Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμο 15νθήμερο, δύσκολος Σεπτέμβριος λόγω covid – Υπό πίεση το ΕΣΥ, προς 8.000 κρούσματα ημερησίως

Κρίσιμο 15νθήμερο, δύσκολος Σεπτέμβριος λόγω covid – Υπό πίεση το ΕΣΥ, προς 8.000 κρούσματα ημερησίως
Ανοίγει από 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ποιο είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα μετά και την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Λόγω της κυριαρχίας και της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επόμενο 15νθήμερο, καθώς την ίδια στιγμή βλέπουν πως τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων.
Το στοίχημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αφενός να μην ξεφύγει η διασπορά του ιού και αφετέρου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί έστω και με μια δόση, αριθμός πάντως που δεν είναι ικανός για να κτιστεί το τείχος ανοσίας και να ελεγχθεί η πανδημία.
Ως αποτέλεσμα, το ΕΣΥ έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται, καθώς εκτιμάται πως η πληρότητα ασθενών με κορωνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται στο 68% με τους επιστήμονες να φοβούνται πως αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η αύξηση των κρουσμάτων, θα αυξηθεί η πίεση και στο σύστημα υγείας.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν, υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, μια και όλα θα κριθούν από το πώς η επιστροφή των εκδρομέων θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα, από το πόσοι πολίτες θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα καθώς και το πώς τα σχολεία θα επηρεάσουν την εξέλιξη του ιού.
Υπενθυμίζεται πως από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα τεθούν σε εφαρμογή και τα περιοριστικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία στοχεύουν ως επί το πλείστον τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Εφόσον δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους.

Σαρηγιάννης: Κλιμάκωση της πανδημίας έως τέλη Σεπτεμβρίου – Πάμε για 8.000 κρούσματα ημερησίως

Για κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα φτάσουμε ακόμα και στα 8.000 κρούσματα την ημέρα.
«Έως τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε κλιμάκωση της πανδημίας
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας και περιμένουμε να πάμε παραπάνω.
Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σαρηγιάννης.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ενώ παρουσιάζεται σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αν και εκτίμησε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει δυστυχώς από την επόμενη εβδομάδα.

Στους 700 οι διασωληνωμένοι

Ο κ.Σαρηγιάννης έκανε λόγο για περίπου 700 διασωληνωμένους και 60 θανάτους κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός.
Έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας τώρα, στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε» είπε - σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ - ο κ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως η πανδημία θα κορυφωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, όταν και θα φτάσουμε στα 7.000 με 8.000 κρούσματα την ημέρα.
«Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως.
«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων.
Θα υπάρξει πίεση, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει, έχει αποδεδειγμένα αντέξει σε αυτό το επίπεδο.
Δεν θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής.
Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους της ημέρα, είναι φόρος ζωής» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παγώνη: Η μετάλλαξη Delta δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και τους νέους

Τη θέση ότι η μετάλλαξη Delta δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και τους νέους διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
«Θερίζει η μετάλλαξη Delta.
Δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪΑ η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι ακόμα και τα παιδιά βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο λόγω της μετάλλαξης Delta, επικαλούμενη μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ.
«Ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους.
Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Delta είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.
Κάνω έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με ττο τείχος ανοσίας είπε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο 70%, ενώ χρειαζόμαστε 80% τουλάχιστον για να χτιστεί.

Καθολικός εμβολιασμός στους άνω των 50

«Να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 50», τόνισε, διότι όπως είπε άτομα μεγάλης ηλικίας είναι επικίνδυνο να έχουν προβλήματα εφ' όρου ζωής λόγω της νόσου.
Στο θέμα των υγειονομικών, με την προθεσμία για υποχρεωτικό εμβολιασμό να εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε πως υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι ασθενείς.
«Περιμένουμε και κάνουμε υπομονή με τους υγειονομικούς, δεν θα αφήσουμε έτσι τους ασθενείς» είπε η κα.Παγώνη, η οποία σημείωσε πως τουλάχιστον όσον αφορά τους γιατρούς, το 94% αυτών έχει εμβολιαστεί.

Η τρίτη δόση

Δήλωσε επίσης πως η 3η δόση πρέπει να αρχίσει να χορηγείται ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο - Νοέμβριο, για αυτούς που εμβολιάστηκαν τον Γενάρη.
«Όσοι εμβολιάστηκαν για παράδειγμα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να λάβουν την αναμνηστική δόση αν δεν περάσουν 7-9 μήνες» επεσήμανε η κα.Παγώνη.

Από 1η Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Η ενισχυτική δόση θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), ενώ σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, η τρίτη δόση θα πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης
Η τρίτη δόση αφορά:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
  • Άτομα με HIV λοίμωξη
Εκπνέει η προθεσμία για τους υγειονομικούς


Εν τω μεταξύ, την 1η Σεπτεμβρίου εκπνέει και η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Όσοι δεν εμβολιαστούν ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.
Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, των κλινικών, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
Επιπλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντάσσονται και οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί.
Σε περίπτωση μη εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις.

Η προειδοποίηση Οικονόμου

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές.
Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.
Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διάθεση δύο self – test από σήμερα 30/8 – Ποιους αφορά

Από σήμερα Δευτέρα 30/8 αρχίζει η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Στόχος ακόμη 1 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλος Σεπτέμβρη

Ήδη, στη χώρα 5,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Μα βάσει τα δεδομένα που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορεί να έχει εμβολιαστεί το 70% του συνολικού πληθυσμού και μαζί με όσους έχουν νοσήσει, που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ., να επιτευχθεί ο στόχος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Πλέον, ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να πραγματοποιηθούν 1 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε να φτάσουμε στα 8,5 εκατ. πολίτες με τεχνητή η φυσική ανοσία.
Άλλωστε, στην αύξηση των εμβολιασμών στοχεύουν και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και να ισχύσουν από 13/9 για τους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, οι ειδικοί καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 ετών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζοντας πως δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος νόσησης και νοσήλειας σε αυτές τις ηλικίες.

Στους 13.636 οι θάνατοι

Στους 13.636 ανέρχονται οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα
νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.582 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 581.315 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 218 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (58.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή +1.08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 270 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1_53.jpg

2_2.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης