Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεκόπη για 30/9 η δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Προσπάθησε να με σκοτώσει - Απούσα η κατηγορούμενη

Διεκόπη για 30/9 η δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Προσπάθησε να με σκοτώσει - Απούσα η κατηγορούμενη

Η κατηγοηρούμενη ζητά μετατροπή της κατηγορίας της

Σχετικά Άρθρα

(upd4) Για τις 30 Σεπτεμβρίου διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας την εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση με βιτριόλι τον Μάιο του 2020 κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου.
Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή προκειμένου να αρχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία καθώς ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, δεδομένου ότι πριν απ’ όλους θα πρέπει να εξεταστεί το θύμα που στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.
«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει.
Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε ο εισαγγελέας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, γεγονός που σημαίνει πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης με την κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου.
Κατά τη διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες.
Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

Απούσα η κατηγορούμενη

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο» δήλωσε ο δικηγόρος της 37χρονης Έφης, Σάκης Κεχαγιόγλου, τονίζοντας ότι εκείνη εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους της.
«Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει.
Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία.
Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.
Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση.
Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων.
Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη.
Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό.
Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης» είπε ο κ.Κεχαγιόγλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι η Ιωάννα τού είπε ότι δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο.
«Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπεράσπιση.
Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα» ανέφερε ο κ.Κεχαγιόγλου, ο οποίος ερωτηθείς για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγνώμη από την Ιωάννα, είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.
Σημειώνεται πως η 36χρονη κατηγορούμενη, η οποία εδώ και 15 μήνες είναι προσωρινά κρατούμενη, δεν παρέστη στη σημερινή διαδικασία ενώ με γραπτή ανακοίνωση της έκανε γνωστό πως θα δώσει το παρών στη συνέχεια της δίκης.

Προσπάθησε να με σκοτώσει - Είναι ψυχρή και δειλή

Αντιθέτως παρούσα ήταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης.
Μάλιστα με το τέλος της διαδικασίας και βγαίνοντας από το δικαστήριο η Ιωάννα και ερωτηθείσα για την απουσία της κατηγορούμενης, είπε:
«Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει.
Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι» τόνισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία έφτασε νωρίτερα στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους δικηγόρους τους και φορώντας την ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο που την προστατεύει από τον ήλιο.
Κατά την είσοδο της στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν έκανε κάποια δήλωση.
«Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα» ανέφερε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία το Μάιο του 2020 δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό από την 36χρονη συντοπίτισσα της.
9_7.jpg
11_4.JPG
Η εκδίκαση

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση της ανακρίτριας, του εισαγγελέα και των μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 36χρονη κατηγορούμενη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος, η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.
Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020.
Κατά την απολογία της αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται.
Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Εξηγήσεις

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει.
Ζητώντας συγγνώμη η 36χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην ανακρίτρια.
Η ομολογία της 36χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη.
«Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα .
Στο δικαστήριο αναμένεται να εξεταστούν μετά την ίδια την παθούσα, 30 με 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οι γιατροί που επί σειρά μηνών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιωάννα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης