Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρωτοφανής καταστροφή, κάηκαν πάνω από 1 εκατ. στρέμματα - Νέα φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια

Πρωτοφανής καταστροφή, κάηκαν πάνω από 1 εκατ. στρέμματα - Νέα φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια
Σε γενική επιφυλακή παραμένουν και σήμερα όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Νέος συναγερμός σήμανε σήμερα (13/8/2021) στην πυροσβεστική καθώς ξέσπασε νέα φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια.
Ειδικότερα, η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ αναμένονται και εναέρια μέσα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.
Η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τις τελευταίες δέκα ημέρες τη Βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Πελοππόνησο, είναι πρωτοφανής, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα εκτιμάται ότι παραδόθηκαν στις φλόγες σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν και σήμερα όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Μάχη για τις αναζωπυρώσεις

Μάχη για να μην προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς δίνουν στη Γορτυνία ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.
Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η αντιμετώπιση των μικρών εστιών φωτιάς, ώστε να μην πάρουν έκταση και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται και κάτοικοι των οικισμών της Γορτυνίας, προκειμένου να συνδράμουν κι αυτοί σε περίπτωση που υπάρξει κάποια επικίνδυνη αναζωπύρωση.
Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλουν τα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Ηλεία

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς».
Προσέθεσε ότι «η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πεζοπόρα τμήμα και τα μηχανήματα έργου αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ό,τι έκαιγε στις περιοχές Λάσδικα, Κρυονέρι και Μηλιές».
Πάντως, όλη τη νύχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Ηλείας, ώστε να επέμβουν όπου και αν χρειαστεί.

Ανατολική Μάνη

Επίσης, και στην Ανατολική Μάνη οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, που σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις τις απογευματινές ώρες, όσο και σε γειτονικά σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες νέες αναζωπυρώσεις και παράλληλα να αποτρέψουν πιθανή επέκταση προς οικισμούς.

Πρωτοφανής καταστροφή, στάχτη πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα

Αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή οικολογική καταστροφή βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός - ρεκόρ μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που επικαιροποιήθηκαν σήμερα.
Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS.
Κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα.

copernicus2.png


olympia.jpg
Στην Εύβοια το βαρύτερο πλήγμα


«Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης», είχε εξηγήσει χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, στην οποία ανήκει το EFFIS.
Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS.
Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον.
Πάνω από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων είχαν καεί τον Αύγουστο 2007 στις σφοδρές πυρκαγιές που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Στην Εύβοια κάηκε δασική βλάστηση 192.700 στρεμμάτων

Περίπου 465.820 στρέμματα είναι η καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές.
Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11/8) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά.
Όπως αναφέρει, οι εκτάσεις που έχουν καεί, αφορούν: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης