Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα – Έντονη ανησυχία των ειδικών για τον χειμώνα – Στους 14.889 οι νεκροί

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα – Έντονη ανησυχία των ειδικών για τον χειμώνα – Στους 14.889 οι νεκροί
Το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα, αυξάνοντας την ανησυχία επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τον χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Υψηλή παραμένει η ένταση της διασποράς του κορωνοϊού στη Bόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ ασφυκτικά γεμάτες είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη.
Την ίδια στιγμή, όμως, η υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη, καθώς το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα, αυξάνοντας την ανησυχία επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τον χειμώνα.
Στις επτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν μπει στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα) προστέθηκαν άλλες τρεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς), αλλά και η Λάρισα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εξάπλωση ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα να έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.
Στόχος παραμένει το να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ήδη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, «περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
Επιπλέον, 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις, αλλά και για τις αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ δεκτή από τον υπουργό Υγείας , Θ. Πλεύρη, έγινε η παραίτηση το Σάββατο 2/10 του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα.

Γέμισαν οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Μόλις 4 κλίνες άδειες σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).
Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου.
Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.
Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Έδεσσα μία (από τις τρεις).
Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από ορατός, αφού κενές είναι μόνο τέσσερις ΜΕΘ-COVID σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τη στιγμή που τα περιστατικά κορωνοϊού αυξάνουν.

Γεραπετρίτης για παρελάσεις και Θεσσαλονίκη

Θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα των παρελάσεων την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», αν και σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».
«Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», ξεκαθάρισε.
Ακόμη, για τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής».
Κατά τον ίδιο, «έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».
Αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Κληθείς να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, υπογράμμισε ότι για τις όποιες αλλαγές στο υπουργείο Υγείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.
«Για τις όποιες αλλαγές θα υπάρξουν στο υπουργείο Υγείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αντιλαμβάνομαι δε θα είναι ριζικές αλλαγές. Θα υπάρχει συμβουλευτική ομάδα που αποτελείται από υγειονομικούς, τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η πολιτεία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Απώτερος στόχος να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ

«Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή», τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
«Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lockdown και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο οποίος και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.
«Στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό», σημειώνει και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί».

Για τρίτη δόση

Ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζει ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τα άτομα που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.
Εμβολιασμός παιδιών - Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία
Προχωράει κανονικά ο εμβολιασμός των παιδιών στα εμβολιαστικά κέντρα και ήδη έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

ΕΟΔΥ: 1.837 κρούσματα και 29 νέοι θάνατοι το Σάββατο 2/10/2021

Κάμψη όπως κάθε Σαββατοκύριακο παρουσιάζει ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τους θανάτους και τον αριθμό των διασωληνωμένων.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.837 νέες περιπτώσεις, με 29 νέους θανάτους και 332 διασωληνωμένους.
Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 1.837 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 493 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 262.
Στη Λάρισα καταγράφονται 125 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.837 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 660.166 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.889 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (63.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
1_66.jpg

To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 296 (89.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (10.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.167 ασθενείς.
2_80.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -8.93%).
Σήμερα έγιναν, 180.977 τεστ και η θετικότητα υπολογίζεται στο 1,02%.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 170 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_61.jpg
4_61.jpg
5_41.jpg
6_19.jpg
7_14.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης