Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η Delta στην Ελλάδα, αγωνία για τα σχολεία – Τέλος από το ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σαρώνει η Delta στην Ελλάδα, αγωνία για τα σχολεία – Τέλος από το ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Δύο self test διατίθενται από τις 30/8 για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα - Ποιους αφορά
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Με τη μετάλλαξη Delta να σαρώνει ολόκληρη την χώρα και να έχει οδηγήσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου σε πίεση το ΕΣΥ, ειδικοί και κυβέρνηση αγωνιούν τόσο για την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδες όσο και για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.
Αγωνία όμως υπάρχει και για το πώς το σύστημα υγείας θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες από την αυριανή ημέρα (Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου), όταν και θα τεθούν σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα θα πρέπει να αναμένονται σε περιφερειακά νοσοκομεία.
Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένουν και τη σημερινή – τελευταία – ημέρα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, έτσι ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα των κενών που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, αν και μέχρι στιγμής οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονταν σε περίπου 15.000, κυρίως νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει αφενός πως θα τηρηθεί στο ακέραιο η αποχώρηση των ανεμβολίαστων υγειονομικών και αφετέρου πως δεν πρόκειται να επιβληθούν καθολικά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, αγωνία υπάρχει για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα μετά τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως η μετάλλαξη Delta απειλεί και πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 17 ετών.
Άλλωστε οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάθε άλλο παρά αισιόδοξες
μπορούν να χαρακτηριστούν, αν λάβει κανείς υπόψη τους πως γίνεται λόγος για 7.000 με 8.000 κρούσματα ημερησίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.
Ωστόσο, και όπως διευκρινίζουν, αυτό που μένει να φανεί, είναι πόσα από τα κρούσματα αυτά θα είναι σοβαρά και άρα κατά πόσο θα εντείνουν την πίεση στο ΕΣΥ,
το οποίο - με τις πληρότητες να είναι στο 70% - ήδη λειτουργεί σε πρωτόγνωρες για την εποχή, ασφυκτικές συνθήκες.

Καπραβέλος: Ξυπνά ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος covid – Μόνο ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Δραματική προειδοποίηση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα απευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», ο οποίος κάνει λόγο για πρωτόγνωρη πίεση στο ΕΣΥ για μήνα Αύγουστο.
«Εδώ και 15 ημέρες είπα ότι ξυπνάει ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος.
Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη.
Σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι καλυμμένες.
Τα περιστατικά με τη Δέλτα παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επιδείνωση.
Κανείς αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος, είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Οι υγειονομικές ανάγκες είναι πολύ άσχημες, γιατί δεν μπήκαμε ακόμα στα δύσκολα.
Πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε πίεση στο σύστημα υγείας.
Πέρυσι δεν είχαμε το όπλο στα χέρια μας και αυτό είναι το κρίμα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.
Όπως είπε, «οι εμβολιασμένοι έρχονται με απλή συμπτωματολογία, και το δρόμο προς την εντατική κατά συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 95% την έχουν οι ανεμβολίαστοι».
«Είναι μεσήλικες μεταξύ 50 και 65 ετών εκείνοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Οι υγειονομικές περιφέρειες δίνουν κλίνες από αυτές που προορίζονται για άλλα νοσήματα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.

Βατόπουλος: Να μην χαθεί άλλη σχολική χρονιά – Πιθανό να τελειώσουμε το 2022 με την covid

Τη θέση πως πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην χαθεί άλλη σχολική χρονιά διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τελειώσουμε με την covid το 2022.
Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, έως τότε θα έχει ανοσοποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα να νοσήσει κανείς γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ ενώ είπε ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές, ούτε για το ποιες ή πόσες θα είναι.
Ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε πως σε λίγο καιρόλίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα.
«Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο άνοιγμα των σχολείων.

Άνοιγμα σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.
Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γίνεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.
«Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση, ενώ τόνισε πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι.
«Έχουμε τρία όπλα: εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα, αποστάσεις κλπ) και τα τεστ» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Παιδί το ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού

Αποκαλυπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ήταν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, σε δύο μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2021, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών εκτοξεύτηκε στο 20% από το 7,5% επί του συνόλου.
Η μεγάλη διασπορά σε περίοδο διακοπών επιπλέον, προμηνύει τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτήσει η επερχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων, άνοιγμα με βαρύ επιδημιολογικό τίμημα όπως μαρτυρά και το παράδειγμα της Σκωτίας: τα κρούσματα σε παιδιά έφτασαν στο 30% μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Αυγούστου.
Τα ανησυχητικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους 12-17 ετών ο οποίος, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, προφυλάσσει πολλαπλά τους νέους, γεγονός που οδήγησε στο «πράσινο φως» από τις Επιτροπές Εμβολιασμών ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19:

  • επιτρέπουν στους νέους να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • είναι ασφαλή, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • θωρακίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μετα-ανάλυση 28 μελετών σε πάνω από 80.000 νέους διαπίστωσε καταθλιπτικά συμπτώματα στο 25% και άγχους στο 20% κατά το lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Άλλη έρευνα κατέδειξε την αύξηση από το 6,3% στο 16,9% υποτροπών σε παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Κυρίως όμως, οι εμβολιασμοί νέων θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας και, ενδεχομένως,«ο εμβολιασμός των μαθητών να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε αναμένεται η έγκρισή της

Σε 2.343 νέα κρούσματα κροωνοϊού αποτυπώνεται η εικόνα της διασποράς για χθες 30/8 κατόπιν 49.602 ελέγχων, με τα 614 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη και 116 στην Αχαΐα, και το επιδημιολογικό βάρος να μετατοπίζεται από τα νησιά σε ηπειρωτικές περιοχές όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας (86), Καρδίτσας (21), Πιερίας (50), Λακωνίας (35), Μεσσηνίας (75) και Κορινθίας (35).
Παράλληλα, όπως είχε υπογραμμίσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η πανδημία μεταφέρεται σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με την αναμενόμενη αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους.
Στους περισσότερους από 2,5 χιλιάδες νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό προστέθηκαν 214 το περασμένο 24ωρο, 19 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ στους 338 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 309 (91.42%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είχε επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμού διασποράς της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το σχέδιο για την τρίτη (αναμνηστική) δόση εμβολίου και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, των οποίων η μειωμένη ανοσοαπόκριση από τον εμβολιασμό αναδείχθηκε από έρευνα του καθηγητή Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ματθαίου Σπελέτα, αναφορικά με την κυτταρική και χυμική ανοσία στις συγκεκριμένες ομάδες.
Η έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
Πάντως, από αύριο 1/9 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Τέλος οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Σεπτεμβρίου

Στην αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων από 1η Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.
Οι θέσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση έως την παραπάνω προθεσμία θα καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό για το οποίο ανοίγει την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες η σχετική πλατφόρμα για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού, το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε όσους «είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:

  • την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση
  • επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος
  • όσοι εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή στις θέσεις τους, εφόσον ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων προς αποφυγή τυχόν αρρυθμιών, ενώ το ποσοστό των επικουρικών θα είναι μικρότερο των υπαλλήλων σε αναστολή.

Διάθεση δύο self – test από 30/8 – Ποιους αφορά

Από 30/8 ξεκίνησε η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Στους 13.656 οι θάνατοι

Στους 13.656 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω covid.
Τα νέα 30/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.343, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 583.658, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.463 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.656 θάνατοι.
eody_30_8_1.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (χθες 334).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eody_30_8_2.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 309 (91,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 214 (ημερήσια μεταβολή -24.11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eody_30_8_6.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης