Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων εξετάζει φλεγμονή στο σώμα από τα εμβόλια της Pfizer και φλεβική θρομβοεμβολή

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων εξετάζει φλεγμονή στο σώμα από τα εμβόλια της Pfizer και φλεβική θρομβοεμβολή
Αυξάνονται οι παρενέργειες από τα εμβόλια από το MIS ή φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλού συστήματος έως την φλεβική θρομβοεμβολή
Σχετικά Άρθρα

Η ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι αξιολογεί τον κίνδυνο μιας σπάνιας φλεγμονής του σώματος που προκαλεί το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον covid 19.
H επιτροπή για την ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξετάζει την περίπτωση ενός 17χρονου νέου από τη Δανία που έχει αναπτύξει φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλού συστήματος (MIS).
Ο νέος έχει αναρρώσει πλήρως, ανέφερε η υπηρεσία , προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναφέρθηκε μετά από άλλα εμβόλια COVID-19.
«Το MIS ή φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλού συστήματος είναι σπάνιο και το ποσοστό επίπτωσής του πριν από την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 από πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν περίπου 2 έως 6 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως σε παιδιά και εφήβους κάτω των 20 ετών και κάτω από 2 περιπτώσεις ανά 100.000 ετησίως σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών χρόνια και άνω», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση της.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις τρέχουσες συστάσεις της ΕΕ για τη χρήση εμβολίων COVID-19».

Η φλεγμονή αυτή είχε αναφερθεί προηγουμένως σε άτομα μετά από μόλυνση COVID-19 που δεν σχετίζεται με τα εμβόλια, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας.
Αλλά ο νεαρός από την Δανία δεν είχε τέτοιο ιατρικό ιστορικό.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια προσεκτική αξιολόγηση του MIS ή φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο ακόμη δεν εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 προκαλούν MIS», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στο Reuters.

Πέντε περιπτώσεις MIS ή φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλού συστήματος αναφέρθηκαν στην Ευρώπη έως τις 19 Αυγούστου μετά το εμβόλιο Pfizer, ενώ ένα περιστατικό αναφέρθηκε με το εμβόλιο Johnson & Johnson και Moderna, ανέφερε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Τα δεδομένα ασφαλείας που κυκλοφόρησαν από τα αμερικανικά CDC και την Pfizer πρόσφατα δεν περιλάμβαναν περιστατικά MIS σε όσους εμβολιάστηκαν.

Εξετάζεται και η παρενέργεια φλεβική θρομβοεμβολή

Το ευρωπαϊκό πάνελ ασφαλείας δήλωσε ότι ερευνά περιπτώσεις θρόμβων αίματος στις φλέβες, γνωστές ως φλεβική θρομβοεμβολή, σε σχέση με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Η φλεβική θρομβοεμβολή συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου για το COVID-19 στα εμβόλια της Johnson & Johnson ως θέμα ασφάλειας προς διερεύνηση, βάσει υψηλότερου ποσοστού περιπτώσεων φλεβικής θρομβοεμβολής που παρατηρήθηκε εντός μιας ομάδας εμβολιασμένων έναντι της ομάδας εικονικού φαρμάκου στις πρώτες κλινικές μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για να εγκριθεί το εμβόλιο», σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το MIS ή φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλού συστήματος στα παιδιά, εν τω μεταξύ, είναι μια νέα πάθηση που σχετίζεται με τον covid 19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Αρχικά ονομάστηκε παιδιατρικό πολυσύστημα φλεγμονώδες σύνδρομο και είχε παρόμοια συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki και το σύνδρομο τοξικού σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης