Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαθέσιμα πλέον όλα τα εμβόλια για τους άνω των 18 ετών - Τι θα γίνει με AstraZeneca

Διαθέσιμα πλέον όλα τα εμβόλια για τους άνω των 18 ετών - Τι θα γίνει με AstraZeneca

Δύσκολο να υπάρξει ένα νέο τέταρτο κύμα της επιδημίας, εάν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Διαθέσιμα είναι από Τετάρτη 16/6 όλα τα εμβόλια για τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών στην Ελλάδα καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού και με τα υπόλοιπα εμβόλια – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson – για την ηλικιακή ομάδα των 18 – 24 ετών.
Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» και επιβράδυνσης, κάτι για το οποίο ευθύνονται και οι χειρισμοί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι αν μη τι άλλο προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο και σύγχυση, επιτείνοντας τις φοβίες και τις ανησυχίες όσων εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα σύσταση για τη μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών αφορά αυτούς που εντάσσονται ηλικιακά σε αυτήν την κατηγορία και που είχαν κλείσει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και όχι όσους πολίτες έκαναν την πρώτη δόση και δεν εμφάνισαν κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια.
Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca – εκτιμώνται σε περίπου 470.000 - , θα πρέπει να προσέλθουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση, καθώς δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας μια και είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψει η εκδήλωση συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία.
Σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς έτσι ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 70% με 80% του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που θα αποτρέψει νέα πισωγυρίσματα και μια νέα έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο.
Αρκετοί μάλιστα ειδικοί υποστηρίζουν πως αν εμβολιαστεί το 70% με 80% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει από το φθινόπωρο και μετά ένα νέο, τέταρτο κύμα της επιδημίας.

Στους 12.478 οι νεκροί

Τα νέα 16/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,8 (95%Crl: 0,09 - 1,59).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.
Έως 15 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 21.425.464 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 392.408 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 33.740 θετικά αποτελέσματα.
xartis16_6.jpg

Βασιλακόπουλος: Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca – Να κάνουν και τη β’ δόση όσοι έκαναν την πρώτη

Τη θέση πως «σώσαμε πολλές ζώες» με το εμβόλιο της AstraZeneca διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην χορηγείται το εν λόγω σκεύασμα στους κάτω των 60 ετών.
«Η επιστημονική κοινότητα ανέδειξε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca.
Κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζυγίζει τον κίνδυνο, την πιθανότητα επιπλοκής, και το προσδοκώμενο όφελος.
Δηλαδή αν κάνω το εμβόλιο από τι γλιτώνω.
Όταν η επιδημία ήταν στην κορύφωσή της και ο ιός ήταν παντού στην κοινότητα, η πιθανότητα να νοσήσεις ήταν πολύ μεγάλη.
Συνεπώς, ένας άνθρωπος 50χρονων, μπορούσε να νοσήσει και πιθανόν να πεθάνει» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Δεν είμαστε πειραματόζωα.
Δεν είχαμε Pfizer και Moderna.
Είχαμε μια συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων.
Είχαμε εμβόλια βάσει της παράδοσης που είχαμε.
Αυτοί που έλαβαν εμβόλιο Astrazeneca μειώθηκε ο κίνδυνος να νοσήσουν.
Σώσαμε πάρα πολλές ζωές από αυτό» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Την Επιτροπή δεν την νοιάζει να μειώσει και άλλο την επιδημία, αλλά εξετάζει ατομικά το κέρδος καθενός ανθρώπου που εμβολιάζεται.
Επειδή η πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό έγινε πολύ μικρή, δεν αξίζει ο απειροελάχιστος κίνδυνος σαν εναλλακτικό εμβόλιο.
Υπήρχε κίνδυνος.
Ένα περιστατικό στις 200.000 δόσεις.
Δεν άλλαξε αυτό.
Οι θάνατοι που γλιτώσαμε από τον εμβολιασμό με AstraZeneca ήταν πολύ περισσότεροι» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ότι οι θρομβώσεις μετά την δεύτερη δόση εμβολίου είναι μια στο εκατομμύριο, ενώ συνέστησε σε όσους έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν και την δεύτερη, «γιατί έχουμε αποδεδειγμένα στοιχεία κλινικής αποτελεσματικότητας».

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης