Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στα Βίλια, ημέρα 5η - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές - Προς το όρος Καντήλι Μεγάρων, η φωτιά - Πυρκαγιά και σε Λαυρεωτική

Φωτιά στα Βίλια, ημέρα 5η - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές - Προς το όρος Καντήλι Μεγάρων, η φωτιά - Πυρκαγιά και σε Λαυρεωτική
Τα προηγούμενα 24ωρα η φωτιά έκαψε στο πέρασμά της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι και Πανόραμα

Μάχη με τις φλόγες για 5η συνεχόμενη ημέρες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις (επίγειες και εναέριες) στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.
Όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. Πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα. Σκοπός είναι να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στον κάμπο των Μεγάρων.
Το πύρινο μέτωπο δεν βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή παραμένουν αντίξοες. Η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα (16/8/2021) που ξεκίνησε, είναι κατά τα ¾ πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με την Τετάρτη ενώ δεν απειλούνται οικισμοί.
Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Τα προηγούμενα 24ωρα η φωτιά έκαψε στο πέρασμά της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι και Πανόραμα.
Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις, εθελοντές και κατοίκους.
Ανυπολόγιστη είναι όμως και η οικολογική καταστροφή καθώς έχουν γίνει κάρβουνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Φωτιά και στη Λαυρεωτική

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/8/2021) στη Λαυρεωτική. Η φωτιά έφτασε μια ανάσα από οικισμό που ευτυχώς δεν κινδύνεψε, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής να καταγγέλλει εμπρησμό ύστερα από ρίψη φωτοβολίδας.
Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε στις 02:00 τα ξημερώματα σε χαμηλή βλάστηση κοντά σε σπίτια στο Δασκαλιό Κερατέας. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τους κατοίκους αλλά και την Πυροσβεστική.
Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε προειδοποίηση για προληπτική εκκένωση μέσω του μηνύματος από το 112. Δεν χρειάστηκε πάντως ο κόσμος να απομακρυνθεί, αφού ευτυχώς η φωτιά αντιμετωπίστηκε πριν επεκταθεί.
Έχει οριοθετηθεί και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο έως ότου να σβήσει τελείως η φωτιά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Ολονύχτιες περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας

Σε περιπολία όλο το βράδυ βρίσκονταν Στρατός και Αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα.
Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς κινούνται από χθες, και τουλάχιστον για έξι ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης