Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 2.628 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Αυξάνονται στους 319 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι

Κορωνοϊός: Στα 2.628 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Αυξάνονται στους 319 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι
Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta
Σχετικά Άρθρα

Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύστημα υγείας από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν και θα έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα οι εκδρομείς του καλοκαιριού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (23/8) 2.628 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 34. Στους 319 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί παρακολουθούν την μετάλλαξη Delta να καλπάζει σε όλη σχεδόν την χώρα, με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται ήδη – όπως π.χ. συμβαίνει στην Κρήτη όπου η κάλυψη στις ΜΕΘ αγγίζει το 100% – παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα συμβεί από το Σεπτέμβριο και μετά, μια και το επιδημικό κύμα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα έντονο και για αυτό το λόγο καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων αλλά και των θανάτων αφορά πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να ενισχύσει το κύμα των εμβολιασμών, η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο για νέα καθολικά lockdown, αναμένεται αύριο Τρίτη 24/8 το απόγευμα να ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων εκτιμάται πως θα προβλέπουν πως από το φθινόπωρο και μετά, πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από covid.
Επίσης, δεν αποκλείεται να επανέλθει το μέτρο της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ – μοριακό ή rapid – μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν τα self test.
Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το πότε θα αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως π.χ. μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, νεφροπαθείς, κοκ.

Αύριο 24/8 τα νέα μέτρα

Αύριο Τρίτη 24/8, εκτός απροόπτου,  θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά γενικό lockdown, ενώ όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές και άνεση στις κινήσεις, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ μια με δύο φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Πυρήνας των νέων μέτρων αναμένεται να είναι ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους.
Όσον αφορά τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, το μότο θα είναι: «ή εμβόλιο ή εργαστηριακό test με το κόστος να βαραίνει τον πολίτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 για την είσοδο τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας τη νέα σχολική χρονιά.
Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test , το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ όσοι είναι άνω των 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Υπό εξέταση είναι τα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο, οι πόρτες να παραμείνουν κλειστές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι.

Μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή συστήνει ο Τζανάκης

Την επαναφορά της μάσκας για όλους και παντού, συστήνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Π.χ η πρόταση είναι να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα γιατί το στέλεχος Delta είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές.
«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση.
Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος.
Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο» επεσήμανε.
Για μια ακόμα φορά, ο κ. Τζανάκης τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
«Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Γι' αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση».

Παγώνη: Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Πολύ επιθετική μετάλλαξη Delta

Τη θέση πως θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες καθώς η μετάλλαξη Delta είναι πολύ επιθετική διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Οι ανεμβολίαστοι δεν υπάρχει περίπτωση να μη νοήσουν.
Δεν υπάρχει, θα νοσήσουν όλοι.
Μετά από 18 μήνες, δεν πρέπει να φοβόμαστε το εμβόλιο, έχουμε εμπειρία δισεκατομμυρίων ατόμων, πλήρως εμβολιασμένων, έχουμε μελέτες στα χέρια μας…
Είμαστε αιχμάλωτοι μιας νόσου, έχουμε το εμβόλιο και δεν το κάνουμε.
Αν δεν εμβολιαστούμε δε θα σωθούμε, δε θα προχωρήσουμε την επόμενη φάση της ζωής μας, δε θα είμαστε ελεύθεροι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.

Ελάχιστα τα περιστατικά εμβολιασμένων που νόσησαν

«Από αυτούς που «έφυγαν» χθες κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος.
Περιστατικά εμβολιασμένων που νόσησαν είναι ελάχιστα, δεν είναι σημαντικά.
Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται, είναι πολύ επιθετική, μεταδοτική στη νεολαία...
Πολύς κόσμος μπήκε και στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι έφτασαν και σε ΜΕΘ» είπε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους δεν έπρεπε να βγουν.

Δεν πιάνουμε το στόχο για τείχος ανοσίας

«Το στόχο του 80% και άνω για να κάνουμε τείχος ανοσίας, δεν το πετυχαίνουμε δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
Σεπτέμβριο πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς.
Οι ομάδες των 50,60,70 να πάνε να εμβολιαστούν, και οι νέοι μας» είπε η κα. Παγώνη, η οποία προειδοποίησε και για την Παιδεία.
«Σεπτέμβρη ανοίγουν ΑΕΙ, σχολεία, γυμνάσια, πανεπιστήμια, πρέπει να υπάρξει ασφάλεια, να είναι εμβολιασμένοι καθηγητές, μαθητές, φοιτητές.
Εύχομαι ελπίζω και πρέπει να υπάρχουν συνεργεία και στα σχολεία και στα ΑΕΙ για να πάνε οι μαθητές και οι φοιτητές…
Παλιά οι εμβολιασμοί γινόντουσαν στα σχολεία» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ στην Κρήτη.
«Στις ΜΕΘ COVID, έχουμε κάλυψη στην Αθήνα στο 76%, στην Κρήτη έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα 91%, πολύ λίγα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν μείνει, χρειάζεται ενίσχυση κρεβατιών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ειδικά στην Κρήτη που είναι μεγάλο νησί με τουρισμό» τόνισε η κα.Παγώνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης