Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθεροποίηση της πανδημίας – Κάμψη εμβολιασμών και ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Στους 13.886 οι νεκροί

Σταθεροποίηση της πανδημίας – Κάμψη εμβολιασμών και ανησυχία για τις μεταλλάξεις -  Στους 13.886 οι νεκροί
Kάμψη παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών, στις 15/9 αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων
Σχετικά Άρθρα

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα αλλά αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ μειώθηκε το υγειονομικό προσωπικό, μετά και τις χιλιάδες αναστολές εργασίας, λόγω μη εμβολιασμού.
Τους ειδικούς προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, καθώς μπορούν αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και να τον κάνουν πιο μεταδοτικό.
Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η μετάλλαξη Delta, που αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν το 100%, ενώ ανησυχεί η νέα παραλλαγή Mu που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά του Covid-19.
Την ίδια ώρα, κάμψη παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών, στις 15/9 αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, αν και θα έχει προηγηθεί στις 13/9 το άνοιγμα των σχολείων και η εφαρμογή των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, πληθαίνουν τα περιστατικά με ασθενείς που αρνούνται να διασωληνωθούν, ενώ μετά την αποκάλυψη της έκδοσης εικονικών πιστοποιητικών στην Καρδίτσα, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης προανήγγειλε ότι έρχεται ειδικός νόμος για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς».

Πλεύρης: Ειδικός νόμος για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς

Μετά την αποκάλυψη σκανδάλου έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο ΚΥ Παλαμά στην Καρδίτσα, έρχεται αυστηριοποίηση του νομοθετικού πλαισίου.
«Έρχεται ειδικός νόμος για τους «μαϊμού» εμβολιασμούς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τα περιστατικά έκδοσης εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Καρδίτσα.
Ήδη, ο κ. Πλεύρης παρέπεμψε στον εισαγγελέα τις καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας, ενώ ζήτησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο Twitter «αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά».
Σημειώνεται ότι όπως αποκαλύφθηκε, υπάλληλος βεβαίωνε στο σύστημα εικονικούς εμβολιασμούς κατά της Covid- 19 και ήδη, 47 είναι ο αριθμός των εικονικών εμβολιασμών που έχει ως τώρα αποκαλυφθεί αφορά μόνο για τον Αύγουστο, ενώ ο ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε προηγούμενους μήνες.

Θεμιστοκλέους: Κάμψη στους εμβολιασμούς – Συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

«Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Mega.
Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι κλείνονται ραντεβού, «περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», όπως είπε.
Ανέφερε δε, πως «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά».

Τρίτη δόση από 15/9


«Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.
Συζήτηση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε άλλους κλάδους
Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα».
«Σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό, είτε είναι κρίσιμες δομές του κράτους», πρόσθεσε.
Ακόμη, ανέφερε ότι «για την υποχρεωτικότητα στα νοσοκομεία, ενώ υπήρχε φόβος ότι θα καταρρεύσουν, το μέτρο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων. Τα κενά αντιμετωπίστηκαν. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί».

Ξάνθη: Σε αναστολή 92 εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Σε αναστολή οδηγήθηκαν 92 εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στον χώρο της Υγείας, κατ’ εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, όπως αποκαλύπτουν αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021.
Πρόκειται για το 14% των εργαζομένων του ΓΝΞ το οποίο μεταφράζεται σε 5 γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Η απομάκρυνση των εν λόγω εργαζομένων έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση υπό τη μορφή στάσης εργασίας έξω από το Νοσοκομείο, με τους υγειονομικούς να αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας και να εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς τους για την επόμενη ημέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μετά και την απομάκρυνση όσων εργαζόμενων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με το xanthinea.gr, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου άλλωστε τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού, εκφράζοντας ωστόσο την έντονη δυσφορία του για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου και τις επιπτώσεις του στο σύστημα Δημόσιας Υγείας της Ξάνθης.

Πληθαίνουν οι αρνητές διασωλήνωσης

Στο μεταξύ, νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς και συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι στο εξής θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά.
Παρέμβαση εισαγγελέα υπήρξε για την άρνηση διασωλήνωσης 54χρονης γυναίκας στον Ευαγγελισμό, η οποία και κατέληξε.
Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιου Νούλη στρέφεται κατά προσώπων που εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της 54χρονης.
Η εκλιπούσα ζητούσε βοήθεια από διαδυκτυακούς της φίλους για να αποφύγει τη διασωλήνωση.
Ο σύζυγος της, αρνητής επίσης του εμβολιασμού, ενημέρωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου, γνωστό για τη δράση του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η 54χρονη ασθενής νοσηλευόταν σε κλινική του Ευαγγελισμού.
Όταν η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και το οξυγόνο της έπεσε, έπρεπε να διασωληνωθεί εκείνη αρνήθηκε ζήτησε δικηγόρο.
Μην έχοντας άλλη επιλογή το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση αφού η υγεία της επιδεινωνόταν ραγδαία.
Η άρνηση της όμως καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η γυναίκα διασωληνώθηκε, όμως ήταν πλέον αργά και έφυγε από την ζωή.
Τόσο η 54χρονη όσο και ο σύζυγος της ήταν πολέμιοι του εμβολιασμού.
Η 54χρονη είναι εντοπιστεί θετική στον ιό στις 13 Αυγούστου.
Με ανάρτηση της είχε ενημερώσει τους φίλους της .

Τζανάκης: Θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβρη για να μην πω και έναν καλό Οκτώβρη

Σημειώνεται ότι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, συνέντευξή του στο ertnews.gr στις 4/9, ανέφερε πως «εγώ πιστεύω ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβρη για να μην πω και έναν καλό Οκτώβρη και αυτό το εδράζω στο ότι έχουμε εμβολιαστική κάλυψη τέτοια που δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία. Δεύτερον είναι το γεγονός ότι το πανδημικό κύμα κάνει έξαρση και ύφεση».
«Αν τώρα πέφτει η πανδημία και υπολογίζω ότι μετά τις 20 του Σεπτέμβρη θα είμαστε αρκετά καλά – τα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται και να πέφτουν – θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είμαστε καλά. Υπολογίζω ότι θα περάσει ένας, ενάμισης μήνας μέχρι το επόμενο πανδημικό κύμα και αν έχουμε εμβολιαστεί και λίγο παραπάνω μπορεί αυτό το πανδημικό κύμα να μην είναι σημαντικό. Αυτή είναι μία καλή λογική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης.

ΕΟΔΥ: 1.291 κρούσματα και 43 θάνατοι στις 5/9 – Στους 381 οι διασωληνωμένοι

Υφεσιακά κινήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.291 νέα την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα., όμως σταθερά υψηλοί παραμένουν οι αριθμοί των συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη με τη νόσο και όσοι αγωνίζονται διασωληνωμένοι να την κερδίσουν: 381 είναι οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 43 θάνατοι.
Οι 9 στους 10 διασωλωνωμένους ασθενείς (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
2_95.JPGCapture_100.JPG1_104.JPG

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.291, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 599.951 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.591 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.886 θάνατοι.
5_33.JPG
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.002 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή +34.33%).
6_21.JPG
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 238 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Από το σύνολο των 1.291 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 25 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
8_19.JPG9_11.JPG7_21.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης