Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχητική η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα – Σφίγγει ο κλοιός στο ΕΣΥ - Πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Ανησυχητική η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα – Σφίγγει ο κλοιός στο ΕΣΥ -  Πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το ΕΣΥ - Ο  αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, είναι κυβέρνηση και ειδικοί.
Αν και έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικά χείλη ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλα οριζόντια lockdown και  θα υπάρξουν μόνο τοπικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί, οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Ανησυχία
επικρατεί στην χώρα μας λόγω της έξαρσης του covid-19. Η μετάλλαξη Delta αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιθετική και μεταδοτική,  κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ολοένα και πιο έντονα στο ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25%, τη στιγμή που ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποδοθεί και η σύσταση των επιστημόνων προς τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς τους κατά την επιστροφής τους από τις διακοπές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν το μέγεθος της επιδημίας και τη διασπορά της στην κοινωνία, εκτιμώντας  πως αν δεν σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Υπό αυτά τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα δεδομένα και εκτιμήσεις, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν είναι στις προθέσεις της να επιβάλλει νέα καθολικά lockdown, αναφέροντας πως οι όποιες παρεμβάσεις και περιοριστικά μέτρα θα γίνονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Πάντως και παρά τη δέσμευση ότι δεν θα πάμε σε νέα οριζόντια lockdown, είναι προφανές πως η κρίσιμη παράμετρος για την αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων είναι το κατά πόσο το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία αντέχουν να διαχειριστούν το δ’ κύμα της επιδημίας και τυχόν νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός για τους υγειονομικούς, καθώς θα πρέπει έως την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί.Ήδη, πάνω από το 94-95% των γιατρών έχει εμβολιαστεί.


Γεωργαντάς: Έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό 8.150 υγειονομικοί - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Για αύξηση του αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμό μετά τις 16 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων και 8.150 υγειονομικών, έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Ήδη, 202.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 είναι υγειονομικοί, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας για πολύ ικανοποιητική αύξηση του αριθμού των ραντεβού.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.
Σημείωσε ότι το Σάββατο 28/8 ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων, καθώς και ότι ήδη 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη Delta όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Ο κ. Γεωργαντάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, τονίζοντας πως η υφίσταται αυτή η δυνατότητα και υπάρχει ως σκέψη, διευκρινίζοντας πως αφορά το δημόσιο τομέα.
Όπως είπε, η πορεία των επόμενων εβδομάδων θα καταδείξει και την κατεύθυνση των όποιων αποφάσεων.
«Θα δούμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση και με τον ρυθμό των εμβολιασμών και με τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει η πολιτεία αυτό που οφείλει, να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η οποία είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί», είπε.

Έναρξη εμβολιασμών από ιδιώτες γιατρούς

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων, τόνισε πως είναι διαθέσιμα όσα χρειάζονται για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ημέρα.
Κατά τον ίδιο, έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί κατ’ οίκον, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς που θα γίνονται είτε στα ιατρεία τους, είτε στα σπίτια των πολιτών.

Παγώνη: Στο 68% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία

Στο 68% φτάνει πλέον η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για νοσήματα Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η ίδια έκανε αναφορά στην Κρήτη, όπου το 79,2% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια, αλλά και για την Αττική, όπου η πληρότητα φτάνει στο 67% , ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

Καπραβέλος: Η μάχη δίνεται έξω

Με γεμάτες και τις 12 κλίνες της ξεκίνησε το Σάββατο 28/8 στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη η εφημερία, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου, Ν. Καπραβέλος, το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid, από τις οποίες οι 18 είναι γεμάτες, ήτοι ποσοστό πάνω από 90%.
«Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και πως μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη , οπότε και αλλάζει ο καιρός, πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.
Κατά τον ίδιο, «η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, για να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά».


Αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο


Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παρότι λένε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση στην πορεία της πανδημίας.
Ο  κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων επτά ημερών παραμένει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι κι αυτός σταθερός στο 3,5.
Ωστόσο,ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος κυρίως στα νησιά.
Εκτιμάται  ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν το αυξημένο αυτό ιικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,  είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος με self test πριν από την αναχώρηση από τον τόπο διακοπών,  μετά την επιστροφή μας, αλλά και η αποφυγή για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες των  αυξημένων κοινωνικών  επαφών, των επαφών στη δουλειά αλλά και στην οικογένεια.
Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Εμβολιασμένοι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων

Μόνο το 5,2% των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους, ενώ ανησυχητικό είναι  το στοιχείο που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, καθώς δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός όσων εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Ακόμη, οι ιειδκοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους μη εμβολιασμένους, εκτιμώντας πως  αν επικρατήσει η  μετάλλαξη Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

Έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι

Μπορεί να  παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο όπως τονίστηκε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τους ειδικούς στο υπουργείο Υγείας, έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι, κάτι το οποίο δείχνει ότι επιδεινώνεται το προφίλ νοσηρότητας καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι βαριά ασθενείς.

Φόβοι για νέα τοπικά lockdown

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται «στο κόκκινο» μια και παρουσιάζουν πολύ υψηλούς δείκτες θετικότητας, τη στιγμή που ήδη Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο τελούν έως την 1η Σεπτεμβρίου υπό περιορισμό.
Τουλάχιστον 10 περιοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών, οι οποίοι προσανατολίζονται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτών που έχουν επιβληθεί σε Μεσσηνία, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας κατατράφεται σε:
- Αχαΐα 
- Ηλεία
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Έβρο
- Λάρισα 
- Νάξο
- Κάλυμνο
- Ρόδο
- Κέρκυρα

ΕΟΔΥ: Ακόμη 3.076 νέα κρούσματα και 22 νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 27/8, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.076 ,  εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 576.672 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.794 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.561 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 
xartis27
 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.951 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -6.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης