Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει άμεσα άλλη λύση πέρα από το εμβόλιο - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει άμεσα άλλη λύση πέρα από το εμβόλιο - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Τρίτη δόση θα χορηγηθεί στους ανοσοκατεσταλμένους και θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί, σύμφωνα με τον Θ. Βασιλακόπουλο

«Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η πανδημία καλπάζει.
«Το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους αρνητές ότι εκεί εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά ο κορωνοϊός καλπάζει. Στο Ισραήλ το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 53%. Δεν έχει φτάσει στο 85% που θα έπρεπε για να έχουν ανοσία της αγέλης. Κι εκεί ενώ είχαν τις δόσεις των εμβολίων πιο νωρίς από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που εξέφραζαν ανησυχία», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας πως «τον Νοέμβριο που δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο με 3.500 κρούσματα, είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων και ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι, είχαμε 70 θανάτους την ημέρα και τώρα, με 3.500 κρούσματα έχουμε 20 θανάτους την ημέρα».
Υπογράμμισε πως «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τους θανάτους σαν κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα».
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν, αλλά άνθρωποι που φοβούνται.

Για τρίτη δόση

Σχετικά με τον εμβολιασμό και με τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους και θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί.
Όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες. Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος και επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση».
«Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι».

Έχει εμβολιαστεί το 7% των παιδιών

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι το 7% των παιδιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε τον ξεροκέφαλο αρνητή παππού, αλλά για να μηδενίσουμε την πιθανότητα να πάθει κάτι. Τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό και ένα τώρα είναι διασωληνωμένο. Και να κολλήσουν τα παιδιά, όντως θα το περάσουν πάρα πολύ ήπια. Όμως, υπάρχουν και παιδιά που θα ταλαιπωρηθούν και παιδιά που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες».
Όπως εξήγησε, «δεν θα μπορούν να έχουν καλή συγκέντρωση, καλή μαθητική απόδοση, δεν θα μπορούν να κάνουν το άθλημα που θέλουν γιατί θα αισθάνονται κόπωση».
Σημείωσε δε, ότι στην Βόρεια Αμερική και τον Καναδά, πάνω από 7,5 εκατ. παιδιά έχουν εμβολιαστεί.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, γιατί θα ξεκινούσε λαϊκή επανάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης