Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διασπορά και χαμηλοί εμβολιασμοί απειλούν 11 περιοχές - Ανησυχία για ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού

Διασπορά και χαμηλοί εμβολιασμοί απειλούν 11 περιοχές - Ανησυχία για ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την γ' δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το J&J - Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του πληθυσμού

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και οι ειδικοί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις που θα απειλήσουν την υγεία μας τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την κυκλοφορία του κορωνοϊού.
Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, «εχθρός» ξεχασμένος την περασμένη χρονιά, φέτος είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Η ίδια, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης.

«Καμπανάκι» για του δύο ιούς

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Ανακοινώνοντας πως η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 (για όσους θα κάνουν την τρίτη δόση), του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου.
«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για τις ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που αναρτήθηκε, εξηγώντας ότι η περιορισμένη κυκλοφορία του ιού την προηγούμενη χρονιά δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και το 2021.
Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης, λέγοντας πως:

  • Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.
  • Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19
  • Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει και για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Διασπορά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απειλούν 11 περιοχές

Αδιαπραγμάτευτη είναι η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα.
Οι περισσότεροι από 12.080.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να υψωθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 57,5% (67,2% στον ενήλικο πληθυσμό).
Την ίδια στιγμή, η σταθεροποίηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα απειλείται με σταδιακή έξαρση.
Ήδη στη βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται τα πρώτα σημεία σημαντικής επιβάρυνσης τόσο σε νέα κρούσματα όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εικόνα που, αν δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson

Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.
Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.
Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του γενικού πληθυσμού

Περισσότεροι από 12.080.000 έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα σύμφωνα με τον Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ περισσότεροι από 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την μια δόση δόση, που αντιστοιχεί στο 61,1% του γενικού πληθυσμού, ενώ 6,6 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 57,7% του γενικού πληθυσμού.
Η χώρα μας αναμένεται να λάβει από τη συμφωνία με την ΕΕ για το 2021 πάνω από 27 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16 εκατ. περίπου πολιτών.
Άρα αναμένεται να λάβουμε 13 εκατ. δόσεις Pfizer 1,8 εκατ. δόσεις Moderna, 7,8 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 4,7 δόσεις Johnson&Johnson.
Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 12 εκατ. δόσεις Pfizer, 1 εκατ. δόσεις Moderna, 3 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 765 χιλ. δόσεις Johnson&Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί έχουν γίνει ως εξής:

  • 8,9 εκατ. Δόσεις (74,6%) με Pfizer
  • 1,5 εκατ δόσεις με AstraZeneca
  • 1,9 εκατ με Moderna
  • 431 χιλ (3,6%) με Johnson&Johnson

Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

  • Αρκαδία
  • Ξάνθη
  • Πέλλα
  • Σέρρες
  • Φωκίδα
  • Ηλεία
  • Δράμα
  • Δυτ. Αττική
  • Πιερία
  • Κιλκίς
  • Ευρυτανία


Στους 14.727 οι νεκροί

Τα νέα 27/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.130, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι.
eod-1_0.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (χθες 337).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eod-1_0_1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.134 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis27_9.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης