Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταρρίφθηκε το αφήγημα «μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους» - Η περίπτωση της Μυκόνου - Ποια νησιά ακολουθούν

Καταρρίφθηκε το αφήγημα «μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους» - Η περίπτωση της Μυκόνου - Ποια νησιά ακολουθούν

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι οριζόντια και επηρεάζουν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους

Σχετικά Άρθρα

Ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ώστε να πείσει τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν είναι ότι οποιοδήποτε μέτρο επιβληθεί θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ότι κανείς δεν μπορεί να περιορίσει κάποιον ο οποίος έχει εμβολιαστεί και δεν θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους.
Αυτό ήταν το μότο της κυβέρνησης από την έναρξη της θερινής περιόδου. Φτάσαμε όμως στα μέσα Ιουλίου, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, ώστε να καταρριφθεί και αυτό το αφήγημα. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι οριζόντια, δηλαδή αφορούν τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους.
Και όσοι έκαναν το εμβόλιο γιατί πραγματικά πίστεψαν ότι έτσι θα θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, έχει καλώς. Όσοι όμως εμβολιάστηκαν για να ζήσουν ένα ελεύθερο καλοκαίρι και να διασκεδάσουν χωρίς περιορισμούς, πιθανότητα θα νοιώθουν ότι… εξαπατήθηκαν.
Η απαγόρευση της μουσικής είναι καθολική και ισχύει για όλα τα καταστήματα, για όλη την εστίαση σε ολόκληρο το νησί, για όλο το 24ωρο. Το μέτρο επηρεάζει τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους.
Το ίδιο συμβαίνει και με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ισχύει από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και επίσης επηρεάζει όλους... τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

Πονόκεφαλος για 4 νησιά

Ένα πριν τα τοπικά lockdown βρίσκονται και ακόμα τέσσερα νησιά, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊου.
Ο λόγος για την Ίο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ίο έχουν πενταπλασιαστεί και την Πάρο επταπλασιαστεί.
Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.
Σε αυτές τις περιοχές έχει αρχίσει εκτεταμένο testing.
Επίσης, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test, ενώ το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ.
Υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Οι επιχειρηματίες προσφέρουν μπόνους 150 ευρώ στους εργαζόμενους που θα εμβολιαστούν

Στη Μύκονο επικρατεί αναβρασμός μετά τα νέα μέτρα, ενώ οι επιχειρηματίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρηματίες προτείνουν (σσ. κατόπιν εορτής, όπως φαίνεται) μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και η καταβολή μπόνους 150 ευρώ για τους ερηαζόμενους που θα εμβολιαστούν.
«Θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο – πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των επιχειρηματιών της Μυκόνου.
Στο πλαίσιο προτείνουν τα εξής μέτρα:
«– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
Εμβολιασμός των εργαζομένων μας με το μονοδοσικό εμβόλιο και οι επιχειρήσεις μας προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
– Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, προτείνουμε την ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR.
– Ζητούμε την παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών Rapid-test στους ανεμβολίαστους και τα Σωματεία μας προσφέρονται να παρέχουν διαμονή στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και αύξηση σε δωμάτια καραντίνας».

Πελώνη: Είναι ένα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα

Στο θέμα της Μυκόνου αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, και ερωτηθείσα εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση.
«Είναι ενα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα.
Ελπιζουμε να τηρηθούν και να μη χρειαστεί να παρέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Έλεγχοι γίνονται και θα ενταθούν κι άλλο στη Μύκονο και από την αστυνομία και το λιμενικό.
Από όσο έχει αποδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες, το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας.
Όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να κυλήσει η τουριστική σεζον», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Mikonos.pngwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης