Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Στους 14.141 οι νεκροί – Στο μικροσκόπιο τα πλαστά πιστοποιητικά

Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Στους 14.141 οι νεκροί – Στο μικροσκόπιο τα πλαστά πιστοποιητικά
Οι επόμενες δύο εβδομάδες κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και εξακολουθεί να παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη χώρα, παραμένουν ειδικοί και κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού.
Η αγωνία που επικρατεί στις τάξεις των ειδικών έρχεται να ενισχυεί με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο, εξαιτίας και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό ανάμεσα στους μαθητές, προσδιορίζοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες ως κρίσιμη περίοδο που θα δείξει προς τα πού κινούμαστε ως προς την εξέλιξη της επιδημίας.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο και ως βασικό της στοίχημα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να μην χαθεί μια τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, πολύ δύσκολα τα σχολεία θα μπορέσουν να είναι ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά.
Δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει και πάλι οριζόντιο κλείσιμο της χώρας με νέα καθολικά lockdown, τη στιγμή πάντως που ήδη 7 περιοχές είναι «στο κόκκινο» και σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ήδη ζητούν σκληρούς περιορισμούς για να μειωθούν τα κρούσματα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.
Και ενώ απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποφυγή νέων lockdown, σε μιας μορφής lockdown εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και ενώ στο φως έρχονται και περιπτώσεις για πλαστές βεβαιώσεις θετικών rapid test, έτσι ώστε πολίτες να λάβουν fake βεβαίωση νόσησης.

Στο μικροσκόπιο τα πλαστά πιστοποιητικά

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με την έρευνα να επικεντρώνεται κυρίως σε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς πρόκειται για κρίσιμο και συνάμα "'ύποπτο" διάστημα 40 ημερών, αφού η σχετική τροπολογία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών ψηφίστηκε στις 22/7 και 1/9 έληξε η σχετική προθεσμία.
Οι αρμόδιες αρχές θα ελέγξουν κάθε ύποπτη περίπτωση από μία δεξαμενή πάνω από 3.000 πιστοποιητικών που εκδόθηκαν κυρίως τον Αύγουστο.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews,  μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εκδόθηκαν περίπου 500 πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι περίπου 3.000 βεβαιώσης νόσησης υγειονομικών, οι οποίες δόθηκαν ακόμα και μετά από self test.  
Η έρευνα, σε πρώτη φάση, θα εστιάσει στη δυνατότητα που εδινε η πλατφόρμα τνω εμβολιασμών για αλλαγή του ταχυδρομικού κώδικα και κυρίως από υγειονομικούς απομακρυσμένων περιοχών, όπως έγινε και με τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ σε δεύτερη φάση, θα περιλαμβάνει και ταυτοποίηση των φιαλιδίων που αναλογούν σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο με τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από εκεί.
 Επιολέον, οι Αρχές θα διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος πίσω από τα πλαστά πιστοποιητικά και μάλιστα, η έρυνα που έχει ήδη ξεκινήσει,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, επικεντρεώνεται στο εάν οι πλαστογράφοι έχουν λάβει αμοιβές για την έκδοση αυτών.
Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που θα ζητηθεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών από άτομα που που έχουν βρεθεί να εμπλέκονται στο ζήτημα έκδοσης ή απόκτησης των πλαστών πιστοποιητικών. 

Βασιλακόπουλος: Κάθε βδομάδα ένα παιδί μπαίνει σε ΜΕΘ

«Κάθε βδομάδα ένα παιδί είναι σε ΜΕΘ», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουμε χάσει τρία ελληνόπουλα.
Ο κ. Βασιλακόοπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά από τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν.
«Αν θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι οι ενήλικες και έπειτα να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Να πάνε σπίτι τους και φυλακή οι υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά - Σε όλους τεστ αντισωμάτων

Πάνω από 200 περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εκτίμησε πως υπάρχουν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε στις 11/9 πως θα πρέπει όλοι οι υγειονομικοί με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού να υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων.
«Όσοι δεν έχουν αντισώματα να μείνουν στην άκρη, να ελεγχθούν και να πάνε σπίτι τους και φυλακή. Δεν είναι συνάδελφοι, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας», τόνισε ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε, «μας συκοφαντούν αδίκως για ελάχιστους επίορκους συναδέλφους που εκμεταλλεύονται από μέσα τις τρύπες του συστήματος και εξασφαλίζουν πιστοποιητικό είτε νόσησης, είτε εμβολιασμού».
«Δεν μπορεί κανείς να αμαυρώνει την προσπάθεια που κάνουμε. Δεν μπορεί άλλοι να μπαίνουν σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν και άλλοι να εξασφαλίζουν πλαστά πιστοποιητικά», είπε χαρακτηριστικά.
Περί ελέγχων
Ο κ. Γιαννάκος κάνοντας αναφορά στους ελέγχους που γίνονται, σημείωσε ότι ελέγχονται 10 συνάδελφοι στην Κέρκυρα, οι οποίοι εμφάνισαν τις τελευταίες ημέρες πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πρόσθεσε ότι στην Καβάλα από χθες ελέγχονται 18 περιπτώσεις, κυρίως γιατρών, που εμφάνισαν μετά τις 4 Αυγούστου πιστοποιητικά νόσησης και συμπλήρωσε πως ο ένας από αυτούς που έκανε τεστ αντισωμάτων βγήκε αρνητικός.
«Είναι πολύ ύποπτο όλο αυτό», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
-Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
-Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
-Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:
-Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
-Άτομα άνω των 60 ετών.
Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:
-Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
-Άτομα με χρόνια νοσήματα.


ΕΟΔΥ: 2.197 κρούσματα και 39 θάνατοι στις 11/9/2021

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.197 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 613.838 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 186 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.801 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.141 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


2_99.JPG1_108.JPG
4_58.JPG

Στους 375 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375 (62.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 337 (89.87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (10.13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.041 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή +26.52%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

6_25.JPG7_23.JPG5_36.JPG
8_20.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης