Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων λόγω covid στην Ελλάδα

Γώγος: Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων λόγω covid στην Ελλάδα
Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι στη διασκέδαση υπογράμμισε ο κ.Γώγος
Σχετικά Άρθρα

Στον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό θανάτων λόγω covid στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο ρίσκο για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασκέδαση.
Ερωτηθείς για τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά την γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει ακόμα και κάτω από το 1, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους.
«Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου.
Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο.
Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή.
Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γώγος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.

Ρίσκο η διασκέδαση

Όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας για τους πλήρως εμβολιασμένους ο κ.Γώγος είπε ότι «παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση».
«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται.
Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος.
«Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους» είπε ο καθηγητής.

Δεν μπορούμε να ζούμε με lockdown

«Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει.
Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις.
Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι» είπε ο κ.Γώγος, υποστηρίζοντας πως σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στην χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά.
Σε αυτές τις περιοχές «υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, την νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι».
Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης