Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο μικροσκόπιο οι μυοκαρδίτιδες έπειτα από mRNA εμβόλια - Περί τα 25 με 27 περιστατικά στην Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο οι μυοκαρδίτιδες έπειτα από mRNA εμβόλια - Περί τα 25 με 27 περιστατικά στην Ελλάδα
Τα περιστατικά αφορούν μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους
Σχετικά Άρθρα
Στο μικροσκόπιων των επιστημόνων έχουν μπει τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας έπετια από τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, όπως τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna.
H Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής -μιλώντας στο Σκάι 100,3- έκανε λόγο για 25 με 27 περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
Σημείωσε ακόμη ότι τα περιστατικά αφορούν μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.
Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο.

Στην Πάτρα το σοβαρότερο περιστατικό

Από την πλευρά της, η Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε ότι το σοβαρό περιστατικό μυοκαρδίτιδας εντοπίστηκε στην Πάτρα σε μια νέα κοπέλα.
Σύμφωνα με την ίδια, τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας για το αν συνδέονται με mRNA εμβόλιο είναι ήπια.
Όπως δήλωσε η κ. Τσόλια μιλώντας στον Σκάι, δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Από την πλευρά της, η κ. Τσόλια υποστήριξε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω εμβολίου έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιολογικό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.
Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, δηλ. 1,3 στο εκατομμύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης