Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας - Συναγερμός για ΕΣΥ, σχολεία - Σκάνδαλο με εικονικούς εμβολιασμούς

Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας - Συναγερμός για ΕΣΥ, σχολεία - Σκάνδαλο με εικονικούς εμβολιασμούς

Υπό περιορισμό έως 10/9 Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και ο δήμος Ικαρίας

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της επιδημίας της covid στην Ελλάδα καθώς ανησυχούν τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για τη νέα μετάλλαξη «Mu», η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Και ενώ υπάρχει αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων και το πώς αυτό θα συνδράμει στην αύξηση των κρουσμάτων, το ΕΣΥ ήδη δουλεύει «στο κόκκινο» καθώς καθημερινά αυξάνονται τόσο οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων (381).
Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς κινούνται οι εμβολιασμοί ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 και η έναρξη εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, καθώς πλέον οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνόυν test (το οποίο θα επιβαρύνονται προσωπικά) για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, μετά τους υγειονομικούς, τη στιγμή που έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αποκάλυψη περί της ύπαρξης κυκλώματος που χορηγούσε εικονικά και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην περιοχή της Καρδίτσας.
Με τους εμβολιασμούς να μην εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό, με τις αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να συνεχίζονται και με τις μεταλλάξεις Delta και Mu να αποτελούν μια τεράστια απειλή για ένα νέο κύμα κρουσμάτων με την έναρξη των σχολείων, η κυβέρνηση διαμηνύει πως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown.
Πάντως, περιοριστικά μέτρα είναι σε ισχύ σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και στο δήμο Ικαρίας.

Θεοδωρίδου: Υπό εξέταση η 3η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών - Τι είπε για εμβολιασμό παιδιών- εγκύων

Την χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών μελετά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως ανέφερε η προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.
Η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση με την πάροδο του χρόνου.
Σημείωσε ότι στις ευάλωτες ομάδες μπορεί να δοθεί η τρίτη δόση και 4 βδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Σχετικά με τον προβληματισμό για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-17 ετών ανέφερε πως στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 - Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για:

  • Για την ατομική τους προστασία αλλά και την ψυχική υγεία τους
  • Θωράκιση για την επιστροφή στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Μείωση διασπορα του ιου για να προστατευοτύν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας
  • Μείωση ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων

Παράλληλα, σημείωσε πως τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι ίδιοι έφηβοι εκφράζουν επιθυμία για τον εμβολιασμό τους.

Για τους εμβολιασμούς εγκύων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες όπως η τελευταία μελέτη του CDC.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά να αξιολογεί τα δεδομένα για μια αναμνηστική δόση του εμβολίου «Comirnaty» κατά της Covid-19 των Pfizer/Biontech, που θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.
Η αξιολόγηση ξεκινά κατόπιν αιτήματος των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer/Biontech.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε εμβολιασμένα άτομα (δηλαδή άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον κύριο εμβολιασμό τους) για να αποκαταστήσουν την προστασία μετά την υποχώρησή της.
«Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA θα πραγματοποιήσει μια επιταχυνόμενη αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από την εταιρεία που εμπορεύεται το Comirnaty, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας τρέχουσας κλινικής δοκιμής στην οποία περίπου 300 ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα έλαβαν αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες που θα κοινοποιηθούν από τον EMA.
Εξάλλου, ο EMA αξιολογεί δεδομένα από τη βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση μιας πρόσθετης, τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Comirnaty ή SpikeVax) σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα (δηλαδή, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα).
«Το αποτέλεσμα αυτών των αξιολογήσεων θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», τονίζει ο ΕΜΑ.
Παρόλο που ο EMA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι «δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου Covid-19 στον γενικό πληθυσμό», ο EMA διευκρινίζει ότι θα αξιολογήσει το εν λόγω αίτημα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων, όπως απαιτείται.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι οι συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού παραμένουν προνόμιο των εθνικών τεχνικών συμβουλευτικών ομάδων ανοσοποίησης (NITAG) που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Ενώ ο EMA αξιολογεί σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν ήδη να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο «Comirnaty» κατά της Covid-19, επί του παρόντος, έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) με οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως ακίδα πρωτεΐνης, που υπάρχει φυσικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.
Το εμβόλιο λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί ενάντια στον SARS-CoV-2.

Θεμιστοκλέους: Στις 14/9 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού 3ης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους

Στις 14 Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους ανοσοκατασταλμένοι.
Αυτό τόνισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα.
Ο κος Θεμιστοκλέους ανέπτυξε το επιχειρησιακό σχεδιο για την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19.
Ανοσοκατεσταλμένοι, είναι η πρώτη κατηγορία που θα εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και αφορά 285.000 πολίτες.
Όπως εξήγησε σε σχέση με την αναμνηστική ξεκινάμε με ανοσοκατασταλμένους, η πλατφόρμα ραντεβού ανοίγει την Τρίτη 14 σεπτέμβρη.
Η ομάδα την οποία αφορά το προαναφερθέν, θα λάβει υπενθυμιστικό μήνυμα μια μέρα πριν προκειμένου να προσέλθει την επόμενη στο ραντεβού της.
Έχουν εμβολιαστεί ήδη 74.000 έφηβοι και 36.500 παιδιά, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθως οι διαδικασίες όσον αφορά τα της αναμνηστικής δόσης για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προχωρήσουν εν συνεχεία, πρόσθεσε.


Στους 13.993 οι νεκροί

Τα νέα 6/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.765 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 601.716, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.933 θάνατοι.
eody_6_9_1_1.jpg

Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (χθες 381).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90,5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9,5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eody_6_9_2_0.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.007 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 184 (ημερήσια μεταβολή -31,85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eody_6_9_6.jpg

Έρευνες για εικονικούς εμβολιασμούς

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τους εικονικούς εμβολιασμούς που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου και εκδόθηκαν δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν γίνει συνολικά 31.000 εμβολιασμοί, όταν στην πόλη οι κάτοικοι ανέρχονται σε 6.000.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάλληλος βεβαίωνε στο σύστημα εικονικούς εμβολιασμούς κατά της Covid- 19.
Εκτιμάται ότι έχουν δοθεί 44 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πλεύρης (υπ.Υγείας) για εικονικούς εμβολιασμούς: Απόλυση και πρόστιμα

Απόλυση και τεράστια πρόστιμα για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις εικονικών εμβολιασμών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος έδωσε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση με τους fake εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, στην Καρδίτσα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα μίλησε με τον διευθυντή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη και ζήτησε να διαταχθεί ΕΔΕ καθώς και η δίωξη των ατόμων που πήγαν και ζήτησαν να μπουν στα πρακτικά ως εμβολιασμένοι, χωρίς να κάνουν το εμβόλιο.
«Το σύστημα Ελευθερία είναι θωρακισμένο» είπε ο κ.Πλεύρης, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση στην Καρδίτσα είναι μία δυναμική διαδικασία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις ως ύποπτα περιστατικά

31.000 εμβολιασμοί

Αναφερόμενος στην αντιστοιχία εμβολιασμών και μονίμων κατοίκων ο κ. Πλεύρης είπε ότι συνολικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί, δηλαδή, έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες με τις δυο δόσεις και πως η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι ήταν το μοναδικό κέντρο που είχε Pfizer και έτσι υπήρχε αυξημένη ζήτηση στο συγκεκριμένο κέντρο.
Συνολικά είπε καταγράφηκαν 5.500 αλλαγές στον Ταχυδρομικό Κώδικα κάτι που προβλέπεται για την διευκόλυνση των εμβολιασμών και σημείωσε ότι όλα αυτά έγιναν σε χρόνο που δεν υπήρχε συζήτηση κυρώσεων και υποχρεωτικότητας.
Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι υπήρχε οικονομικό κίνητρο ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΔΕ και του εισαγγελέα.

Απόλυση

«Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το 67% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.
Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους.
Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά.
Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο», είπε ο κ.Πλεύρης.

www.bankingnews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης