Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καίγονται τα Βίλια για 3η ημέρα - Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο, κοντά στα σπίτια οι φλόγες - Απειλείται ο οικισμός

Καίγονται τα Βίλια για 3η ημέρα - Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο, κοντά στα σπίτια οι φλόγες - Απειλείται ο οικισμός
Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στα Βίλια, που καίει ανεξέλεκτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Πλέον απειλείται και ο οικισμός των Βιλίων με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα 400 μ. από τα πρώτα σπίτια, ενώ από λεπτό σε λεπτό εκτιμάται ότι θα δοθεί εντολή εκκένωσης.
Όπως μεταδίδει το Star, στην πλατεία των Βιλίων υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν οδηγίες για το αν θα υπάρξει τελικά εκκένωση του οικισμού. Η εικόνα πάντως τρομάζει, με τους κατοίκους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μιλάνε στα ΜΜΕ να είναι αγχωμένοι για το πώς θα φύγουν αν αποφασιστεί να εκκενωθούν τα Βίλια.

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι άνεμοι άλλαξαν με αποτέλεσμα η φωτιά να στραφεί προς τα Βίλια, ενώ όλο το πρωί το σημείο που ανησυχούσε τους πυροσβέστες ήταν στο Παλαιοχώρι.
Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8/2021) έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή δυσχέρανε το έργο των επιγείων δυνάμεων. Πλέον μόνη ελπίδα είναι τα εναέρια μέσα, που άρχισαν τις ρήψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί σε σημεία που υπάρχουν οικισμοί, ενώ ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 9 ελικόπτερα (ανάμεσά τους ένα συντονιστικό) και 6 αεροπλάνα (ανάμεσά τους και το ρωσικό μεγαθήριο Beriev).

Στάχτη 80.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Διάσπαρτες πολλές εστίες

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.
Κι αυτό διότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων.
Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και του Παλαιοχωρίου.
«Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια. Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα.
Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση, η οποία δεν λειτουργούσε. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα» είπε μιλώντας στο Mega.
Bilia2_1.jpgΕνδείξεις για εμπρησμό

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια» δήλωσε στο Mega ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό.
«Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που κατάπιναν τα δάση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το στα Παλαιοκούνδουρα θέλει προσοχή. «Είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία» υπογράμμισε.
Bilia1.jpgΝύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στα Βίλια

H φωτιά εξακολουθεί να καίει πευκόφυτο δάσος στο όρος Μακρόν και στο όρος Πατέρας, σε μία ευρύτερη περιοχή που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμοινες πρασίνου για την Αττική. Επί ποδός βρίσκεται ο οικισμός στα Βίλια με τους κάτοικους να μένουν ξάγρυπνοι και παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Οι κάτοικοι αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες που θα τους προσέφεραν μία κάποια προστασία.
Στα Βίλια το μέτωπο δεν είναι ενιαίο αλλά ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από μικρές εστίες φωτιάς, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Κολοβέντζος (αντιδήμαρχος Μάνδρας): Όλη η εναέρια δύναμη είναι στην περιοχή αλλά είναι πολλά τα μέτωπα και διασπώνται

Το μέτωπο είναι μεγάλο και αυτό που συναντάμε συνεχώς είναι οι αναφλέξεις που γίνονται εκεί που δεν το περιμένουμε, τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.
Ο ίδιος ανέφερε πως το βράδυ ήταν πολύ δύσκολο και ότι γίνανε μεγάλες αναζωπυρώσεις στις κορυφές των βουνών που είναι δύσβατα σημεία με πυκνή βλάστηση και αδύνατη η προσέγγιση τους.
Επεσήμανε πως προληπτικά εκκενωθήκαν οι οικισμοί χθες και ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν υπάρχουν θύματα, ούτε έχουν καεί σπίτια.
Σημείωσε πως όλη η εναέρια δύναμη είναι στην περιοχή αλλά είναι πολλά τα μέτωπα και διασπώνται.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν αρχικά 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης