Κοινωνία

Σε σταθερή άνοδο οι επιδημιολογικοί δείκτες, 12.975 οι νεκροί – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Σε σταθερή άνοδο οι επιδημιολογικοί δείκτες, 12.975 οι νεκροί – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για συνέχιση της σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο
Σχετικά Άρθρα

Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα με συνεχή άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων και τους ειδικούς να προβλέπουν δύσκολο χειμώνα, εάν δεν επιτευχθεί το επόμενο διάστημα, το λεγόμενο τείχος ανοσίας.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (1/8/2021) επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα, καθώς παρότι διενεργούνται λιγότερα tests τα Σαββατοκύριακα, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 1.600 και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, έχουν φτάσει τους 176.
Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, με τους θύλακες της επιδημίας να θεωρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά.
Κι αυτό γιατί είτε οι νυχτερινές συναθροίσεις, είτε οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά την επιστροφή στη βάση δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Στο μεταξύ, όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.

Παγώνη: Έρχεται δύσκολος χειμώνας αν δεν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού

Έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας» αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές, ενώ σημείωσε ότι το 8% με 10% των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.
Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι προβληματισμένοι και φοβισμένοι από τη συζήτηση για τις παρενέργειες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φταίμε κι εμείς λίγο», καθώς η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει περισσότερο στις επιπλοκές από ένα εμβόλιο παρά στις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στα διάφορα όργανα.

Τα σενάρια για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο - Οι σκέψεις τους εσωτερικούς χώρους

Όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όπου υπάρχουν συναλλαγές με το κοινό, θα του ζητείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test, με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Ποιους εργαζόμενους θα αφορά το μέτρο

Το σχέδιο θα αφορά τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις και το εμπόριο (καταστήματα, πολυκαταστήματα, κομμωτήρια κλπ), στην εστίαση (καφές, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), στον δημόσιο τομέα και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι συνέπειες


Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

• Στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, χάνοντας τον μισθό του και τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα απουσιάζει, ενώ στη θέση του για το ίδιο διάστημα ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσλαμβάνει κάποιον που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.

• Στον δημόσιο τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, θα έχει περικοπή μισθού και το διάστημα της απουσίας του δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, ενώ μπορεί να έχει και πειθαρχικές συνέπειες, όπως να μην έχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Στη θέση του θα προσλαμβάνεται εμβολιασμένος συμβασιούχος, με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλους 3 μήνες, που μπορεί να μοριοδοτηθεί για άλλους διαγωνισμούς ή για διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.
Ενδεικτική είναι η απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που δεν εμβολιάζονται ή δεν θα κάνουν τεστ, η οποία πέρασε με τροπολογία την Πέμπτη στη Βουλή. Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και ο χρόνος δεν λογίζεται ως χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και για το διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται αποδοχές, ενώ στους προσωρινούς αναπληρωματικούς και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, δεν θα γίνεται αποδεκτή η παρεχόμενη εκ μέρους τους εργασία και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές, ούτε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας. Μάλιστα, όπου παρουσιάζονται κενά, θα προσλαμβάνεται προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης.

Γώγος: Οι ανεμβολίαστοι να ψωνίζουν με test

Πρόταση, που θα συζητηθεί, κατέθεσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.
Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διενέργειας εργαστηριακών τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους, αν και αναγνώρισε την πολυπλοκότητα που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά.
Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Rapid test

«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει - γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Delta και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», συνέχισε ο κ. Γώγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο ιδανικά πριν αρχίσουν να λειτουργούν μεγάλες δραστηριότητες το φθινόπωρο θα πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60% με 70%.

«Να εμβολιαστούμε να τελειώνουμε»

Εξήγησε την πολυπλοκότητα που δημιουργείται από την κατάσταση με το 60% των πολιτών εμβολιασμένο και τους υπολοίπους «να τρέχουν να κάνουν τεστ πριν μπουν σε κλειστά καταστήματα» καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί και προβληματικό για την καθημερινότητα.
«Είναι πολύ απλό να εμβολιαστούμε και να τελειώνουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

ΕΟΔΤ: 1.605 κρούσματα και 10 θάνατοι την 1η Αυγούστου 2021

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (1/8/2021), 1.605 νέα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 494.907 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.806 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Oi νέοι θάνατοι ασθενών με Covid - 19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.975 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_86.JPG1_91.JPG

Στους 176 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 176 (64.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +7.95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
krousmata_15.JPG
diaspora_27.JPGdeigmata_22.JPG
kabyles_25.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης