Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στη βόρεια Ελλάδα λόγω της πανδημίας - Εντείνεται η πίεση για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Συναγερμός στη βόρεια Ελλάδα λόγω της πανδημίας - Εντείνεται η πίεση για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης
Κόκκινη λόγω covid η βόρεια Ελλάδα – Εκκλήσεις για εμβολιασμούς, κίνδυνος για ανεμβολίαστους

(Συνεχές upd) Με τους ειδικούς να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσουν ποιο ήταν το αποτύπωμα στην εξέλιξη της επιδημίας από το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους, η προσοχή είναι στραμμένη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου πολλές περιοχές έχουν «κοκκινήσει» από τα αυξημένα κρούσματα αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί.
Με πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας να έχουν ακόμα και σήμερα ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 50%, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να ενταθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως πλέον είναι σαφές πως αυτοί που κινδυνεύουν από covid είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Όπως υποστηρίζουν, ένας ανεμβολίαστος έχει ακόμα και 25πλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή του σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο.
Παράλληλα οι γιατροί καλούν τους πολίτες που έχουν συμπτώματα, να μην καθυστερούν τη μετάβαση τους στα νοσοκομεία, καθώς όσο πιο αργά αυτοί μεταβαίνουν στο ΕΣΥ, τόσο πιο δύσκολες επιπλοκές εμφανίζουν.

Στους 15.289 οι νεκροί

Τα νέα 14/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.601, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 687.278, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 111 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 151.640 τεστ, τα 13.527 μοριακά και τα 138.113 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 1,71% έναντι 1,21% χθες.
pinakas1_28.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.289 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (χθες 343).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 305 (87,9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (12,1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.224 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή -0.9%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
pinakas2_32.jpg


Καπραβέλος: Κυριότερο όπλο το εμβόλιο

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, επιμένει ότι το εμβόλιο είναι το κυριότερο όπλο της πανδημίας.
«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο.
Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα είναι στο 100% σε κλίνες ΜΕΘ και προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις σοβαρότατες επιπλοκές που παρατηρούν οι γιατροί σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου.
«Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές.
Είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και ανέφερε ότι ενδεχομένως να οφείλεται ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Εξουθενώνει» τους ανεμβολίαστους νέους σε διασπορά και νοσηλείες η πανδημία

Σημαντική είναι η επιβάρυνση των δυναμικών ηλικιών από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, μόλις το 11,7% των κρουσμάτων αφορά σε πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω των 80% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.037 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 979 κρούσματα στους πολίτες 18-39 ετών και 861 σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, υποδεικνύοντας πως οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται πλέον καλύτερα αφενός λόγω των περιορισμένων μετακινήσεών τους και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
7_30.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης