Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Αρκαδία - Οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Αρκαδία - Οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια

Στη Γορτυνία παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν και συνέχισαν να επιχειρούν όλη τη νύχτα στην Γορτυνία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν εστίες της φωτιάς, ώστε να μην δημιουργούν μέτωπα και παράλληλα να προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές.
Περί τις 13:00 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Νεοχώρι Αρκαδίας, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού -κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία- παραμένουν στην περιοχή συμβάλλοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα.
Στοίχημα παραμένει η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά».
Σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκρότησε τις επιτροπές καταγραφής, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου ήταν το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για τις δύο περιοχές, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι».
Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να αποσταλούν ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καεί βοσκότοποι».
3234888.webp
Ολονύχτια μάχη στη Γορτυνία

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.
Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.
Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Στην ΗλείαΠαράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία.
Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Πυρκαγιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική

Σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα βρίσκονται δύο από τις πυρκαγιές, που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν χθες, πιθανότατα από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.
Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έγινε άμεσα κινητοποίηση και αυτήν την ώρα επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήδη η φλόγα έχει πέσει και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.
Το ίδιο και στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου η φωτιά επίσης αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή.
Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Φωτιά στην Τανάγρα

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Μαζαρέικα στον δήμο Τανάγρας.
Η φωτιά καίει στα ορεινά, σε δύσβατο σημείο και μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό και στο σημείο σπεύδει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.
Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ίσως μεταβεί και κάποιο εναέριο μέσο.

Μικρές εστίες φωτιάς στις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας

Σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «αναμένονται στην Ηλεία 187 πυροσβέστες από τη Γερμανία με 37 οχήματα, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Ολυμπία και θα επιχειρήσουν στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικα».

Eπιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις εστίες φωτιάς στην Ανατολική Μάνη

Στις περιοχές Κρυονέρι, Γέρμα, Μελισσά, Κόκκινα Λουριά, Καρβελάς και Μαραθέα της Ανατολικής Μάνης εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις εστίες φωτιάς και να αντιμετωπίσουν άμεσα πιθανές αναζωπυρώσεις.
Ειδικότερα, στην Ανατολική Μάνη επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.
Επίσης, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Οριοθετημένη η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Οριοθετημένη και χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στον Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν μόνο κάποιες πολύ μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και τους περισσότερους δρόμους όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Που επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Όσον αφορά στις δυνάμεις που επιχειρούν στις μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αναλυτικά, είναι οι εξής:
- Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
- Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
- Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.
- Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από την Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα 12/8 για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα 12/8 για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης