Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για Delta, δύο μήνες δοκιμασίας - 722 θάνατοι σε 19 ημέρες - Ανακοινώσεις για γ’ δόση

Αγωνία για Delta, δύο μήνες δοκιμασίας - 722 θάνατοι σε 19 ημέρες - Ανακοινώσεις για γ’ δόση
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο - Δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει σύσταση για την χορήγησή της
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Ιδιαίτερη αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Αν και αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια σταθεροποίηση της επιδημίας και το ΕΣΥ παραμένει σε σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.
Αφενός μέσα στις πρώτες 19 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 722 θάνατοι, αριθμός εξαιρετικά υψηλός αφετέρου όλοι προειδοποιούν πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και θα φτάσουμε στα τέλη του μήνα να μετράμε πάνω από 4.000 κρούσματα την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές - κυρίως στη βόρεια Ελλάδα – τελούν ήδη υπό περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένων κρουσμάτων ενώ προβληματισμός επικρατεί για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών.
Ο στόχος για τείχος ανοσίας στο 65% με 70% των ενήλικων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί, και πλέον μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής, οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν τα 5,9 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρεται, χρειάζεται να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί στους πολίτες κυρίως άνω των 50 ετών για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι του ιού πριν την έλευση του χειμώνα, κάτι πάντως που φαίνεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Με την πανδημία από τη μια να «τρέχει» και με τους εμβολιασμούς, από την άλλη, να χωλαίνουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για δύο πολύ δύσκολους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Δευτέρα 20/9 αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την γ’ δόση του εμβολίου και σε ποιους αυτή θα χορηγηθεί.
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 ανοσοκατασταλμένοι έχουν κάνει την τρίτη δόση ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους υγειονομικούς και τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ανακοινώσεις για γ’ δόση

Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σταάτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση.

Καπραβέλος: Τα δύσκολα μπροστά μας – Ντόμινο οι εξελίξεις, θα πάρουμε οριζόντια μέτρα

Την εκτίμηση πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι θα χρειαστεί να λάβουμε οριζόντια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του ιού.
Σε δηλώσεις του ο κ.Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι φόβος των ειδικών είναι να μην ζήσουμε πάλι τις εφιαλτικές στιγμές του περσινού Νοεμβρίου.
«Ήταν πρωτοφανές για εμάς σε σχέση με την περσινή περίοδο ότι οι μονάδες μας καλύφθηκαν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας πως η δική του μονάδα είναι σε πληρότητα 100%.
«Ο ένας μπαίνει, ο άλλος βγαίνει, είτε επιβιώνει είτε χάνει τη ζωή του.
Την επόμενη στιγμή αμέσως καλύπτεται η κλίνη.
Αυτό γίνεται από τον Αύγουστο.
Ισορροπήσαμε αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η ανησυχία είναι μην ζήσουμε πάλι τις εφιαλτικές στιγμές του περσινού Νοεμβρίου» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Ισχυρή αντίσταση να εμβολιαστούν

Όπως είπε, αυτό που προκαλεί ανησυχία δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά «η μεγάλη αντίσταση από τους συνανθρώπους μας που αρνούνται να εμβολιαστούν».
«Έχουμε δει πρωτόγνωρες καταστάσεις στο νοσοκομείο, μέχρι και επιστολές απειλητικές.
Η απειλή είναι ότι εμείς οι γιατροί της πρώτης γραμμής πάμε να καταστρέψουμε τους Έλληνες και να επιφέρουμε θάνατο με τον εμβολιασμό που μολύνει και αλλάζει το DNA, αυτές οι ανοησίες, αυτά τα αντιεπιστημονικά» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.

Τείχος ανοσίας

«Αν δεν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, θα αναγκαστούμε να μην καλύψουμε τις υγειονομικές ανάγκες.
Στη Βρετανία, με 30.000 κρούσματα είχαν 50 θανάτους και η πατρίδα μου με 1.200 κρούσματα έχει 37-40 θανάτους.
Δεν έχουμε φτιάξει το τείχος ανοσίας.
Και ίσα-ίσα βρίσκουμε τείχος μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι τεράστιες οι υγειονομικές ανάγκες και ότι «κανένα Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί».
«Αν αυτή η φοβερή μετάλλαξη επεκταθεί σε ανθρώπους χωρίς τείχος προστασίας, θα τους καταστρέψει.
Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε, θα είναι ντόμινο οι εξελίξεις, θα χρειαστεί να πάρουμε και οριζόντια μέτρα» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Παγώνη: Ένα στα τρία παιδιά νοσούν με covid – Να εμβολιαστούν

Τη θέση πως ένα στα τρία παιδιά (έναντι ένα στα πέντε παιδιά την περασμένη εβδομάδα) νοσούν με covid διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία απηύθυνε έκκληση στους γονείς να τα εμβολιάσουν.
«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά.
Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ.
Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.

Τι θα γίνει με την γ’ δόση

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών».
«Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως η Βρετανία πριν λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.
Η κα.Παγώνη, επικαλούμενη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «New England», ανέφερε ότι η τρίτη δόση εξασφαλίζει την ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα.
«Μετά τους 7-8 μήνες τα αντισώματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μειώνονται.
Ξεκινάμε με τις ομάδες και πιστεύω σιγά σιγά ότι οι περισσότερες ομάδες, αν όχι, θα κάνουν όλοι» είπε η κα.Παγώνη.

Στους 14.466 οι θάνατοι

Στους 14.466 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
τώση στον αριθμό των κρουσμάτων σημειώθηκε σήμερα Κυριακή 19/9, με 1.305 νέα να έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, ενώ έχασαν τη ζωή τους 33 συμπολίτες μας.
Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 348, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές ήταν 192.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 318 (91.38%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.62%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.305 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 630.784 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.111 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.466 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_116.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (63.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 318 (91.38%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.62%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
2_106.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.087 ασθενείς.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 198 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_75.JPG
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 29 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 36 κρούσματα
Δυτική Αττική: 9 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 35 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 60 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 24 κρούσματα
Πειραιάς: 33 κρούσματα
Νήσοι: 4 κρούσματα

Αναλυτικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα:

4_63.JPG
6_31.JPG


1_60.jpg

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης