Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταιγίδα κρουσμάτων έως τον 15Αύγουστο - Επέλαση δ’ κύματος σε Κρήτη και νησιά – Φόβοι για τοπικά lockdown

Καταιγίδα κρουσμάτων έως τον 15Αύγουστο - Επέλαση δ’ κύματος σε Κρήτη και νησιά – Φόβοι για τοπικά lockdown
Καταιγίδα κρουσμάτων έως τον 15Αύγουστο - Επέλαση δ’ κύματος σε Κρήτη και νησιά – Φόβοι για τοπικά lockdown
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα στις επόμενες κρίσιμες - για τον τουρισμό και την οικονομία - εβδομάδες, μια και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ενόψει μάλιστα και της κυριαρχίας της παράλλαξης Δέλτα, είναι ο εμβολιασμός για αυτό και οι περισσότεροι καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και σε κάθε περίπτωση πριν το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και του ανοίγματος των σχολείων.
Ένα ακόμα «όπλο» πέρα από το εμβόλιο, είναι η ενίσχυση του testing ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ενώ από σήμερα Παρασκευή 16/7 τίθενται σε ισχύ και τα νέα μέτρα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.
Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς εκτιμούν ότι αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, αυτό θα έχει ως συνέπεια να νοσήσουν έως και 600.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που εκτιμάται πως θα γεμίσει και πάλι τα νοσοκομεία και θα επιβαρύνει το ΕΣΥ.

Τζανάκης: 400.000 με 600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο δ’ κύμα

Την εκτίμηση πως η μη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού θα έχει ως συνέπεια 400.000 - 600.000 ανεμβολίαστοι να νοσήσουν διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που «τρέχει» έως τον Δεκαπενταύγουστο θα καταγράφονται περίπου 4.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ αν αυξανόταν ο ρυθμός εμβολιασμών και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός θα μειωνόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα την ημέρα.
Όπως είπε, ήδη κάποια νοσοκομεία ξαναφτιάχνουν τις μονάδες Covid, ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί στις 100-120 την ημέρα.
«Ο «Ευαγγελισμός» από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο «Σωτηρία» ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Το 99% των εισαγωγών ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με μια δόση

Σύμφωνα με τον κ.Τζανάκη, σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορά σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση και μικρής ηλικίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
«Νοσηλεύονται ακόμα και 20άρηδες και 25άρηδες.
Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών» είπε ο κ.Τζανάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 132 και καταγράφουν τάση μείωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200 - 300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Κινδυνεύουν και παιδιά

Αναφερόμενος στα παιδιά, ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε ότι πάρα πολλά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων τονίζοντας πως τα βρέφη κάτω του ενός έτους κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πολύ άσχημες επιπλοκές.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα θετικό κρούσμα σε μία τάξη, μπορεί να κολλήσει όλα τα παιδιά και τον εκπαιδευτικό.

Παγώνη: Στα 10.000 κρούσματα τον 15Αύγουστο - Εμβολιαστείτε πριν πάτε διακοπές και πριν μπει το φθινόπωρο

Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα μετράμε περίπου 10.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και σε κάθε περίπτωση πριν έρθει το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε.
Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό.
Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει;
Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Η κα.Παγώνη τόνισε ότι μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000 και για αυτό το λόγο κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Να μη γεμίσουν οι ΜΕΘ

Όπως είπε, ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.
Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς.
Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως είναι υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.
«Ο εμβολιασμός των νοσοκομειακών γιατρών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ όσον αφορά τους νοσηλευτές, το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει ξεπεράσει το 80%.
Το μόνο εφόδιο για να αντιμετωπίσουμε τον ιό είναι ο εμβολιασμός» επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε;
Γιατί μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό χειμώνα σε σχέση με πέρυσι.
Δεν έχουμε άλλο εφόδιο αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.
Επομένως, όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι «πάμε, εμβολιαζόμαστε» και μετά πάμε διακοπές.
Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε όλους», δήλωσε η κα. Παγώνη.

Στο «πορτοκαλί» ξανά η Αττική - Η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στην Κρήτη

Αύξηση στον επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι συντελείται σημαντική διασπορά σε όλη την κοινωνία. Από τις 2.794 διαγνώσεις που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνέπεια 81.284 διαγνωστικών ελέγχων, οι 1.190 σημειώθηκαν στην Αττική (304 στο κέντρο), 198 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε αρκετά ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Λάρισα (90), Αχαΐα (76), Ιωάννινα (55) και Κορινθία (51).
Στην Κρήτη -όπου η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε σε ποσοστό 79,59% για το 15νθήμερο από 21/06 έως 4/07- καταγράφηκαν σήμερα 310 κρούσματα (Ηράκλειο 153, Ρέθυμνο 96, Χανιά 40, Λασίθι 21).
Ο υπερδιπλασιασμός των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα έφερε και αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Πιο αναλυτικά, οι ΠΕ Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2.
Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Τέλος, ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

«Φλέγεται» η Μύκονος - «Τείχος προστασίας» στον τουρισμό με ενισχυμένο testing

Από τη νησιωτική Ελλάδα η Μύκονος «φλέγεται» με 86 κρούσματα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση σε Ρόδο (42), Πάρο (39) και Κέρκυρα (30).
Λέσβος (15), Κως (13) και Μήλος (8) διατηρούν κι αυτές το δικό τους μερίδιο στην επαγρύπνηση των ειδικών.
Σύμφωνα, πάντως, με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ, καθώς στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.
Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί.
Έτσι, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις στις παραπάνω έξι περιοχές θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.
Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων των πλοίων.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κάτω των 39 ετών το 80% των κρουσμάτων – «Οι νέοι να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές»

Η σταθεροποίηση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 26 έτη επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε ότι το αποτύπωμα της επιδημικής έξαρσης σε αυτή τη φάση σχετίζεται με την αύξηση του στελέχους Δέλτα και έχει δύο χαρακτηριστικά: «αφενός οι διαγνώσεις είναι πολύ συχνότερες σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών και αφετέρου σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών, ενώ έχει καταστεί πλέον σαφές πως οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους, καθώς και ότι αρκετές συρροές σημειώνονται και σε εργασιακούς χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό και για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον μετά τις διακοπές, οι ειδικοί κάλεσαν τους νέους να εμβολιαστούν πριν την εξόρμησή τους στα νησιά, ενώ παράλληλα σε ισχύ βρίσκεται και η σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή.
Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως έχει συζητηθεί από την Επιτροπή η πιθανότητα υποχρεωτικού rapid test κατά την επιστροφή από τις διακοπές, αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των υγειονομικών δομών στα νησιά.
Παράλληλα, σαφής είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους 50-64 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 70%.
Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί κάνουν έκκληση σε κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί «ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι», ενώ απευθύνονται και συγκεκριμένα στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν άμεσα καθώς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ήπια αλλά σταθερή η επιβάρυνση στο ΕΣΥ – Υπερδιπλάσια τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Μικρή αύξηση καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 670 από 554 στις 6 Ιουλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 537 νέες εισαγωγές.
Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, εξακολουθεί να μειώνεται καταγράφοντας πτώση κατά 15%, πράγμα που ισχύει και για τους θανάτους, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 4%.
Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, σημειώθηκαν 112 εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιορίστηκαν σε 132 και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19.
Από τα δεδομένα, μάλιστα, προκύπτει ότι ο εμβολιασμός έχει σπάσει τη σχέση κρουσμάτων-θανάτων.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, οι νέες καταγραφές έδειξαν 281 νέα στελέχη της Δέλτα από τις 20 Μαΐου ως τις 7 Ιουλίου και 402 συνολικά, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία από 1 Μαΐου έως 2 Ιουλίου αναδείκνυαν μόλις 121 κρούσματα,
Επιπλέον, διπλασιάστηκαν τα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, καθώς από τα 115 που είχαν καταγραφεί ως τις 2 Ιουλίου, έφτασαν στα 215 πέντε ημέρες μετά.

Αλλάζουν όλα στην εστίαση - Διασκέδαση μόνο με καθήμενους

Με νέα μέτρα και διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης.
Σε πρώτη φάση και έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.
Στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, μπορούν να εισέρχονται και ανήλικοι, εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ.
Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.
Σημαντικό ρόλο για την τήρηση των κανόνων διαδραματίζει η εφαρμογή «Covid Free GR» που είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση σε όλες τις συσκευές με λογισμικό iOS ή Android και μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση τόσο των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid, όσο και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.
Ήδη, τα μέτρα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την τελευταία εβδομάδα, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε (12/7/2021) ο πρωθυπουργός, ο Βασίλης Κικίλας τόνισε πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, ορίζονται στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής στα 200.000 ευρώ.
Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικούς για εργαζόμενους:

  • Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης
  • Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
  • Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ
  • Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων
  • Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία

Στους 12.819 οι νεκροί

Στους 12.819 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 15/7  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

h1_5.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
h2_6.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

h9_4.jpg

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης