Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε σταθεροποιητική τροχιά η πανδημία - Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις - Εισαγγελική έρευνα για άρνηση διασωλήνωσης

Σε σταθεροποιητική τροχιά η πανδημία - Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις - Εισαγγελική έρευνα για άρνηση διασωλήνωσης
Το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Με το βλέμμα στραμμένο στις μεταλλάξεις βρίσκονται οι ειδικοί, την ώρα που στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (στις 3/9) καταγράφεται  μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και με εμφανή σημάδια σταθεροποίησης και για τους δύο επιδημιολογικούς δείκτες.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι οι μεταλλάξεις, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και τον κάνουν πιο μεταδοτικό.
Κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανησυχεί η νέα μετάλλαξη Mu που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς  να επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19.
«Η μετάλλαξη Delta αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν 100%», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως «δεν θέλει κανείς μας να λάβουμε οριζόντια μέτρα».
Στο μεταξύ, νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς και συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε χθες (3/9) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι στο εξής θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά.
Παρέμβαση εισαγγελέα υπήρξε για την άρνηση διασωλήνωσης 54χρονης γυναίκας στον Ευαγγελισμό, η οποία και κατέληξε.

Εισαγγελική παρέμβαση

Εισαγγελική παρέμβαση για την 54χρονη ανεμβολίαστη ασθενή του Ευαγγελισμού που κατέληξε από κορωνοϊό ενώ αρνούνταν να διασωληνωθεί.
Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιου Νούλη στρέφεται κατά προσώπων που εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της 54χρονης.
Η εκλιπούσα ζητούσε βοήθεια από διαδυκτυακούς της φίλους για να αποφύγει τη διασωλήνωση.
Ο σύζυγος της, αρνητής επίσης του εμβολιασμού, ενημέρωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου, γνωστό για τη δράση του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η 54χρονη ασθενής νοσηλευόταν σε κλινική του Ευαγγελισμού.
Όταν η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και το οξυγόνο της έπεσε, έπρεπε να διασωληνωθεί εκείνη αρνήθηκε ζήτησε δικηγόρο.
Μην έχοντας άλλη επιλογή το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση αφού η υγεία της επιδεινωνόταν ραγδαία.
Η άρνηση της όμως καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η γυναίκα διασωληνώθηκε, όμως ήταν πλέον αργά και έφυγε από την ζωή.
Τόσο η 54χρονη όσο και ο σύζυγος της ήταν πολέμιοι του εμβολιασμού.
Η 54χρονη είναι εντοπιστεί θετική στον ιό στις 13 Αυγούστου.
Με ανάρτηση της είχε ενημερώσει τους φίλους της .

Παγώνη: Στο εξής θα υπάρχουν περιστατικά με ασθενείς και συγγενείς που δεν επιτρέπουν τη διασωλήνωση

«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δεν θα εμβολιαστούν», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπήρξε και νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό και των συγγενών του να διασωληνωθεί χθες (3/9) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Όπως είπε, «στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί».
Όπως εξήγησε, «σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους».
Υπογράμμισε δε, πως υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Εμβολιασμένοι υγειονομικοί

Όπως ανέφερε η κα Παγώνη, στους 7.130 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Πρόσθεσε ότι το ποσοστό εμβολιασμένων αγγίζει το 94,87%.

Καπραβέλος: Υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης– Χωρίς προβλήματα μετά το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ

«Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, με αφορμή νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς και συγγενών του να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας ΣΚΑΪ εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο.
Όπως ανέφερε «έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα».
«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Κατά τον ίδιο, το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.

Πότε ο γιατρός ειδοποιεί τον εισαγγελέα

Ο κ. Καπραβέλος, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία, εάν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, τότε ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.

Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

Κάνοντας αναφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι προβληματίζουν πάρα πολύ οι μεταλλάξεις, καθώς πολλές από αυτές έχουν πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα και φέρνουν σε μια μικρή αχρήστευση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «φοβόμαστε μήπως οι μεταλλάξεις αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και τον κάνουν πιο μεταδοτικό, πιο μολυσματικό, πιο καταστροφικό. Δεν έχουμε χρόνο ως κοινωνία να σκεφτόμαστε για τα εμβόλια».
Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, σημείωσε ότι στο 92% κινείται το ποσοστό εμβολιασμού, προσθέτοντας πως είναι ακραία η τιμωρία της αναστολής.

Γκάγκα: Με μετάλλαξη Delta σχεδόν το 100% των κρουσμάτων – Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία

«Η μετάλλαξη Delta αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν 100%. Δεν θέλει κανείς μας να λάβουμε οριζόντια μέτρα. Πρέπει σαν κοινωνία να πορευτούμε όλοι μαζί για την ασφάλεια και το μέλλον όλων μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών, αλλά και στα σχολεία που ανοίγουν στις 13/9, σημειώνοντας ότι «το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο».
Όπως είπε η κα Γκάγκα μιλώντας στο Open, «ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η Δανία με ποσοστό εμβολιασμού πάνω του 80% των πολιτών δεν έχει κρούσματα και αποσύρει τα μέτρα στις 10 του μήνα. Μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να κολλήσει αλλά σκεφτείτε ότι στους ευπαθείς ενήλικες, στους πάνω των 70 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 70%. Και έχουμε ανθρώπους με βαριά προβλήματα υγείας».
«Αν σκεφτείτε ότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες και ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι μη εμβολιασμένοι σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι ένα τεράστιο μέσο πρόληψης. Είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, την προστασία, το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας να είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να πειστεί να εμβολιαστεί ο κόσμος για να αποκτήσουμε ανοσία. Με αυτή τη σκέψη θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε η κα Γκάγκα.

Για τα σχολεία

Κάνοντας αναφορά στα σχολεία, για το άνοιγμα των οποίων (στις 13/9) μετρά αντίστροφα ο χρόνος, υπογράμμισε πως «ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε».
Συμπλήρωσε ότι «το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο».
Αφού σημείωσε πως «ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε πως «δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Για υγειονομικούς

«Θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις», τόνισε η κα Γκάγκα, αναφερόμενη στην κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ, μετά την αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σημείωσε δε, πως «δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ότι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα».

Οινούσσες: Πέθανε από κορωνοϊό ιερέας, αρνητής της πανδημίας - Σε ΜΕΘ η σύζυγος

Έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό ιερέας στις Οινούσσες, ο οποίος ήταν αρνητής της πανδημίας και ανεμβολίαστος, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η 71χρονη γυναίκα του.
Πρόκειται για τον 80χρονος πατήρ Νικόλαο, σύμφωνα με το xiakoslaos.gr, ο οποίος ήταν εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες , νόσησε από κορωνοϊό και η υγεία του επιδεινώθηκε καθώς ήταν ανεμβολίαστος.
Μάλιστα , σύμφωνα με το xiakoslaos.gr, ήταν και αρνητής της πανδημίας και για το λόγο αυτό είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί.
Στο μεταξύ, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Χίου , σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, νοσηλεύεται η 71χρονη σύζυγός του , σε κρίσιμη κατάσταση, με τους θεράποντες ιατρούς να εξετάζουν κάθε δυνατή λύση για να σωθεί η ζωή της.
Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την πρεσβυτέρα, η οποία είναι αρνήτρια της πανδημίας.


Η εικόνα της πανδημίας

Τις αντίρροπες τάσεις της πανδημίας επιβεβαίωσε και στις 3/9 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην επιδημιολογική έκθεση του οποίου αποτυπώνεται η συνήθης εικόνα της τελευταίας εβδομάδας: μείωση για τη διασπορά του κορωνοϊού και αύξηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και με εμφανή σημάδια σταθεροποίησης και για τους δύο επιδημιολογικούς δείκτες.
Τα 2.729 νέα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τα 2.840 προχθες, με τη μικρή διαφορά να προκύπτει ωστόσο κατόπιν περισσότερων ελέγχων , 109.22 έναντι 103.435.
Αντιθέτως, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά δύο φτάνοντας τους 364, 246 επιπλέον ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και 35 έχασαν τη μάχη με τον ιό.
Η κατανομή των νέων λοιμώξεων δείχνει πως η παρουσία του ιού είναι ακόμη έντονη σε νησιά όπως στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Μυκόνου, Πάρου, Κέας - Κύθνου και Θήρας στις οποίες η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) αγγίζει το 325.64, 87.1, 127.84 και 63.55 αντίστοιχα.
Ωστόσο, καθώς η πανδημία μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα, διαφαίνονται όλο και καθαρότερα οι «ένοχοι» της διατήρησής της σε υψηλά επίπεδα: οι ανεμβολίαστοι και η μετάλλαξη Δέλτα.
Ο περιορισμός της πανδημίας απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και «επιτυχημένες συνταγές».
Μετά το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσηνία, υπό καθεστώς lockdown τίθενται από σήμερα 4/9οι ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και Ικαρίας.

Εξάρσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα επιδημιολογικά στοιχεία συνθέτουν το προφίλ των πρωταγωνιστών στις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η πανδημία κατά το τέταρτο κύμα.
Με εξαίρεση τα νησιά που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους παραθεριστές και, αναπόδραστα, πρόσφορο έδαφος για επιδημιολογικές εκρήξεις, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το πέρας των διακοπών συνδέθηκε με την ολοκληρωτική σχεδόν επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη αποτελεί το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε τρεις περιφέρειες, με μια ακόμα να ακολουθεί από κοντά στο 99,51%.
Πρόκειται για την Ήπειρο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Στερεά Ελλάδα και τελευταία την Πελοπόννησο, στις οποίες εντοπίζεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.
Χαρακτηριστικές της έντονης παρουσίας του ιού λόγω της Δέλτα είναι το ιικό φορτίου της Ικαρίας (50,6), της Χίου (49,36) και και της Λέσβου (32,39), με το σημάδι των ανεμβολίαστων να αποτυπώνεται εντονότερα στις ηπειρωτικές περιοχές όπως η Ευρυτανία με ιικό φορτίο 44,82 και ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών 33,78% μόλις, η Αχαΐα του 44,53% πλήρως εμβολιασμένων με 109 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 35,13 και η Πιερία, όπου το 39,52% ολοκληρωμένων εμβολιασμών συνδέεται με τις 44 νέες λοιμώξεις.

Τη διαφορά εντούτοις κάνει η Πελοπόννησος.

Στις κόκκινες ΠΕ Μεσσηνίας (62 νέα κρούσματα) και Ηλείας (64) και έπειτα στης Κορινθίας (43), της Λακωνίας (28) και της Αρκαδίας (28), τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ανέρχονται κατ' αντιστοιχία σε 47,35%, 41,46%, 48,28%, 45,11% και 45,38%.

Lockdown για να «γλιτώσουν» τα νοσοκομεία

Την επιτυχημένη μέθοδο του τοπικού lockdown εφαρμόζουν από οι ειδικοί σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία, ενώ παρατείνεται σε Μεσσηνία και Ηράκλειο, δεδομένης και της πίεσης που δέχονται ακόμα τα νοσοκομεία τους.
Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου νοσηλεύονταν 90 ασθενείς με κορωνοϊό, οι 23 εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ στην Καλαμάτα οι ασθενείς με Covid-19 ανέρχονται σε 65.
Το παράδειγμα του Ηρακλείου επιβεβαιώνει πως τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν έξυπνη στρατηγική κίνηση.
Η διασπορά κατέγραψε καθοδική πορεία. Την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,14 και σε δύο εβδομάδες μειώθηκε στο 1,99. Αντίστοιχη επιτυχία είχε το μέτρο σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Σημειώνεται ότι σε Αχαΐα, Ικαρία και Ηλεία τα ποσοστά θετικότητας στις 9 Αυγούστου ήταν 3,63%, 4,43% και 3,35%, και την εβδομάδα 23-29 Αυγούστου αυξήθηκαν σε 4,02%, 7,57% και 8,27% αντίστοιχα.


Στους 13.813 οι θάνατοι

Τα νέα 3/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.729 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 596.383, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.813 θάνατοι.
h11_3.jpg


Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (χθες 362).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
h22_1.jpg


Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.994 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +6,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_11.jpg

Σε μίνι lockdown Αχαΐα, Ηλεία και δήμος Ικαρίας – Περιοριστικά μέτρα σε Μεσσηνία και Ηράκλειο

Σε μίνι lockdown έχουν τεθεί από τις 06:00 Παρασκευή 3/9 τα ξημερώματα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας και ο δήμος Ικαρίας λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και
β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.


Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα με 97% στην Ελλάδα - Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Mu

Κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, την περίοδο από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, από τα 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha.
Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
metallaxeis1_1.jpg
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%.
metallaxeis2_1.jpg
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.
Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.
Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
metallaxeis3.jpg

Ανοιχτά σχολεία ακόμα και με κρούσμα

Να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι τάξεις ακόμα και αν εντοπιστούν κρούσματα είναι ο κύριος στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μελετά την αλλαγή των πρωτοκόλλων όσον αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται το κλείσιμο τάξεων θα είναι η έσχατη λύση, καθώς το κύριο βάρος θα δοθεί στα αυξημένα τεστ και στην χρήση μάσκας.
Τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να μελετούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για τη λειτουργία των σχολείων.
Έχοντας υπόψη τους και μέσα από στοιχεία μελετών πλέον τη βαριά επίπτωση που είχε η απομάκρυνση από το σχολείο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει, με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις σχολικές αίθουσες από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ζητούμενο για τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν την διά ζώσης εκπαίδευση.
«Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» υπενθύμισε εμφατικά την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Προσωρινό «λουκέτο» αν οι μισοί μαθητές του τμήματος είναι θετικοί

Οι ειδικοί εξετάζουν το μείζον ζήτημα του πότε θα αναστέλλει τη λειτουργία της μια σχολική τάξη, με την πρώτη εισήγηση να είναι το «λουκέτο» να μπαίνει προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Επίσης, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου (self test, rapid test) για τον κορωνοϊό στο μαθητικό πληθυσμό και επίσης προσδιορίστηκαν οι «στενές επαφές» θετικού στον κορωνοϊό μαθητή εντός της αίθουσας καθώς και ο έλεγχος που αυτός ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test θα γίνεται δωρεάν.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μαθητής ως «στενές επαφές» λογίζονται οι συμμαθητές που βρίσκονται δίπλα του – αν μοιράζονται δύο μαθητές το θρανίο - καθώς και στο μπροστινό και πίσω θρανίο.
Αν οι μαθητές αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αν είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση διαφοροποιείται: ο διπλανός στο θρανίο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα.
Όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα.
Η καραντίνα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.

Στόχος η θωράκιση των μαθητών άνω των 12 ετών με τον εμβολιασμό

Οι λοιποί μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε έλεγχο.
Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν αρχικά rapid test μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας, και την 7η ημέρα μετά τη βεβαίωση του κρούσματος του συμμαθητή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και πάλι σε rapid test.
Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης