Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Βίλια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Βίλια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα
Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης του πύρινου μετώπου στα Βίλια
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης του πύρινου μετώπου στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια και συγκεκριμένα στο όρος Πατέρας, για την αποφυγή επέκτασης του πύρινου μέτωπου προς τα Βίλια, τον Άγιο Γεώργιο και το Παλαιοχώρι.
Σημειώνεται πως από το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί.
Και όλα αυτά την ώρα που υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρύο Πηγάδι.
Παράλληλα η φωτιά έχει περάσει το δρόμο και απειλεί το Πόρτο Γερμενό.
Οι εστίες εντοπίζονται κυρίως σε δύσβατα σημεία με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.
Τελευταία εκκενώθηκε με μήνυμα που εστάλη από 112 οι κάτοικοι του Βενίζα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.
Μάλιστα, με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους.

Ανεξέλεγκτα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μέτωπα της Αττικής και τις άλλες πυρκαγιές που ακόμα δεν έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η κατάσταση από πλευράς επιχειρήσεων είναι η εξής:
• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Σημειώνεται ότι και αύριο προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, για αυτό παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Χρυσοχοΐδης για φωτιές στην Αττική: Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στις 20:30.
Σε ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ιδίως στο μέτωπο στα Βίλια αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη καθώς καίγεται παρθένο δάσος και η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη.
Μια ακόμα δύσκολη μέρα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που χρειάστηκε να διαχειριστούν 45 πυρκαγιές, έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στη Λαυρεωτική η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10.30 το πρωί που λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις.
Εστάλησαν τρία μηνύματα εκκένωσης μέσω 112 σε τρεις οικισμούς.
Η κατάσταση στη Λαυρεωτική είναι βελτιωμένη, υπάρχουν ενεργές εστίες στην περίμετρο της φωτιάς και γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί.
Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βίλια είναι πιο δύσκολη η κατάσταση, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και γίνεται προσπάθεια να μην κατευθυνθεί η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο και στο Παλαιοχώρι
Τέλος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είναι συνήθως υπεύθυνος για τέτοιου είδους ενημερώσεις, δε δύναται να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, αφού νωρίτερα σήμερα (16/08) υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλεύεται στο “Αγία Όλγα”.
«Ο Νίκος είναι γεννημένος μαχητής και είναι βέβαιο ότι θα νικήσει και σε αυτή τη μάχη» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το meteo του Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα σε Κερατέα και Βίλια, στην ανατολική και δυτική Αττική αντίστοιχα, ξέσπασαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) - meteo.gr.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ - meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.
Στο μεταξύ, ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε σχετικές εικόνες. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα, ενώ στη συνέχεια, παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών.

Καταγγελία για εμπρησμό

Η φωτιά ξεκίνησε με εμπρησμό σύμφωνα με υπάλληλο του δήμου, κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.
Επικαλέστηκε υπάλληλο του δήμου, που είδε ύποπτο αμάξι, άσπρο μοντέλο Pegeut 306 να σταματά σε κάδο απορριμάτων.
Ο δήμαρχος έκλεισε εσπευσμένα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή βγάζουμε κόσμο από σπίτια», ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μαρκάτι, τον Αγ. Κωνσταντίνο και τη Συντερίνα.
Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης