Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την γ' δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το J&J - Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του πληθυσμού

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την γ' δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το J&J - Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του πληθυσμού

Καλή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα - Σταθεροποίηση κρουσμάτων για 2 με 3 εβδομάδες

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στην εξέλιξη της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και στο πώς τα σχολεία θα επηρεάσουν τα επόμενα κύματα της covid έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πολύ καλή και πως το ΕΣΥ – με εξαίρεση περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – εξακολουθεί να αντέχει και να διαχειρίζεται την κατάσταση.
Ωστόσο, ο συναγερμός παραμένει για τη βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιφέρειες παραμένουν σε μίνι lockdown και περιοριστικά μέτρα, ενώ γίνεται λόγος και για 100% κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στις κλιματολογικές συνθήκες αφετέρου στον χαμηλό εμβολιασμό των παιδιών.
Δεύτερη μεγάλη ανησυχία αποτελούν τα σχολεία και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Προς το παρόν η κατάσταση φαντάζει διαχειρίσιμη αν και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση η βασική εκτίμηση θέλει το τέταρτο κύμα της επιδημίας να κορυφώνεται με περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως εντός του Οκτωβρίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το 5ο κύμα, το οποίο θα αφορά κυρίως όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ενώ τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 27/9 καθορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Θεοδωρίδου: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson

Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.
Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.
Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του γενικού πληθυσμού

Περισσότεροι από 12.080.000 έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα σύμφωνα με τον Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ περισσότεροι από 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την μια δόση δόση, που αντιστοιχεί στο 61,1% του γενικού πληθυσμού, ενώ 6,6 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 57,7% του γενικού πληθυσμού.
Η χώρα μας αναμένεται να λάβει από τη συμφωνία με την ΕΕ για το 2021 πάνω από 27 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16 εκατ. περίπου πολιτών.
Άρα αναμένεται να λάβουμε 13 εκατ. δόσεις Pfizer 1,8 εκατ. δόσεις Moderna, 7,8 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 4,7 δόσεις Johnson&Johnson.
Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 12 εκατ. δόσεις Pfizer, 1 εκατ. δόσεις Moderna, 3 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 765 χιλ. δόσεις Johnson&Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί έχουν γίνει ως εξής:

  • 8,9 εκατ. Δόσεις (74,6%) με Pfizer
  • 1,5 εκατ δόσεις με AstraZeneca
  • 1,9 εκατ με Moderna
  • 431 χιλ (3,6%) με Johnson&Johnson

Η χώρα εχει προχωρήσει σε παραχώρηση 1,5 εκατ. δωρεάν δόσεων της AstraZeneca σε 10 χώρες.
Συγκεκριμένα έχει παραχωρήσει εμβόλια σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κένυα, Ουκρανία, Λιβύη, Ιορδανία, Ουάντα και Αίγυπτο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δώσει δόσεις σε Ιράκ και Ιράν.

Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

  • Αρκαδία
  • Ξάνθη
  • Πέλλα
  • Σέρρες
  • Φωκίδα
  • Ηλεία
  • Δράμα
  • Δυτ. Αττική
  • Πιερία
  • Κιλκίς
  • Ευρυτανία


Στους 14.727 οι νεκροί

Τα νέα 27/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.130, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι.
eod-1_0.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (χθες 337).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eod-1_0_1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.134 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis27_9.webp



Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία

Την θέση πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία διατύπωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε πως παρακολουθείται πολύ στενά η επιδημιολογική κατάσταση.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Κεραμέως είπε πως μετά από δύο πλήρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ότι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά.
Συγκεκριμένα, η κα.Κεραμέως ανέφερε ως παράδειγμα πως τον Δεκαπενταύγουστο, σε παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών καταγράφονταν 5.371 κρούσματα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είχαμε 3.727 κρούσματα εβδομαδιαίως.
Όπως εξήγησε αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως τον Αύγουστο δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.

Εμβολιασμένοι οι εκπαιδευτικοί

Παράλληλα επεσήμανε την σημασία του γεγονότος πως πλέον έχουν γίνει και εμβολιασμοί αναφέροντας πως ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και μεταδίδουν πρωτίστως, πέρσι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι ενώ φέτος έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 82% κι αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι κάποιοι από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει, αντιλαμβανόμαστε πως το τείχος ανοσίας είναι ακόμη ισχυρότερο.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον εμβολιασμό σε παιδιά, ειδικά για το Λύκειο, οι μαθητές που έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 35%.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Τέλη Οκτωβρίου το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Την εκτίμηση πως το τέταρτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού θα κορυφωθεί εντός του Οκτωβρίου με περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε πως το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.
Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5οκύμα της πανδημίας.
«Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.
Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα.
Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε.
Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες.
Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ.
Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» υποστήριξε ο κ Θωμαΐδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.
Ωστόσο, όπως είπε, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250 την ημέρα.

Βατόπουλος: Υπάρχει θέμα με covid στη βόρεια Ελλάδα – Χαμηλοί οι εμβολιασμοί

Καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα «έκρουσε» καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως υπάρχει θέμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.
«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» είπε ο κ.Βατόπουλος εξηγώντας πως άλλοτε παρατηρούμε τα κρούσματα να αυξάνονται και άλλοτε να μειώνονται.
«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» τόνισε προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις.

Παρακολουθούμε τα σχολεία

Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην σχολική κοινότητα».
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει. «Δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» είπε.

Πείθονται οι πολίτες για τα εμβόλια

Όσον αφορά την διενέργεια εμβολιασμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.
«Η αίσθηση μου είναι ότι σιγά-σιγά πείθεται.
Κάτι η ταλαιπωρία με τα rapid test και τις απαγορεύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες δεν παθαίνουν τίποτα, κάτι ότι πλέον έχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί ανά τον πλανήτη χωρίς πρόβλημα, νομίζω ότι ο κόσμος σιγά- σιγά ξεθαρεύει» είπε ο κ.Βατόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης