Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ακόμη και το Ισραήλ το αναγνωρίζει – Παγκόσμιο πείραμα ο εμβολιασμός, να μην δοθεί η 3η δόση σε όλους λόγω παρενεργειών

Ακόμη και το Ισραήλ το αναγνωρίζει – Παγκόσμιο πείραμα ο εμβολιασμός, να μην δοθεί η 3η δόση σε όλους λόγω παρενεργειών
Οι πολιτικοί στο Ισραήλ προτρέχουν… οι επιστήμονες προειδοποιούν... στην Ελλάδα οι πολιτικοί προτρέχουν και οι επιστήμονες προτρέχουν περισσότερο
Σχετικά Άρθρα

Τελικά δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι… που διατυπώνουν αυτές τις απόψεις… περί ενός παγκόσμιου πειράματος.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι και επιστήμονες στο Ισραήλ μια χώρα που πρωτοστατεί στον εμβολιασμό με ποσοστά σχεδόν 90% σε ηλικίες άνω των 90 ετών και έχοντας χορηγήσει και 3η δόση εμβολίων σε 2,8 εκατ πολίτες… αναγνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένα παγκόσμιο πείραμα, όπου τώρα μαθαίνουμε τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται.
Όσοι ανέφεραν ότι ο εμβολιασμός είναι ένα πείραμα, θεωρούνταν αιρετικοί κατηγορούνταν ως συνωμοσιολόγοι και επικρίνονταν ως ανεμβολίαστοι.
Όμως όταν μια χώρα όπως το Ισραήλ που πρωτοστατεί στον εμβολιασμό, αναγνωρίζει ότι όλο αυτό είναι ένα παγκόσμιο πείραμα και ότι είναι λάθος να δοθεί 3η δόση εμβολίων σε όλους καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παρενεργειών ειδικά στους νέους, όπως αποκάλυψε το FDA η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που απέρριψε τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Οι πολιτικοί στο Ισραήλ προτρέχουν… οι επιστήμονες προειδοποιούν

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett έγινε εκατομμυριούχος μέσω των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας του, αλλά ίσως χρειαστεί να είναι πιο ταπεινός όταν πρόκειται για τη διαχείριση της υγείας της του Ισραήλ.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός έγραψε γιατί το Ισραήλ αποφάσισε να χορηγήσει μια τρίτη αναμνηστική βολή σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, κατηγορώντας τους ειδικούς της δημόσιας υγείας ότι είναι «συντηρητικοί» και «παίρνουν μέτρα προφύλαξης»
Ωστόσο οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι δεν είναι «φοβικοί» αλλά «επιφυλακτικοί» και αυτό ακριβώς αξίζουν οι πολίτες.
«Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας υπερηφανεύεται ότι αναλαμβάνει ρίσκα, δεν υποχωρεί ακόμη και εάν υπάρχουν αστοχίες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην υγεία", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev, καθηγητής Rivka Carmi.
«Όταν ξεκινάμε μια εκστρατεία για την εισαγωγή ενός νέου φαρμάκου, ή στην περίπτωση αυτή ενός εμβολιασμού, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
Στη δημόσια υγεία υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται αρχή της προφύλαξης, η οποία σημαίνει ότι «όταν υπάρχουν απειλές από παρενέργειες, πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί», σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health.
Μια άλλη έννοια στην ιατρική επιστήμη είναι να «μην κάνεις κακό».
«Ακόμη και εάν ο ιατρός έδει καλές προθέσεις, πρέπει να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα βλάψομε τον ασθενή».
Αυτές οι αρχές υπάρχουν επειδή μερικές φορές η λήψη μέτρων χωρίς αρκετά στοιχεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Στην κλινική ιατρική, για παράδειγμα, εάν δοθεί ένα φάρμακο ή ένας εμβολιασμός χωρίς να περιμένουμε να αξιολογήσουμε όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αποδειχθεί ότι ο γιατρός έδωσε λάθος θεραπεία, πρέπει αυτό να σταθμιστεί, δήλωσε ο καθηγητής Yehuda Neumark, διευθυντής του Hebrew University της Ιερουσαλήμ - Σχολή Δημόσιας Υγείας της Hadassah Braun.
Εάν αποδειχθεί ότι είναι λάθος η 3η δόση εμβολίων για όλους, τι μπορούμε να κάνουμε;
Όταν μάλιστα ο αμερικανικός FDA προειδοποιεί για σοβαρές παρενέργειες ειδικά φλεγμονές της καρδιάς σε νέους τι θα κάνουμε τότε;

Πολλά τα λάθη

O καθηγητής του Hebrew University επισήμανε μια σειρά αποφάσεων για τη δημόσια υγεία που ελήφθησαν γρήγορα και μερικές φορές χωρίς πλήρη συναίνεση των επιστημόνων που ασχολούνται με την δημόσια υγεία κατά τους τελευταίους 18 μήνες της κρίσης του Covid 19 όπως τα 3 lockdowns και τα κλειστά σχολεία για περίπου 200 ημέρες.
«Τα παιδιά μας υπέφεραν για πολύ καιρό εξαιτίας αυτού.
Νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για αυτά τα παιδιά να αναπληρώσουν αυτό που χάθηκε».
«Όταν μιλάμε για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, πρέπει να προχωράμε προσεκτικά».

Για την 3η δόση εμβολίων

Στην περίπτωση του COVID-19, «η μη λήψη επικίνδυνων αποφάσεων μπορεί να είναι πιο επιζήμια από την ανάληψη ενός υπολογισμένου κινδύνου".

Εθνικό και παγκόσμιο πείραμα

Στο Ισραήλ ο εμβολισμός αποτελεί ένα εθνικό πείραμα - ένα ιατρικό, κλινικό πείραμα - και η μόνη πραγματικότητα είναι ότι δεν ακολουθούμε τους κανόνες μιας κλινικής δοκιμής»
Οι σύμβουλοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων είπαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δοθούν ενισχυτικά εμβόλια ή 3η δόση σε νεότερους.
Στη συνάντηση του FDA, «υποστηρίχθηκε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για αυτό το θέμα - ούτε από την κλινική μελέτη ούτε από τα δεδομένα από το Ισραήλ».
Είναι αληθές ότι το αμερικανικό FDA επικαλέστηκε το Ισραήλ στις αναφορές του.
Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ πήρε τη σωστή απόφαση, να χορηγήσει 3η δόση εμβολίων χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στο Ισραήλ, για περισσότερο από ενάμιση μήνα, έχει δοθεί μια θεραπεία που δεν είναι εγκεκριμένη από τις μεγαλύτερες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου, ακόμη και για επείγουσα χρήση, και δεν βασίζεται σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας».

Προσοχή στην 3η δόση κάτω των 65 ετών

Είπε ότι τα άτομα κάτω των 65 ετών που καλούνται να κάνουν 3η δόση εμβολιασμού θα πρέπει να έχουν πλήρεις πληροφορίες για να μπορούν να πάρουν την απόφασή τους θα πρέπει να υπογράψουν τη συγκατάθεσή τους για να συμμετάσχουν σε αυτό το εθνικό πείραμα.
«Η εκστρατεία της 3η δόσης είναι στην πραγματικότητα μια εκστρατεία επιβολής»
«Πρόκειται για το Green Pass, το οποίο την 1η Οκτωβρίου θα απαιτήσει τρία εμβόλια για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες.
Εάν δεν εμβολιαστεί για 3η φόρα ένας άνθρωπος, θα χάσει το Green Pass. Αυτό είναι ένα είδος εξαναγκασμού».
Η 3η δόση των εμβολίων δεν θα πρέπει να δοθεί στους νέους μέχρι να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, δεδομένα και τεκμηριωμένες μελέτες.
«Δεν πρόκειται για κάποια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας όπου όσο περισσότερο ρίσκο μπορείς να αναλάβεις, τόσο περισσότερο μπορείς πραγματικά να προχωρήσεις»
«Αυτό είναι θέμα δημόσιας υγείας και μερικές φορές ζωής και θανάτου. Επομένως, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Απαιτείται προσοχή

«Η γενική προσέγγιση των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας είναι να συλλέγουν δεδομένα, να χρησιμοποιούν εργαλεία για να αναλύουν και να ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα και στη συνέχεια να έρχονται με συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία», εξήγησε ο καθηγητής Daniel Cohen, πρώην επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Tel Aviv University.
Όταν δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να κάθονται και να περιμένουν.
Μερικές φορές, πρέπει να ενεργούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας και το κάνουμε αυτό συνεχώς.
Αλλά αυτό είναι ένα είδος εξισορρόπησης μεταξύ του χρόνου που θα χρειαστεί για να συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία σε σχέση με το πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουμε για την προστασία των ανθρώπων».

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από covid 19

Η πιθανότητα ενός παιδιού ή νέου, ειδικά εκείνου που έχει ήδη εμβολιαστεί με δύο εμβόλια, να πεθάνει από τον COVID-19 είναι εξαιρετικά μικρή, αλλά ακόμη και εάν δεν έχει εμβολιαστεί πάλι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.
Περίπου το 80% όσων έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση τον τελευταίο μήνα ήταν άνω των 50 ετών.
Ωστόσο, περίπου το 40% των νέων καθημερινών κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 11 ετών αλλά τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας είναι μηδενικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης