Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer μπορεί να ενισχύσουν την μολυσματικότητα και να αυξήσουν τις μεταλλάξεις του covid 19

Μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer μπορεί να ενισχύσουν την μολυσματικότητα και να αυξήσουν τις μεταλλάξεις του covid 19
Ο μαζικός εμβολιασμός οδηγεί σε ανθεκτικές μεταλλάξεις – Το χειρότερο σενάριο
Σχετικά Άρθρα

Τα εμβόλια μπορεί να αυξήσουν την μολυσματικότητα του covid 19 και μπορούν να συμβάλουν σε πλήθος μεταλλάξεων του κορωνοιού;
Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι η παραλλαγή SARS-CoV-2 Delta «είναι έτοιμη να αποκτήσει πλήρη αντίσταση» στα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID-19
Όταν εισήχθησαν τέσσερις κοινές μεταλλάξεις στην παράλλαξη Delta, το εμβόλιο mRNA της Pfizer αύξησε τη μολυσματικότητα της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά της
Έχει ήδη εμφανιστεί μια παραλλαγή Delta με τρεις μεταλλάξεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου να αναπτυχθεί μια τέταρτη μετάλλαξη, οπότε η πλήρης αντίσταση στα εμβόλια της Pfizer μπορεί να είναι επικείμενη
Ένας αριθμός εμπειρογνωμόνων εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πανδημία προκαλώντας την ανάπτυξη νέων παραλλαγών, μέσω μιας έννοιας γνωστής ως αντιγονικής ή ανοσολογικής διαφυγής

Το χειρότερο σενάριο

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να αναπτυχθεί όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού εμβολιαστεί αλλά η μετάδοση του ιού παραμένει υψηλή, οδηγώντας στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών…
Τα εμβόλια κατά του COVID-19 εξακολουθούν να πρωθούνται ως η μόνη λύση στην πανδημία, ακόμα και όταν εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο «νέες» μολύνσεις και μεταλλάξεις.
Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών σε έρευνα της δείχνει ότι η παραλλαγή SARS-CoV-2 Delta «είναι έτοιμη να αποκτήσει πλήρη αντίσταση» στα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID-19, όπως της Pfizer και το BNT162b2 της BioNTech, 1 που πωλείται τώρα ως Comirnaty.

Επιπλέον, όταν εμφανίστηκαν τέσσερις κοινές μεταλλάξεις στην παραλλαγή Delta, το εμβόλιο mRNA της Pfizer ενίσχυσε τη μολυσματικότητά της, προκαλώντας αύξηση της ανθεκτικότητά της.
Έχει ήδη εμφανιστεί μια παραλλαγή Delta με τρεις μεταλλάξεις, που υποδηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου να αναπτυχθεί μια τέταρτη μετάλλαξη, που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Η πρωτεΐνη αιχμής που χρησιμοποιείται σε εμβόλια mRNA COVID-19 αποτελείται από την αρχική πρωτεΐνη ακίδων SARS-CoV-2, χωρίς μεταλλάξεις.
Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές ανησυχίας (VOC), οι οποίες έχουν πολλές μεταλλάξεις και είναι ιδιαίτερα μολυσματικές.
Καθώς οι μεταλλάξεις αυξάνονται, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αντίσταση στα εμβόλια και την αυξημένη μολυσματικότητα.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο bioRxiv…
«Ο τομέας δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης αιχμής συνδέεται με τον υποδοχέα κυττάρου ξενιστή ACE2 και η αλληλεπίδραση είναι ισχυρή κατά τη διάρκεια της μόλυνσης SARS-CoV-2.
Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 κατευθύνονται κυρίως στο RBD και εμποδίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του RBD και του ACE2.
Οι περισσότερες παραλλαγές του SARS-CoV-2 έχουν αποκτήσει μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον covid 19».

Όταν μια μόνη μετάλλαξη προστέθηκε στην ακίδα Delta, τα περισσότερα από τα αντισώματα αντι-RBD εξακολουθούσαν να την αναγνωρίζουν.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με τέσσερις μεταλλάξεις, τις οποίες οι ερευνητές ονόμασαν Delta 4+. Όχι μόνο το Delta 4+ δεν αναγνωρίστηκε, αλλά ενισχύθηκε η μολυσματικότητα:

«... αναλύσαμε τον ψευδοϊό Delta 4+ με τέσσερις επιπλέον μεταλλάξεις RBD.
Παραδόξως, οι περισσότεροι ανοσοποιητικοί οροί BNT162b2 αύξησαν τη μολυσματικότητα του ψευδοϊού Delta 4+ με δοσοεξαρτώμενο τρόπο σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ανοσοποιητικών ορών BNT162b2, αλλά έδειξαν ασθενή εξουδετέρωση μόνο στην υψηλότερη συγκέντρωση των ορών.

Ειδικά, το PFZ7 ενίσχυσε σημαντικά τη μολυσματικότητα σε σχετικά χαμηλή συγκέντρωση στον ορό.
Ορισμένοι οροί, όπως οι PFZ13 και PFZ14, δεν εμφάνισαν εξουδετερωτική δραστηριότητα ακόμη και στην υψηλότερη συγκέντρωση των ορών».
Εν ολίγοις, ενώ το εμβόλιο κατά του COVID-19 της Pfizer εξουδετέρωσε την παραλλαγή Delta, όταν εισήχθησαν τέσσερις κοινές μεταλλάξεις στο RBD, το εμβόλιο έχασε την ικανότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής και αντίθετα ενίσχυσε τη μολυσματικότητα της.

Αν και οι ανοσοποιητικοί οροί Pfizer-BioNTech BNT162b2 εξουδετέρωσαν την παραλλαγή Delta, όταν εισήχθησαν τέσσερις κοινές μεταλλάξεις στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της παραλλαγής Delta (Delta 4+), ορισμένοι ανοσοποιητικοί οροί BNT162b2 έχασαν τη δράση εξουδετέρωσης και αύξησαν τη μολυσματικότητα.
Αυτό έχει επιπτώσεις και στις ενισχυτικές δόσεις 3η ή 4η δόση που έρχονται στον ορίζοντα, οι οποίες είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικές.
«Ένας τρίτος κύκλος ενισχυτικής ανοσοποίησης με το εμβόλιο SARS-CoV-2 βρίσκεται υπό εξέταση», εξήγησαν οι ερευνητές.
Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η επανειλημμένη ανοσοποίηση μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των νεοεμφανιζόμενων παραλλαγών Delta.

Ανοσολογική απόδραση: Πώς τα εμβόλια θα μπορούσαν να κάνουν τις παραλλαγές χειρότερες

Ένας αριθμός εμπειρογνωμόνων εξέφρασε ανησυχίες ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πανδημία προκαλώντας την ανάπτυξη νέων παραλλαγών, μέσω μιας έννοιας γνωστής ως αντιγονικής ή ανοσολογικής διαφυγής.
Μια γενική αρχή στη βιολογία, την εμβολιολογία και τη μικροβιολογία είναι ότι εάν πιέσετε ζωντανούς οργανισμούς όπως βακτήρια ή ιούς, για παράδειγμα, μέσω αντιβιοτικών, αντισωμάτων ή χημειοθεραπευτικών, αλλά δεν τους εξοντώσετε εντελώς, μπορείτε να ενθαρρύνετε ακούσια τη μετάλλαξή τους σε περισσότερα μολυσματικά στελέχη.
Όσοι ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταλήγουν να επιβιώνουν και επιλέγουν μεταλλάξεις για να εξασφαλίσουν την περαιτέρω επιβίωσή τους.
Ο Geert Vanden Bossche, Ph.D., ειδικός στην εμβολιολογία και πρώην παγκόσμιος διευθυντής προγραμμάτων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα να διαφύγει ο covid 19 λόγω των πολλών εμβολιασμών.

«Ο Covid 19 θα περάσει πολύ δύσκολα ... και πολλοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς θα πεθάνουν", λέει ο Bossche.
«Αλλά αν δεν μπορείτε πραγματικά να τους σκοτώσετε όλους, αν δεν μπορείτε να αποτρέψετε, εντελώς, τη μόλυνση και αν εξακολουθούν να υπάρχουν μικροοργανισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν παρά αυτή την τεράστια πίεση με τα εμβόλια, θα αρχίσουν να επιλέγουν μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν».

Ο Covid 19 έχει υψηλή ικανότητα μετάλλαξης, αλλά, σύμφωνα με τον Bossche, εάν ο ιός δεν βρίσκεται υπό πίεση, δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να ενεργοποιηθεί η επιλογή μεταλλάξεων, για παράδειγμα, για να γίνει πιο μολυσματικός.
Αλλά αν το πιέσετε, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού - ή όπως ο Bossche το αποκαλεί «ένα μεγάλο πείραμα» - αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο Δρ Peter McCullough - καρδιολόγος, επιδημιολόγος και τακτικός καθηγητής ιατρικής στο Texas A&M College of Medicine στο Ντάλας, ο οποίος είναι επίσης συντάκτης δύο ιατρικών περιοδικών και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες μελέτες στη βιβλιογραφία - ανησυχεί επίσης για την ικανότητα του covid 19… να αποδράσει από τα εμβόλια.

«Αν συνεχίσουμε με τα εμβόλια, θα υπάρχει η μία παραλλαγή μετά την άλλη…
Παίζουμε με τη φωτιά εδώ με αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό…
Η ερμηνεία μου ως παθολόγος και καρδιολόγος - είμαι εκπαιδευμένος επιδημιολόγος, κυριολεκτικά έγινε ένας χρόνος έντονης έρευνας και κατάρτισης για τον COVID - θα σας πω, νομίζω ότι αυτό την μετάλλαξη Delta θα την αντιμετωπίσουν με μαζικό εμβολιασμό.

Ο μαζικός εμβολιασμός οδηγεί σε ανθεκτικές μεταλλάξεις – Το χειρότερο σενάριο

Μια άλλη μελέτη που βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο προσομοιώνει πώς τα ποσοστά εμβολιασμού και το ποσοστό μετάδοσης του ιού επηρεάζουν τις παραλλαγές του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να αναπτυχθεί όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού εμβολιάζεται, αλλά η μετάδοση του ιού παραμένει υψηλή - όσο είναι τώρα.
Αυτό αντιπροσωπεύει το πρωταρχικό σενάριο για την ανάπτυξη ανθεκτικών μεταλλαγμένων στελεχών.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, δημοσιευμένη στο Scientific Reports:

«... ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα της ανάλυσής μας είναι ότι ο υψηλότερος κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικού στελέχους συμβαίνει όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί αλλά η μετάδοση δεν ελέγχεται.

Παρόμοια συμπεράσματα έχουν επιτευχθεί σε ένα μοντέλο SIR της τρέχουσας πανδημίας και ένα μοντέλο διαφυγής παθογόνων από την ανοσία του ξενιστή.
Επιπλέον, έχουν αναφερθεί εμπειρικά δεδομένα σύμφωνα με το αποτέλεσμα για τη γρίπη».

Είναι πολύ παρόμοιο με την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, κατά την οποία τα βακτήρια μεταλλάσσονται και γίνονται ισχυρότερα για να επιβιώσουν από την επίθεση των αντιβακτηριακών παραγόντων.
Τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν εμποδίζουν πλήρως τη μόλυνση, επιτρέπουν την εμφάνιση μόλυνσης και μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, αλλά σε αυτό το διάστημα οι ιοί μπορούν να μεταλλαχθούν για να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ένα μη εμβολιασμένο άτομο, ο ιός δεν αντιμετωπίζει την ίδια εξελικτική πίεση για να μεταλλαχθεί σε κάτι ισχυρότερο, αλλά, σύμφωνα με τον Paul Bieniasz, ερευνητή του Howard Hughes στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, τα μερικώς εμβολιασμένα άτομα «θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως είδος αναπαραγωγής του ιού, να αποκτήσουν νέες μεταλλάξεις ».

Mu, Lambda, παραλλαγές που δείχνουν αντίσταση

Ήδη έχουν εμφανιστεί παραλλαγές που δείχνουν σημάδια αντοχής στα εμβόλια.
Στις 30 Αυγούστου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε την παραλλαγή mu ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI), δηλώνοντας ότι έχει «έναν μηχανισμό μεταλλάξεων που υποδεικνύουν πιθανές ιδιότητες ανοσολογικής διαφυγής».
Στις 31 Αυγούστου 2021, σχεδόν 39 χώρες είχαν αναφέρει νέα κρούσματα.
Η παραλλαγή Lambda, που ο ΠΟΥ όρισε ως VOI στις 14 Ιουνίου 2021, δείχνει επίσης σημάδια αυξημένης μολυσματικότητας και αντοχής στα εμβόλια.
Ερευνητές από την Χιλή είχαν αναφέρει.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν στην πρωτεΐνη αιχμής της παραλλαγής Lambda που παρουσιάζει ενδιαφέρον προσδίδουν αυξημένη μολυσματικότητα και ανοσολογική διαφυγή από εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια κατά του covid 19.

Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την ιδέα ότι οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού σε χώρες με υψηλή κυκλοφορία του SARS-CoV-2 πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρή γονιδιωματική παρακολούθηση που επιτρέπει την ταυτοποίηση νέων απομονωμένων στελεχών με μεταλλάξεις και ανοσολογικές μελέτες που αποσκοπούν στον προσδιορισμό του αντίκτυπου αυτών των μεταλλάξεων στην ανοσολογική διαφυγή απέναντι στα εμβόλια».

Είναι η φυσική ανοσία ανώτερη από τις παραλλαγές;

Ως περαιτέρω απόδειξη της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του COVID και της ανωτερότητας της φυσικής ανοσίας, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ στις 17 Ιουλίου 2021 αποκάλυψαν ότι, από τα περισσότερα από 7.700 κρούσματα COVID-19 που αναφέρθηκαν από τον Μάιο του 2021, μόνο 72 συνέβησαν σε άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19 - ποσοστό μικρότερο από 1%.
Αντίθετα, περισσότερα από 3.000 περιστατικά - ή περίπου το 40% -εμφανίστηκαν σε άτομα που είχαν λάβει εμβόλιο COVID-19.
Με άλλα λόγια, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν 6,72 φορές - σχεδόν 700% - πιο πιθανό να αναπτύξουν COVID-19 από εκείνους που είχαν φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση.
«Μια φυσική μόλυνση προκαλεί εκατοντάδες αντισώματα έναντι όλων των πρωτεϊνών του ιού, συμπεριλαμβανομένου του νουκλεοκαψιδίου και της ακίδας.
Δεκάδες από αυτά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τον ιό όταν ξανασυναντηθούν.
Επιπλέον, λόγω της έκθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτές τις πολυάριθμες πρωτεΐνες (επιτόμια), τα Τ λεμφοκύτταρά μας έχουν επίσης ισχυρή μνήμη.
Τα Τ κύτταρα μας είναι οι «πεζοναύτες» του ανοσοποιητικού συστήματος και η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι παθογόνων.
Η μνήμη των κυττάρων Τ σε όσους έχουν μολυνθεί με SARSCOV1 είναι περίπου 17 χρόνια».

Μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2021, διαπίστωσε επίσης ότι η φυσική ανοσία είναι ανώτερη από την ανοσία από τα εμβόλια κατά του COVID-19, με τους ερευνητές να αναφέρουν:
«Αυτή η μελέτη απέδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερη διάρκεια και ισχυρότερη προστασία έναντι λοίμωξης, συμπτωματικών ασθενειών και νοσηλείας που προκαλείται από την παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο δύο δόσεων BNT162b2 δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer».

Επιπλέον, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εάν είχατε COVID-19-έστω και ένα ήπιο κρούσμα-είναι πιθανό να είστε άνοσοι για μια ζωή, όπως συμβαίνει με την ανάρρωση από πολλούς μολυσματικούς παράγοντες
Δυστυχώς, οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν κάνουν διάκριση για όσους έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 και συνεχίζουν να προτείνουν εμβολιασμό για όλους, τα εμβόλια μπορεί να είναι λάδι στη φωτιά του covid 19.

The Lancet: Οι εμβολιασμένοι θετικοί σε covid έχουν 251 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο έναντι αυτών με φυσική ανοσία

Μετά την μεγάλη έρευνα σοκ που αποκάλυψε ότι η φυσική ανοσία είναι 13 με 27 φορές ισχυρότερη από τα εμβόλια, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Βιετνάμ αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι θετικοί σε covid έχουν 251 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο έναντι αυτών με φυσική ανοσία.

 Οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία είναι ισχυρότερη αυξάνονται, κόντρα στο αφήγημα ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να εμβολιαστούν.

Η μελέτη που εστίασε στην μετάδοση του SARS-CoV-2 Delta μεταξύ των εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, Βιετνάμ, δημοσιεύτηκε στο The Lancet και έλαβε την έγκριση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξε σε εκπληκτικά συμπεράσματα.

Τι αναφέρει η μελέτη

Ιστορικό:
Τα δεδομένα σχετικά με την πρωτοποριακή μόλυνση παραλλαγής SARS-CoV-2 Delta είναι περιορισμένα.

Μέθοδοι:
Μελετήσαμε τις νέες λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης ενός μεγάλου νοσοκομείου μολυσματικών ασθενειών στο Βιετνάμ.
Συλλέξαμε δημογραφικά στοιχεία, ιστορικό εμβολιασμού και αποτελέσματα διάγνωσης PCR μαζί με κλινικά δεδομένα. Μετρήσαμε τα αντισώματα SARS-CoV-2 (εξουδετέρωσης) κατά τη διάγνωση και την εβδομάδα 1, 2 και 3 μετά τη διάγνωση.
Αναλύσαμε τους ιούς χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο ARTIC.

Ευρήματα:
Μεταξύ 11 και 25 Ιουνίου 2021 (εβδομάδα 7-8 μετά τη δόση 2), 69 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.
Από αυτούς 62 συμμετείχαν στην κλινική μελέτη.
Οι 49 ήταν με σχεδόν μηδενικά συμπτώματα ενώ ένας απαιτήθηκε να χορηγηθεί οξυγόνο.
Όλοι ανέκαμψαν χωρίς προβλήματα.
Λήφθηκαν 23 αλληλουχίες πλήρους γονιδιώματος.
Όλοι ανήκαν στην παραλλαγή Delta και ήταν φυλογενετικά διαφορετικές από τις σύγχρονες ακολουθίες παραλλαγών Delta, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη μετάδοση μεταξύ των εμβολιασμένων εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Ιικά φορτία 251 φορές υψηλότερα

Τα ιικά φορτία σημαντικών περιπτώσεων μόλυνσης από την μετάλλαξη Delta ήταν 251 φορές υψηλότερα μεταξύ των εμβολιασμένων από εκείνα των περιπτώσεων που μολύνθηκαν με παλιά στελέχη που εντοπίστηκαν μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2020 και δεν είχαν εμβολιαστεί.
Πρακτικά όσοι απέκτησαν φυσική ανοσία και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 251 φορές μικρότερο ιικό φορτίο έναντι των εμβολιασμένων.

Ο χρόνος από τη διάγνωση έως την αρνητική PCR ήταν 8–33 ημέρες (μέσος όρος: 21 ημέρες).
Τα επίπεδα εξουδετέρωσης των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό και κατά τη διάγνωση των περιπτώσεων ήταν χαμηλότερα από αυτά των αντίστοιχων μη μολυσμένων.
Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων εξουδετέρωσης των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο και των ιικών φορτίων ή της ανάπτυξης συμπτωμάτων.

Ερμηνεία:
Οι πρωτοποριακές ή νέες λοιμώξεις της παραλλαγής Delta σχετίζονται με υψηλά ιικά φορτία, παρατεταμένη θετικότητα PCR και χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβόλια, εξηγώντας τη μετάδοση μεταξύ των εμβολιασμένων.
Τα μέτρα φυσικής απόστασης παραμένουν κρίσιμα για τη μείωση της μετάδοσης παραλλαγής SARS-CoV-2 Delta.

Χρηματοδότηση: Wellcome (106680/B/14/Z και 204904/Z/16/Z).

Ηθική Έγκριση: Η μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Θεσμικής Επισκόπησης της HTD και την Επιτροπή Δεοντολογίας της Τροπικής Έρευνας της Οξφόρδης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης