Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα 6/9 η σορός του Μίκη Θεοδωράκη – Στο Γαλατά Χανίων η ταφή

Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα 6/9 η σορός του Μίκη Θεοδωράκη – Στο Γαλατά Χανίων η ταφή
Τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να ταφεί μαζί με την οικογένεια του
Σχετικά Άρθρα

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών θα εκτεθεί από σήμερα Δευτέρα 6/9 η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, η ταφή του οποίου θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στο Γαλατά Χανίων.
Πλήθος κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη και περιμένει για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο συνθέτη.
Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα που συνεχίζεται, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης.
Μέσα στο παρεκκλήσι βρίσκεται ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγος του, Άννα Νταλάρα.
Από νωρίς, απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, σήμερα 6/9 το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει έως τις 19:00 το απόγευμα, θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7/9 από τις 10:00 έως τις 19:00 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8/9 από τις 10:00 έως τις 14:00.
Κατόπιν στις 15:00 θα ακολουθήσει μια τελετή αποχαιρετισμού στον μέγιστο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, όπου το παρών θα δώσουν τα μέλη της οικογένειας του, άνθρωποι από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του και εκπρόσωποι της Πολιτείας.
mikhs_1.jpg
Στα Χανιά η ταφή

Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό καταγωγής του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά.
Τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να ενταφιαστεί στα πάτρια εδάφη του, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του.
Μία επιθυμία, που συζητήθηκε επί ημέρες, καθώς η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα, είχε ζητήσει ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.
Ωστόσο, μετά και από τη γνωστοποίηση επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη προς το δήμαρχο Χανίων ήδη από το 2013, στην οποία ο μουσικοσυνθέτης επισημαίνει την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την οικογένεια του και στην οποία αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι θα ταφεί εκεί, οι όποιες αντιρρήσεις κάμφθηκαν και τελικά η ταφή του θα γίνει στην Κρήτη.
Πάντως, και παρά πλέον την ομόφωνη απόφαση της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, θα συζητηθούν κανονικά σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο για την κηδεία του.

Απόδοση τιμών

Εν τω μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή τού Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και να δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στο ψήφισμα που ενέκρινε την Κυριακή, αναφέρει ότι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του και στην κηδεία θα παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης