Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για την πορεία της πανδημίας ενόψει άνοιγματος των σχολείων - Δυσοίωνες προβλέψεις για έως 700 θανάτους σε 30 ημέρες

Αγωνία για την πορεία της πανδημίας ενόψει άνοιγματος των σχολείων - Δυσοίωνες προβλέψεις για έως 700 θανάτους σε 30 ημέρες

Στοίχημα τα ανοιχτά σχολεία και η αποφυγή lockdown - Αλλαγές από 13/9 για ανεμβολίαστους

Σχετικά Άρθρα

Αν και αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η πανδημία covid παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, οι ειδικοί αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο, εξαιτίας και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ανάμεσα στους μαθητές και στα παιδιά, προσδιορίζοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων ως την κρίσιμη περίοδο που θα δείξει προς τα πού κινούμαστε ως προς την εξέλιξη της επιδημίας.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο και ως βασικό της στοίχημα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να μην χαθεί μια τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, πολύ δύσκολα τα σχολεία θα μπορέσουν να είναι ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά.
«Τις επόμενες 30 μέρες θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων ανεμβολίαστοι», εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης το Σάββατο 11/9
.
Δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει και πάλι οριζόντιο κλείσιμο της χώρας με νέα καθολικά lockdown, τη στιγμή πάντως που ήδη 7 περιοχές είναι «στο κόκκινο» και σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ήδη ζητούν σκληρούς περιορισμούς για να μειωθούν τα κρούσματα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.
Και ενώ απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποφυγή νέων lockdown, σε μιας μορφής lockdown εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και ενώ στο φως έρχονται και περιπτώσεις για πλαστές βεβαιώσεις θετικών rapid test, έτσι ώστε πολίτες να λάβουν fake βεβαίωση νόσησης.

Τζανάκης: Θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους τις επόμενες 30 μέρες - Θα δούμε μέχρι 400-420 διασωληνωμένους

«Τις επόμενες 30 μέρες θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων ανεμβολίαστοι», εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου 2.000-2.500, κυρίως λόγω του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και πως οι θάνατοι για τις 2 επόμενες βδομάδες πάνω από 30.
Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως σε μια εβδομάδα να φτάσουν το ταβάνι τους, εκτιμώντας ότι θα δούμε μέχρι 400-420 διασωληνωμένους.
Τέλος, σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, αφού σημείωσε ότι είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας, υπογράμμισε πως «όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Να πάνε σπίτι τους και φυλακή οι υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά - Σε όλους τεστ αντισωμάτων

Πάνω από 200 περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εκτίμησε πως υπάρχουν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υγειονομικοί με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού να υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων.
«Όσοι δεν έχουν αντισώματα να μείνουν στην άκρη, να ελεγχθούν και να πάνε σπίτι τους και φυλακή. Δεν είναι συνάδελφοι, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας», τόνισε ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε, «μας συκοφαντούν αδίκως για ελάχιστους επίορκους συναδέλφους που εκμεταλλεύονται από μέσα τις τρύπες του συστήματος και εξασφαλίζουν πιστοποιητικό είτε νόσησης, είτε εμβολιασμού».
«Δεν μπορεί κανείς να αμαυρώνει την προσπάθεια που κάνουμε. Δεν μπορεί άλλοι να μπαίνουν σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν και άλλοι να εξασφαλίζουν πλαστά πιστοποιητικά», είπε χαρακτηριστικά.

Περί ελέγχων

Ο κ. Γιαννάκος κάνοντας αναφορά στους ελέγχους που γίνονται, σημείωσε ότι ελέγχονται 10 συνάδελφοι στην Κέρκυρα, οι οποίοι εμφάνισαν τις τελευταίες ημέρες πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πρόσθεσε ότι στην Καβάλα από χθες ελέγχονται 18 περιπτώσεις, κυρίως γιατρών, που εμφάνισαν μετά τις 4 Αυγούστου πιστοποιητικά νόσησης και συμπλήρωσε πως ο ένας από αυτούς που έκανε τεστ αντισωμάτων βγήκε αρνητικός.
«Είναι πολύ ύποπτο όλο αυτό», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Μέτρα για τον κορωνοϊό - Πρεμιέρα στις 13/9 με σαρωτικούς ελέγχους σε κλειστούς χώρους

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά τη Δευτέρα 13/9 και για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.
Οι προετοιμασίες για την μετάβαση στη χειμερινή κανονικότητα τις τελευταίες μέρες είναι πυρετώδεις, καθώς για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν διά ζώσης, ενώ θα συνυπάρξουν ταυτόχρονα μετά από καιρό (δηλαδή την ανάπαυλα του καλοκαιριού) εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε κοινούς χώρους.
Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχεδόν επιβάλλει η τριπλή διάσταση των νέων μέτρων, καθώς τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί και κανόνες είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για την παρουσία αμφότερων σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, απαιτώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μεγάλη εγρήγορση για την πιστή τήρηση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκείνα τα σημεία που θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια με όρους σχετικής μαζικότητας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Στο πεδίο της ψυχαγωγίας, άλλωστε, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κινητοποιεί και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους, αλλά και η αθρόα προσέλευση του νεανικού κοινού, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού.
Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά την παραμονή τους σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ακόμη πιο τεταμένη θα πρέπει να είναι η προσοχή των πολιτών σε χώρους παράλληλης συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη, καθώς οι καιρικές συνθήκες δε φαίνεται να ευνοούν την παραμονή σε εξωτερικό χώρο, για όσους επιθυμούν να ψυχαγωγηθούν ή να αθληθούν.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι καλούνται να συνυπάρξουν σε χώρους Τέχνης και ψυχαγωγίας, αλλά και στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, υποχρεωτικά είναι από τη Δευτέρα δύο rapid test αντιγόνου την εβδομάδα για όσους απασχολούνται ως:

  • εκπαιδευτικοί
  • ακαδημαϊκοί,
  • εργαζόμενοι σε τουρισμό,
  • εργαζόμενοι σε εστίαση,
  • εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Το κόστος για καθένα από τα τεστ ανέρχεται σε 10 ευρώ με επιβάρυνση του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ιατρικά διαγνωστικά κέντρα.
Απαραίτητη θα είναι και η επίδειξη της ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή τις εκπαιδευτικές Αρχές.
Την ίδια ώρα, μεγαλύτερο εύρος πολιτών θα μπορούν να επισκέπτονται το φετινό χειμώνα χώρους Τέχνης, καθώς είναι οι μόνοι που θα μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη.

Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

  • εμβολιασμένους,
  • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
  • ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.
Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση το φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.

Επιπλέον, στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

  • εμβολιασμένοι,
  • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
  • ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.

Διάθεση self test από 8/9 για τους μαθητές

Από 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διάθεση self test για τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη έως την Παρασκευή 17/9.

Πότε πρέπει να γίνουν

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το test πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου έως και 24 ώρες πριν.
Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Το Yπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες».
Ειδικότερα, βεβαίωση self test «οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου)».
«Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ενήλικων επιβατών και ανηλίκων ηλικίας 12 ετών και άνω στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες για μετακινήσεις ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών καθώς και από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια) επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
-Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
-Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή
-Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο PCR και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) για τους ανεμβολίαστους επιβάτες πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία με δική τους δαπάνη και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά.
Σε νησιά στα οποία δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται με τον ανωτέρω τρόπο.
Οι ανήλικοι επιβάτες από πέντε (5) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου (δωρεάν διάθεση). Η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/ καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr.

Τι θα ισχύει από τη 13/9 για μετακινήσεις προς ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ θα ισχύσει από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.
Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».



Στους 14.102 οι νεκροί

Τα νέα 10/9  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.132, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 611.648, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.526 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η θετικότητα μειώθηκε στο 2,09% έναντι 2,36% χθες.
h1_12.jpg

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 101.654 τεστ, τα 13.314 μοριακά και τα 88.340 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.102 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 378 (χθες 384).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

h2_13.jpg

To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 338 (89,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.036 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,62%).
O μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 211 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

h8_13.jpg

Σε μίνι lockdown 7 περιοχές

Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάχθηκαν  οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατάθηκε  η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα παρακάτω:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης