Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία «Μπάλλος» - Πότε και που θα χτυπήσει – Συστάσεις στους πολίτες

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία «Μπάλλος» - Πότε και που θα χτυπήσει – Συστάσεις στους πολίτες
Κύρια χαρακτηριστικά οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που φέρει την ονομασία «Μπάλλος» και που θα αρχίσει να εκδηλώνεται από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τονίστηκε η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Συνεχής συντονισμός

Ο κ.Στυλιανίδης υποστήριξε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των περιφερειών και των δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

Πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστεί άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του.

Και δεύτερη σύσκεψη

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά με τους 6 συντονιστές επιχειρήσεων και τους 13 περιφερειακούς διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των δυνάμεών του και τη διασφάλιση άμεσης απόκρισης, όπου και όταν απαιτηθεί.

Συστάσεις στους πολίτες

Το υπουργείο ενόψει της κακοκαιρίας καλεί όλους τους πολίτες των περιοχών που θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.
  • Μένουμε σε εγρήγορση! Μένουμε σε επιφυλακή! Ακολουθούμε τις οδηγίες».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προληπτικά μέτρα

Παράλληλα οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, συνίσταται στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Nα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πληροφορίες

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα 12/10 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),
α) οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν,
β) ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10) και από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά
Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
Στη Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης