Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 2.218 τα νέα ημερήσια κρούσματα, ανησυχία για τους 250 διασωληνωμένους - Εκκλήσεις για εμβολιασμούς

Κορωνοϊός: Στα 2.218 τα νέα ημερήσια κρούσματα, ανησυχία για τους 250 διασωληνωμένους - Εκκλήσεις για εμβολιασμούς
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό
Σχετικά Άρθρα

Την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αποτυπώνει με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχεται σε 2.218 περιστατικά, επί συνόλου 40.000 περίπου τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.569 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανησυχία επιστημόνων 

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Delta έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως στα μέσα Σεπτέμβρη θα βιώσουμε την κορύφωση αυτού του τέταρτου πανδημικού κύματος.
Αντίστοιχα και η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν επιστρέφοντας από τις διακοπές, ειδάλλως εξέφρασε την ανησυχία πως ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος.

Εκκλήσεις για εμβολιασμούς 

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Οι εικόνες συνωστισμού σε επαρχία αλλά και στα νησιά τόσο στις εκκλησίες όσο και τα πανηγύρια για τον Δεκαπενταύγουστο, προκαλούν τρόμο για τις αντοχές του ΕΣΥ. Η ανησυχία είναι ότι με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Delta φαίνεται να έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα σε συνδυασμό ότι με την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση για εμβολιασμό θα δημιουργήοσυν ένα εκρηκτικό μείγμα που ενδεχομένως να προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ. Μάλιστα, πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα και για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται τα κρούσματα αλλά και οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας να είναι σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με σήμερα.
Το μεγάλο ζητούμενο δηλ. είναι τι θα συμβεί όταν θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ήδη, οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν γεμίσει ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο για τη μεταφορά των ασθενών στην Αττική σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. «Είναι θέμα χρόνου η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που ας σημειωθεί είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας (27 κλίνες), να μην έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς με COVID-19» προειδοποιεί με ανάρτηση του στο facebook ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος τονίζοντας μάλιστα πως κάποια στιγμή οι υπηρεσίες υγείας θα είναι προβληματικές «με ευθύνη των ανεμβολίαστων και όχι του κράτους».

Στο νοσοκομείο 19χρονος με κορωνοϊό - Υπέστη πνευμονική εμβολή

Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ένας 19χρονος, ο οποίος είχε νοσήσει από κορωνοϊό και παρουσίασε πνευμονική εμβολή.
Ο 19χρονος είχε ήπια συμπτώματα και βρισκόταν σε καραντίνα. Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο εμφάνισε πνευμονική εμβολή και νοσηλεύεται, χωρίς όμως να έχει διασωληνωθεί μέχρι στιγμής.
Επιπλέον, στην παιδιατρική κλινική νοσηλεύεται και ένα παιδί, χωρίς όμως η κατάστασή του να θεωρείται κρίσιμη.

Οι θάνατοι εμβολιασμένων είναι το 0,007%

Με αφορμή την ανησυχία που έχει προκύψει μετά τον θάνατο του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου ασθενή με κορωνοϊό, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισημαίνει ότι πρόκειται για το 0,007%.
«Στη χώρα μου, να σας δώσω να καταλάβετε με δύο λόγια, έχουμε 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο, με πλήρη εμβολιασμό.
Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα το “μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά εγώ δεν κάνω το εμβόλιο”.
Ίσα-ίσα που αυτό το γεγονός που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Delta, το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Λινού: Χάνουμε 20 ανθρώπους την ημέρα χωρίς την τεράστια διασπορά που περιμένουμε αργότερα

Τις ανησυχίες που προέκυψαν μετά τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό πλήρως εμβολιασμένου επιχειρεί να αντικρούσει η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού.
«Περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν είχαν εμβολιαστεί» τόνισε μιλώντας στο Mega.
«Αυτή την στιγμή χάνουμε 20 ανθρώπους την ημέρα χωρίς την τεράστια διασπορά που περιμένουμε αργότερα», υπογράμμισε και στάθηκε στο «σύνδρομο μετά τον covid».
«Η νόσος αφήνει πολλά υπόλοιπα…» σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, με το post covid σύνδρομο κινδυνεύουν κι όλοι όσοι πέρασαν ελαφριά τη νόσο, ενώ το εμβόλιο προστατεύει και από αυτό το σύνδρομο.
Η κ. Λινού συνέστησε προσοχή ιδίως την περίοδο που έρχεται που θα κινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους και τόνισε πως τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.

Παγώνη για θάνατο εμβολιασμένου ασθενή: Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει

Για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενος στον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου ασθενή με κορωνοϊό.
«Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.
Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε πως από σήμερα αρχίζουν οι δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να το μεταφέρουν στις οικογένειες τους.
Σημείωσε πως μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3-4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους. Όπως υπογράμμισε δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα πλοία και τα αεροπλάνα τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Έληξε το τελεσίγραφο

Το πρωί της Δευτέρας (16/8/2021) έληξε το τελεσίγραφο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε προνοιακές μονάδες. Έτσι, από σήμερα όσοι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες δεν έχουν εμβολιαστεί μπαίνουν σε επ’ αόριστόν άδεια άνευ αποδοχών.
H Aρχή Διαφάνειας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ελέγχους σε όλες τις μονάδες φροντίδας, οι οποίες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα από 10.000-200.000 ευρώ σε περίπτωση που απασχολούν ανεμβολίαστο εργαζόμενο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Εντείνονται οι πιέσεις σε εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Την ίδια ώρα, στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο των εκπαιδευτικών και για να προσέρχονται στην εργασίας τους θα πρέπει να κάνουν μοριακό ή rapid test, το οποίο θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.
Όσοι δεν θα υποβάλλονται σε test ή δεν θα το δηλώνουν στην «Εργάνη» μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ αλλά και αναστολή εργασίας καθώς ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να μην δεχθεί την προσφορά εργασίας από τον εργαζόμενο αυτό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης