Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στο ΕΣΥ με 2.972 νέα κρούσματα - Συνεχίζει ακάθεκτη η μετάλλαξη Delta - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Συναγερμός στο ΕΣΥ με 2.972 νέα κρούσματα - Συνεχίζει ακάθεκτη η μετάλλαξη Delta - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τετάρτης 21/7, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για την κυριαρχία της μετάλλαξης Delta και τα κρούσματα που σημειώνουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.972, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.275 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.23 (95% Crl: 0.98 - 1.48).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 89.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.770 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 161 (ημερήσια μεταβολή +18.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 129 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Η κατανομή των κρουσμάτων

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 1.266 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας το οποίο κατέγραψε 330 νέα περιστατικά.
Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη είχε 236 νέα κρούσματα και η Κρήτη 255 (Ηράκλειο 90, Λασίθι 19, Ρέθυμνο 87, Χανιά 59).

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

Ανατολική Αττική 136
Βόρειος Τομέας Αθήνων 160
Δυτική Αττική 41
Δυτικός Τομέας Αθηνών 215
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 330
Νησιά 27
Νότιος Τομέας Αθηνών 171
Πειραιάς 186

Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα

krousmata1-11.webpkrousmata2-12.webp
Έκτακτη σύσκεψη για το ΕΣΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την εκτόξευση του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη λόγω της κυριαρχίας της παράλλαξης Δέλτα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να ετοιμαστεί το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει το νέο τεράστιο κύμα της επιδημίας.
Η αύξηση των μολύνσεων έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής όπως και σε πολλά νησιά, γεγονός που αναγκάζει σε ένα διάστημα λιγότερο των τελευταίων εβδομάδων, το σύστημα υγείας να ξαναμπεί σε κατάσταση συναγερμού.
Το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης εκτιμάται πως θα είναι πως τα νοσοκομεία θα πρέπει και πάλι να αρχίσουν να δεσμεύουν κλίνες για ασθενείς με covid, εξέλιξη δυσάρεστη για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας.
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, μια και είναι η περίοδος κατά την οποία αναμένεται να τρέξει ο τουρισμός και η οικονομία.
Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να «μαζέψει» ή καλύτερα να προαναγγείλει ότι το mini lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο, θα αρθεί όπως και να ‘χει την ερχόμενη Δευτέρα 26/7, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων σε νησιά που βρίσκονται «στο κόκκινο», όπως είναι η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, ενώ άλλοι δεν απέκλεισαν ακόμα και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει πως αυτό δεν είναι καν στο τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημα κυβέρνησης και ειδικών είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επίτευξη ενός σημαντικού τείχους ανοσίας της τάξης του 75% με 80% έως τα τέλη Αυγούστου, «στοίχημα» εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Καπραβέλος: Να πηγαίνουν στα νησιά μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες

Την πρόταση να πηγαίνουν στα νησιά μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.
Σε δηλώσεις του στον Ant1, o κ.Καπραβέλος εξέφρασε τη διπλή ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την τυχόν επέκταση της νόσου στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και για το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών.
«Κι εγώ θα νοσήσω, αλλά ελαφρά, χωρίς να προκαλέσω προβλήματα στους υπόλοιπους», είπε ο κ.Καπραβέλος υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.
Όπως είπε, είναι «ηθική υποχρέωση» ο εμβολιασμός ενώ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη τη χαλάρωση στα νησιά», με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Μύκονο.
«Είναι μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Τζανάκης: Θα δούμε και πάνω από 4.000 ημερήσια κρούσματα - Φόβος για διασωληνώσεις

Ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε ομαλή και αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη (20/07), λέγοντας πως παρά το μεγάλο τους νούμερο «δεν βλέπουμε την εκτίναξη των πρώτων ημερών».
«Είναι μία σχετικά καλή εξέλιξη, ότι δεν πήγαμε στα 4.000 - 4.500 κρούσματα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι το καλό σενάριο είναι να έχουμε μέσο κυλιόμενο αριθμό 3.500 κρουσμάτων ανά ημέρα ενώ υπογράμμισε ότι «θα δούμε και ημέρες με πάνω από 4.000 κρούσματα».
Αναφορικά με τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, ο καθηγητής δήλωσε: «θα πάμε κατά πάσα πιθανότητα στις 300 ημερήσιες απλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το επίπεδο των διασωληνώσεων σταθεροποιείται, δεν μειώνεται περαιτέρω.
Οι νέες διασωληνώσεις ισοφαρίζουν τις αποσωληνώσεις, τα εξιτήρια από τις μονάδες και τους θανάτους».

Τα κρούσματα της Μυκόνου

Μιλώντας για το παράδειγμα της Μυκόνου, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι στο νησί καταγράφονται 40-50 κρούσματα ανά μέσο όρο αλλά ο πληθυσμός αναφοράς δεν είναι οι 10.431 κάτοικοι που είναι οι μόνιμοι.
«Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε 150-160.000 άτομα που είναι στο νησί αυτήν την στιγμή. Τα νούμερα είναι πολλά αλλά όχι υπερβολικά».

Σχολιάζοντας, τα μέτρα που πάρθηκαν το περασμένο Σάββατο στο νησί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε να μην πάρει αυτό το μέτρο» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Αν άφηνε αυτήν τη διασπορά, θα μπορούσαμε να είχαμε μέχρι και 5.000 ενεργά κρούσματα που έπρεπε κάπου να τα φιλοξενήσουμε και να τα διαχειριστούμε».
Κατέληξε λέγοντας, ότι εάν οι επιχειρηματίες και οι ντόπιοι εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, τότε καλώς να αρθούν τα μέτρα ενώ συμπλήρωσε πως η Κρήτη έχει δέκα φορές μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο από το νησί της Μυκόνου.


Γιαμαρέλλου: Πάμε για πάνω από 10.000 κρούσματα χωρίς μέτρα και χωρίς αύξηση εμβολιασμών

Την εκτίμηση ότι εάν δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι π.χ. η χρήση μάσκας, και εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε ακόμα και τα 10.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γιαμαρέλλου, η οποία αναφερόμενη στην παράλλαξη Δέλτα, είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.
Όπως είπε, το στέλεχος Δέλτα εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή».
«Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους.
Αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.
Συνεπώς είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε» είπε η κα.Γιαμαρέλλου.

Παναγιωτόπουλος: Μην φοβάστε, εμβολιαστείτε - Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια

Τη θέση πως δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια διατύπωσε ο επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας Τ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε αναφερόμενος στην έξαρση της επιδημίας ότι στην παρούσα φάση υπάρχει εν μέρει και ένα θετικό σημείο.
«Η καλή πλευρά της υπόθεσης είναι ότι προσβάλλονται από τον ιό νεότερα άτομα που νοσούν ηπιότερα.
Αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει.
Υπάρχει πιθανότητα, μικρή βέβαια, να νοσήσουν σοβαρά.
Κανείς δεν είναι άτρωτος.
Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι να μην μεταφερθεί το κύμα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι 50 ετών και άνω.
Τώρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

 

Φοβισμένοι όσοι δεν εμβολιάζονται

Αναφορικά με τους «δύσπιστους» ως προς τον εμβολιασμό ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως «δεν είναι ασυνείδητοι όσοι εμβολιάζονται, είναι ένας λάθος χαρακτηρισμός».
«Είναι φοβισμένοι και πρέπει να πειστούν.
Έχουν κάποια συγκεκριμένα κολλήματα»
Είμαστε πια πολύ έμπειροι.
Δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες.
Τις όποιες παρενέργειες προκαλεί το εμβόλιο μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος σε πολλαπλάσιο βαθμό αν μολυνθεί από τον ιό.
Η μεγάλη πλειονότητα των παρενεργειών στα εμβόλια έρχεται μέχρι στιγμής έναν, δύο, πέντε ή ακόμα και έξι μήνες μετά.
Έχουμε ήδη μια εμπειρία τέτοιας διάρκειας» ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Υψηλή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σχετικά με τα τωρινά εμβόλια εστίασε στο γεγονός ότι «έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού».
«Μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα νέα στελέχη» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό είτε αποκτώντας ανοσία μέσω του εμβολίου είτε μέσω αντισωμάτων μετά από νόσηση.
Δύσκολα θα τον αποφύγει κανείς ιδιαίτερα λόγω της μετάλλαξης Δ’ που μεταδίδεται εύκολα» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Μαζεύουν το mini lockdown στη Μύκονο, δεν αποκλείουν μέτρα σε άλλα νησιά

Αν και η παράλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ελλάδα 
και εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση μαζεύει το mini lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο και προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα 26/7 στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο κοσμοπολίτικο νησί.
Ύστερα από τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών και υπό τον φόβο να πολλαπλασιαστούν οι ακυρώσεις στη Μύκονο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπαγόταν για το σύνολο και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 26/7, όταν και λήγει άλλωστε η χρονική περίοδος επιβολής των μέτρων.
Συνεπώς από τις 26/7 η Μύκονος επιστρέφει... στην κανονικότητα, καθώς θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01:00 τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά εστιατόρια και μαγαζιά με μουσική.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται - όπως αναφέρεται - στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων.
Πάντως, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την παράλλαξη Δέλτα, υποστηρίζοντας πως αυτή πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται εφόσον επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που επιβλήθηκαν στη Μύκονο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης