πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας ολοένα και βελτιώνεται, μια και όλοι οι δείκτες – κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνωμένοι, θάνατοι – δείχνουν μια σαφή βελτίωση, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει κτιστεί ένα επαρκές «τείχος ανοσίας» που θα επιτρέψει αφενός να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» μέσα στους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού και αφετέρου να αποτρέψει το σενάριο ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας από το φθινόπωρο και μετά.
Ήδη δρομολογούνται ρυθμίσεις για «προνόμια», διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί – στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να λάβει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που θα σκιαγραφεί τη διαδικασία – ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και για ποιες επαγγελματικές ομάδες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στα «προνόμια» που εξετάζονται για τους εμβολιασμένους είναι να μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους για διασκέδαση ή εστίαση ενώ προς συζήτηση είναι και να μην φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Θεοδωρίδου: Σταματά το Astrazeneca στους κάτω των 60 ετών - Κανονικά η 2η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί

«Στην παρούσα φάση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία του κορωνοιού και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca.
Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο.
Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.
Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε πως παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση.
Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

 

Θεμιστοκλέους: Από 16/4 ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18 - 24


Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, θα είναι για την ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα.
Σύμφωνα με τον κο Θεμιστοκλέους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο το ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν αναλόγγως, η επίτευξη του στόχου για τείχος ανοσίας θα είναι εφικτή εντός του καλοκαιριού.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, άνοιξαν τα ραντεβού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (εκτός αυτού της AstraZeneca) και για την ηλικιακή ομάδα 25-29, από την οποία όπως είπε έχουν κλείσει ραντεβού ήδη 93.000 πολίτες.
Παράλληλα, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι ήδη το 11% εξ αυτών έχει πάρει μια δόση.
Πιο αναλυτικά, σήμερα έχουν γίνει περίπου 80.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς.
«Συνολικά έχουν γίνει 6.910.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 4.260.000 έχουν κάνει μία δόση (ποσοστό 40,5%) και περίπου 2.810.000 έχουν κάνει τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27%», τόνισε ο γενικός γραμματέας.
Αναφερόμενος στις παραδόσεις των εμβολίων το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τον Ιούνιο αναμένουμε 2.212.000 δόσεις από την Pfizer, τον Ιούλιο περιμένουμε 1.455.000 δόσεις από την ίδια εταιρεία και συνολικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αναμένουμε 4.880.070 δόσεις από την Pfizer.
Όσον αφορά τις παραδόσεις της Johnson & Johnson, αναμένουμε 152.000 δόσεις και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.
«Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.


Στους 12.443 οι νεκροί

Τα νέα 14/6  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 472, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 415.401 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 29 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.081 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eo1_0.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.443 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (64,5% άνδρες).
eo2_0.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.563 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66 (ημερήσια μεταβολή -35,92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 106 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis14_6.jpg



Ποια προνόμια ξεκλειδώνουν για εμβολιασμένους

Στο θέμα των προνομίων των εμβολιασμένων αναφέρθηκε ο κ.Πιερρακάκης, ο οποίος είπε ότι έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.
«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν.
Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική.
Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του.
Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων.
Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί.
Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.
Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα.
Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει» είπε ο κ.Πιερρακάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τα μπαρ, είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία.
«Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο κ.Πιερρακάκης είπε πως οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν φτάσει τα 6,8 εκατομμύρια ενώ υποστήριξε ότι σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών για εμβολιασμένους

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους για Covid - 19 εντός Ιουλίου σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με τα βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους - εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας - να αφορά, ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Οι μάσκες

Οι συζητήσεις για τα προνόμια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πιθανή έναρξη εφαρμογής τους να τοποθετείται, όταν και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους συνεπάγεται την μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.
Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων.


Βασιλακόπουλος: Ναι σε προνόμια στους εμβολιασμένους και σε περιορισμούς… στους ανεμβολίαστους

Υπέρ των προνομίων σε εμβολιασμένους αλλά και υπέρ περιορισμών σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο.
Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ.
Συμφωνώ.
Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες και έφερε ως παραδείγματα τη χρήση κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ, που απαγορεύονται με νόμο.
«Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια.
Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος.
Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του - να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια -, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγάει για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα.
Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», τόνισε ο καθηγητής.

Να μη σταματήσει η χρήση μάσκας

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με το νομικό καθεστώς για κάτι τέτοιο.
Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης