Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για την πανδημία, εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Ανήσυχοι οι ειδικοί – Στους 14.920 οι νεκροί

Συναγερμός για την πανδημία, εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Ανήσυχοι οι ειδικοί – Στους 14.920 οι νεκροί
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +6.54%)
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία προκαλούν τα νεότερα στοιχεία τόσο για τη διασπορά της πανδημίας, όσο και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάζονται ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, λόγω των αναστολών εργασίας.
Με βάσει τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +6.54%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς ενώ οι θάνατοι στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χώρες, με εξαπλάσιο πληθυσμό όπως η Ιταλία.
Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη περίοδος, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και να προειδοποιούν τόσο για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των θανάτων λόγω Covid-19.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις, αλλά και για τις αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βάζει μπροστά το σχέδιο «εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους».
Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, είναι η δημιουργία μίνι εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους μαζικής προσέλευσης.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει να στηθούν το επόμενο διάστημα εμβολιαστικά κέντρα σε στάσεις μετρό και άλλων μέσων μεταφοράς με έντονη κινητικότητα, έξω από ιερούς ναούς τις Κυριακές (ήδη γίνεται σε μεγάλες πόλεις) και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η Εκκλησία, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιαστικά κέντρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να διευρυνθούν οι χώροι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών.

Ανησυχία για τον χειμώνα- Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος

Για έναν δύσκολο Οκτώβριο και έναν ακόμη εξίσου δύσκολο χειμώνα κάνουν λόγο οι ειδικοί, οι οποίοι προβλέπουν μέσω της εφημερίδας Realnews ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων της πανδημίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι.
Δεν αναμένεται μια νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο, που όμως θα συνεχίσουν να κινούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες ακόμα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ν. Τζανάκης, μέσω του προγνωστικού μοντέλου που «τρέχει» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτη.
Όπως αναφέρει, «αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα και το αποτύπωμα της εκπαίδευσης ανάμεσα στο 30%-40% των ημερήσιων κρουσμάτων, εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια εικόνα, δηλαδή θα έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων γύρω στα 2.000 με 2.100 κατά μέσο όρο μέχρι τουλάχιστον τις 15-20 Οκτωβρίου».
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, με τάση να πέσουν κάτω από τους 300 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.
Αντιθέτως, σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μοντέλο πρόγνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται οι θάνατοι, με τουλάχιστον πάνω από 600 απώλειες ζωών σε μηνιαία βάση.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε εδώ και καιρό 2.000-2.500 κρούσματα, τα οποία σε ένα ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς, μεγάλης ηλικίας. Από αυτή την κατηγορία προκύπτουν οι υψηλές καταγραφές θανάτων. Στη θνησιμότητα συμβάλλουν σε μικρό ποσοστό και θάνατοι ανθρώπων από 50-65 ετών, ενώ η πλειονότητα είναι άνω από 65 ετών και άνω».
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης προβλέπει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών για τη βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας, πρωτίστως για τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας και Ξάνθης.

Προβλέψεις Ατσαλάκη

Αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα προβλέπει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Στη χώρα μας, το φθινόπωρο ξεκίνησε έχοντας εμβολιαστεί μόνο το 56% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν στο 64%, η Ιταλία με 66%, η Ισπανία με 77%, η Πορτογαλία με 83%.κ.ο.κ.
Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως το άνοιγμα των σχολείων, οι χαμηλές θερμοκρασίες, κ.α., να διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για υπερμετάδοση του ιού του επόμενο διάστημα» δηλώνει ο ίδιος στην Realnews.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγνωστικού μοντέλου του κ. Ατσαλάκη, είναι θέμα χρόνου σταδιακά να έρθουν όλοι σε επαφή με τον ιό, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά μεταξύ εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα και είναι ανεμβολίαστοι, που σημαίνει ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, όπως η Αττική, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Πελοπόννησος.

Κεραμέως για κρούσματα σε παιδιά

Για τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών, πάνω από το 90% των οποίων στα σχολεία εντοπίστηκαν από τα self test, αλλά στα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 4/10 στα Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως.
Τον Αύγουστο είχαμε 3.000 περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οπότε άνοιξαν και τα σχολεία, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα Κεραμέως.
Όπως είπε, καταγράφηκαν 17.000 κρούσματα σε παιδιά τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο 14.000 κρούσματα και σημείωσε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα self test, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο εντοπισμού των ασυμπτωματικών για να περιορίσουμε τη διαφθορά.
«Λειτούργησαν τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Για παρελάσεις


Για το θέμα των παρελάσεων, η κα Κεραμέως αφού είπε ότι η όποια λύση πιθανότατα θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές, τόνισε πως «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εν συνεχεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ναι στις παρελάσεις με προστασία της δημόσιας υγείας».

Για τα Πανεπιστήμια

Αντίστροφη μέτρηση για το σταδιακό άνοιγμα των Πανεπιστημίων από τη Δευτέρα 4/10 και η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι για να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δια ζώσης τα μαθήματα, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να έχει πιστοποιητικό νόσησης, είτε να κάνει δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, αλλά και πως έχουν δοθεί κονδύλια για ενίσχυση του προσωπικού για εκτενέστερη τήρηση των μέτρων.
Σύμφωνα με την υπουργό, «πάνω από το 91% των καθηγητών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Πάνω από 87% του προσωπικού επίσης με δύο δόσεις.
Οι φοιτητές έχουν ανοδική πορεία, έχουμε ξεπεράσει το 77% που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση ή έχουν νοσήσει».

Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση - Πιθανώς όχι όσοι νόσησαν ενώ είχαν εμβολιαστεί

Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση, καθώς σώζει ζωές, αφού τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι είναι ανεμβολίαστοι το 95% των ανθρώπων που καταλήγουν καθημερινά, ενώ εξήγησε ότι μπορεί να γίνει τρίτη δόση εμβολίου και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως βέβαια με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του.
Πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και πως συνίσταται ακόμα και πριν την εγχείρηση, κυρίως αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό.
Κατά την ίδια, η τρίτη δόση αναλόγως της ηλικίας είναι σωτήρια για όλο τον κόσμο και διευκρίνισε ότι κάνουν ενισχυτική δόση και όσοι είναι σε αιμοκάθαρση, αλλά και σε κλιμακτήριο.

ΕΟΔΥ: 1.165 κρούσματα και 31 θάνατοι στις 3/10

Σταθερά υψηλά παραμένουν οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα, ενώ 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 332 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
1_67.jpg
2_81.jpg

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 661.308 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 85 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.920 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (62.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.170 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +6.54%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_62.jpg
3_64.jpg

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Tα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται παραδοσιακά στην Αττική καθώς από τα 1.165 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ οι 224 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Επίσης 195 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η ΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μόνη περιοχή που καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων με 195 μολύνσεις.
Ο παραπάνω αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που σημειώνεται στην Αθήνα, αφού ο κεντρικός τομέας καταγράφει 63 κρούσματα κορωνοϊού.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα και στη Λάρισα, που σε μέρα με λιγότερα τεστ, εξακολουθεί να καταγράφει υψηλή διάδοση και συγκεκριμένα 80 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο πίνακας του ΕΟΔΥ σημειώνει πως 51 μολύνσεις που διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο, παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 34 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 27 κρούσματα
Δυτική Αττική: 11 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 39 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 63 κρούσματα
Νήσων: 3 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 28 κρούσματα
Πειραιώς: 19 κρούσματα

kabyles_28.JPGdiaspora_32.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης