(Συνεχές Upd) «Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα».
Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».
Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας - Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.
Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.
Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».
«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών.
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».
Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».
Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».
Στην Αρκαδία επιχειρεί από αέρος και το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76, το οποιό σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου.
Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει μόλις… 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.
Ανατολική Μάνη
Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.
Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.
Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.
Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.
Φωτιά στην Εύβοια: Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες κοντά στο Αγριοβότανο
Στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, όπου παρατηρούνταν μέσα σε χαράδρα που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά τμήματα.
Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και στην παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.
Στο Ασμήνι, μετά την απειλή του μεσημεριού, το μέτωπο έχει περιοριστεί.
Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς. Ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν «στρατοπεδεύσει» στο σημείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Στις Καματριάδες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.
Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις.
Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή.
Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα.
Όσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες τόσο μας “μαυρίζουν” οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών