Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι - Crash test τα σχολεία - Αυξημένη κινητικότητα σχετικά με τα εμβόλια για ηλικίες 5 - 11 ετών

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι - Crash test τα σχολεία - Αυξημένη κινητικότητα σχετικά με τα εμβόλια για ηλικίες 5 - 11 ετών

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου - Από σήμερα 13/9 τα πρώτα sms

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αν και η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση στην Ελλάδα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια εύθραυστη ισορροπία αναμένοντας με ιδιαίτερη αγωνία το άνοιγμα των σχολείων και το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει επιδημιολογικά την χώρα.
Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει πως στις προθέσεις της είναι η διά ζώσης λειτουργία τους, τονίζοντας πως τα αυξημένα self test και οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί» της μη επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.
Παρόλο αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αυξημένες μετακινήσεις, και το ερώτημα είναι τι είδους θα είναι αυτή η αύξηση και αν θα είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα, όπως έγινε τον περσινό Οκτώβριο.
Στον περιορισμό της διασποράς του ιού αλλά και σε μια έμμεση προσπάθεια να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί, αποβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 13/9 και για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
Οι περιορισμοί αυτοί που θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε ένα ή δύο τεστ (rapid ή μοριακά) την εβδομάδα ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών προβλέπεται πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, όπως και σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους άθλησης ενώ θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία εφόσον διαθέτουν rapid test 48 ωρών.
Είναι προφανές πως οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, από την οποία θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σημειώνεται πάντως πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι η χώρα και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι υγεινομικοί, για τρίτη δόση

Τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών επισήμανε στη διάρκεια της ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των αλλεργιών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς ώστε να μην εμβολιάζονται. Αναφέρθηκε λοιπόν σε έρευνα στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι το 98% των ανθρώπων που είχαν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης δεν είχαν καμία αντίδραση.
Ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις και το Pfizer οι αλλεργικές αντιδράσεις ήταν 4,7 ανά εκατομμύριο.
«Ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης.
Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους.
Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για ηλικές 5-11 ετών ή και από 6 μηνών.
Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τις χορηγήσεις» είπε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Εν αναμονή χορήγησης του εμβολίου από παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος.
Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται.
Πολλοί εμβολιασμοί δεν γίνονται από το άγχος των ανθρώπων για αλλεργικές αντιδράσεις.
Σε πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, συμμετείχαν 8.102 άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Αξιολογήθηκε το 5%, που είχαν προϋπόθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% μια ήπια αντίδραση και το 0,.7% κια αναφυλακτική αντίδραση, που ήτανα αντιμετωπίσιμη.
Για το mRNA εμβόλιο Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις ανά εκαρτομμύριο. Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις απ΄οτα εμβόλια».
Για την τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών σε διάστημα έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Οπως είπε κι άλλες ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί.
«Για την τρίτη δόση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως ακόμα είναι νωρίς για να τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Θεμιστοκλέους: Το 56% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών.
Ηδη, από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.
«Σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 30.000.
Ξεπεράσαμε τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθησμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.
Την ίδια στιγμή, ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μιας δόσης, κυρίως κάτω των 35 ετών.
Περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.
Στα παιδιά 12-14 έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000.
Στις δυο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά.
Σε σχέση με αναμνηστική γ' δοση, την Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους - περίπου 285.000 - οι οποίοι θα λάβουν SMS για ραντεβού» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό.
Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.
«Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ.
Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας.
Για τους ιδιώτες γιατρούς, αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 1.000 ιδιώτες γιατροί ενώ ως τώρα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί (οι 860 κατ' οίκον).
Το πρόγραμα αφορά σε εμβολιασμούς σε ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ως τώρα και δεν σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις. Το πρόγραμμα για τους παιδίατρους θα βασιστεί σε αυτό για τους ιδιώτες γιατρούς» σχόλιασε ο κ. Θεμιστοκλέους.


Στους 14.223 οι νεκροί

Τα νέα 13/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 78.169 τεστ, τα 5.463 μοριακά και τα 72.706 rapid.
x1_14.jpg
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 2,05% έναντι 1,24% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (χθες 378).
x2_12.jpg

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16,82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xasrtis13_9.webp


Παγώνη: Μπορεί να δούμε παιδιά στις ΜΕΘ – Με μάσκες έως και την άνοιξη του 2022

Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι οι μάσκες θα είναι στη ζωή μας τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2022.
«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα Παγώνη αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες.
«Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε η κα.Παγώνη, η οποία επανέλαβε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία.
«Ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, αναφερόμενη στα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία, όπως είπε, έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%.

Δύσκολο τρίμηνο

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.
Όπως είπε, η παραλλαγή Delta άλλαξε τα δεδομένα και σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε σύντομα.
«Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Delta», τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, ξεκαθάρισε πως πέρα από τους ανόσοκατασταλμένους, αναμνηστική δόση θα λάβουν μέσα στον επόμενο μήνα και οι υγειονομικοί όπως και οι άνω των 60 ετών.

Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα

Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).

Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.


Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.


Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης