Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Mάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια - Απειλούνται σπίτια σε Ηλεία - Εκκενώνονται πολλοί οικισμοί στην Αρκαδία

Mάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια - Απειλούνται σπίτια σε Ηλεία - Εκκενώνονται πολλοί οικισμοί στην Αρκαδία

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές της περιοχής

(Συνεχές Upd) Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων, στα πύρινα μέτωπα στη Γορτυνία και τη βόρεια Εύβοια.
Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Αρκαδίας όπου εκκενώνονται προληπτικά 19 οικισμοί καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.
Στα δέκα χιλιόμετρα εκτείνεται πλέον το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση οικισμών, καθώς μέσω του 112 ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι 19 οικισμών καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα δυο μηνύματα του 112, ζητήθηκε εκκένωση από τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.
Αυτή την ώρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στο πύρινο μέτωπο, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επχειρούν στην περιοχή.
Παράλληλα, δημιουργείται «φραγμός» ώστε το πύρινο μέτωπο να μην επεκταθεί και προς την Ηλεία.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι πως, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο αντιδήμαρχος Γορτυνίας, Νεκτάριος Μπαρούτσας, στην περιοχή μετέβη μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Γορτυνίας Στάθη Κούλη και τις εκκλήσεις του για βοήθεια, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 23 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Α/Φ της Γαλλίας, ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τα Κέντρα Υγείας Τροπαίων και Δημητσάνας, το Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Εκκενώσεις 19 οικισμών στην Αρκαδία

Η φωτιά στην Αρκαδία μαίνεται και πριν από λίγο εστάλη μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν την περιοχή τους.
Η οδηγία είναι οι κάτοικοι να μεταφερθούν προς Τρόπαια και Τρίπολη.

 

 

 


Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.
Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.
Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».
Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.
Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.
Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.
Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

asmini.JPG

eyboia3.JPG
.
boreia-eyvoia-arthro

Ηλεία: Προς Ανδρίτσαινα η φωτιά - Εκκενώνονται Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Λάλα

Την περιοχή της Ανδρίτσαινας και της Καλλιθέας απειλεί πλέον η πυρκαγιά που κινείται από την πλευρά της Αρκαδίας.
Παράλληλα, μήνυμα από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Λιβαδάκι ή Καπελλίτσα της Ηλείας με εντολή να κατευθυνθούν τώρα προς τη Γέφυρα Σέκουλα καθώς και η κοινότητα Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

eyboia2_1.jpg
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φωτιές - Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού


Εις βάθος έρευνα για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, ακόμη και για ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με σημερινή (9/8/2021) παρέμβασή του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τους ζητεί να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ».
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποιεί την παραγγελία του προς το Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη, τον οποίο και θα ενημερώνει για την πρόοδο της έρευνας η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών.
Αναλυτικά, η παραγγελία του κ. Πλιώτα αναφέρει τα εξής:
«Προς τους κ.κ.:
1) Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος)
2) Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής
Κοιν.: 1) Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων
Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος
2) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη
Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές,με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού(άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β,γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεωνκ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.
Για την πρόοδο της προανάκρισης κατά το σχηματισμό της συναφούς ποινικής δικογραφίας, η Εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών θα ενημερώνει τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Βασίλειος Η. Πλιώτας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης