Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία στους επιστήμονες - Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων - Ραγδαία αύξηση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Ανησυχία στους επιστήμονες - Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων - Ραγδαία αύξηση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Οι επιστήμονες ανησυχούν και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη καθώς έχει μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία

Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ταχύτατη και ανεξήγητη εξάπλωση εμφανίζει και το επικίνδυνο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.
Μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας για τους αριθμούς της πανδημίας, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, τόνισε ότι με βάση «τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας» ενώ υπογράμμισε προκειμένου να επισημάνει την ραγδαία εξάπλωση του ιού πως πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα.
Ο ίδιος υποστήριξε πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη «Δ».

Αύξηση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Παράλληλα, ο κ. Θάνος ανέφερε πως το στέλεχος Βήτα της νοτίου Αφρικής «είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους Δέλτα.
Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή» για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως η μετάλλαξη Βήτα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Όσον αφορά τα μέτρα, ο κ. Θάνος επανέλαβε ότι η καλύτερη θωράκιση έρχεται με τον εμβολιασμό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι μεταλλάξεις μειώνουν την επίδρασή τους κατά 10 – 15%. «Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται. Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα.
Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση» συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης